Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-06-2024 15:55

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συμπεριέλαβε το Κυπριακό στις δέκα σημαντικότερες προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σήμερα στις Βρυξέλλες, και ερωτηθείς για το αν μπορεί να ενημερώσει σχετικά με τη συνάντηση που είχε με την κα Holguín, o Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε:

«Να ξεκινήσω εκφράζοντας πρώτα την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στις δέκα βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει για την επόμενη πενταετία, μετά από παρέμβασή μου, σε συντονισμό μαζί με την Πρόεδρο της Βουλής, επιτύχαμε να συμπεριληφθεί το Κυπριακό ανάμεσα στις δέκα σημαντικότερες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Και αυτό είναι ένδειξη, όχι μόνο ως προς τα μηνύματα που στέλνουμε και στην Κύπρο, αλλά και τα  μηνύματα που στέλνουμε και στη διεθνή κοινότητα, και τα μηνύματα που στέλνονται μέσα από την ξεκάθαρη, επαναλαμβάνω, μετά από συντονισμένες προσπάθειες δικές μας και της Προέδρου της Βουλής, συγκεκριμένη αναφορά για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Από εκεί και πέρα, είχα μια πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα. Λέχθησαν αρκετά, ανταλλάξαμε πολύ συγκεκριμένες απόψεις, και με την επιστροφή μου στην Κύπρο θα συγκαλέσω το Εθνικό Συμβούλιο, για να ενημερώσω τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Θα μοιραστώ και μαζί τους τις σκέψεις μου για τα επόμενα βήματα, να δούμε πώς από κοινού, γιατί είναι μόνο μέσα από τη συλλογικότητα που μπορούμε, από τη μια, να πετύχουμε εθνικούς στόχους, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις.» 

Ερωτηθείς για το αν έχουν «κλειδώσει» τα ονόματα των υποψήφιων Προέδρων των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: 

«Ελπίζω να τα “κλειδώσουμε”. Υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις, είναι γνωστές, από κάποιους κύκλους. Χθες το βράδυ είχα και μια ανταλλαγή μηνυμάτων με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας. Έχουμε διευθετήσει να συναντηθούμε σήμερα, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ακριβώς για να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Θα ενημερώσω τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την ανταλλαγή απόψεων αλλά και για τη συνάντηση που θα έχω, και ελπίζω να υπάρξει κατάληξη. Πρέπει στην επόμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ληφθούν αποφάσεις. Έχουμε μπροστά μας σοβαρότατες προκλήσεις, στις οποίες πρέπει να επικεντρωθούμε.» 

Κληθείς να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συζητήσεών του με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «Η κα Μελόνι μου ανέφερε κάποιες από τις προσεγγίσεις της. Οφείλω να πω ότι σε κάποια των θεμάτων που μου ανέφερε βλέπω και αντιλαμβάνομαι ότι έχει δίκιο. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που συμφωνήσαμε να συναντηθούμε και πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όποιον ρόλο μπορούμε να διαδραματίσουμε, έτσι ώστε να έχουμε αποτελέσματα, ως Κύπρος θα το πράξουμε, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, στις καλές σχέσεις που έχουμε με όλα τα κράτη μέλη. Σήμερα πρέπει να έχουμε συμφωνία.» 

Σε ερώτηση για το πώς βλέπει την Προεδρία της Ουγγαρίας που ξεκινά 1η Ιουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Ας περιμένουμε και να δούμε. Είμαι αισιόδοξος στο τέλος της ημέρας, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις δυσκολίες, τις διαφορετικες απόψεις, εσωτερικά σαν οικογένεια πάντα βρίσκουμε τον τρόπο, και όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Και θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει θέληση. Θα δούμε.»  

Για πλάνα από τις δηλώσεις πατήστε εδώ.

(Μπατ/ΝΖ/ΜΣ/ΑΦ)