Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-06-2024 14:09

Ανακοίνωση του Γραφείου της Επίτροπου Περιβάλλοντος σχετικά με την παρουσίαση από το ΥΓΑΑΠ τού Πλαισίου Δράσεων για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης και ανεξέλεγκτης απόρριψης απορριμμάτων

 

Το πλάνο δράσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης και ανεξέλεγκτης απόρριψης αποβλήτων παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Αντωνία Θεοδοσίου χαιρετίζει τoν σχεδιασμό του ΥΓΑΑΠ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου που έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, και το οποίο, ταυτόχρονα, αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες πρόκλησης πυρκαγιών.

Το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος εκφράζει την ετοιμότητα και τη βούληση να σταθεί αρωγός και να συνδράμει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, μέσω συνεργειών με τους εμπλεκόμενους φορείς – κυβερνητικούς και μη –, με ΜΚΟ, με Κοινότητες και Συμπλέγματα όπως έχουν διαμορφωθεί μετά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την υλοποίηση του πλάνου δράσεων όπως καθορίζονται.

Η κα Θεοδοσίου τονίζει την ανάγκη για συλλογική δράση των συναρμόδιων τμημάτων και φορέων, αλλά, παράλληλα, και την ανάγκη λήψης ατομικής ευθύνης από τους πολίτες. Κανένα πλάνο δράσεων και κανένας σχεδιασμός, χρηματοδότηση ή άλλα εργαλεία αντιμετώπισης αυτού του χρόνιου προβλήματος δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα εάν δεν δεσμευθούμε ο κάθε ένας και η καθεμία από εμάς για την ολιστική αποτροπή του.

Το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος διαχρονικά διοργανώνει και συμμετέχει σε εκστρατείες καθαριότητας και ευαισθητοποίησης των πολιτών και σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζει σχετική δράση στην περιοχή του Πεδιαίου ποταμού που πηγάζει από τις κορυφές του Μαχαιρά με τα πολύτιμα κρατικά δάση και καταλήγει στον κόλπο της Αμμοχώστου. Το Γραφείο μετέχει επίσης σε συντονισμένες δράσεις και προγράμματα για την κυκλική οικονομία, καθώς και για την ενημέρωση και την περιβαλλοντική εκπαίδευση πολιτών και σχολικών μονάδων. Περαιτέρω, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος ήδη έχει αρχίσει την υλοποίηση δράσεων με Συμπλέγματα Κοινοτήτων με στόχο τη μετάβασή τους σε κλιματική ουδετερότητα και αειφόρο ανάπτυξη.

Ο κοινός στόχος όλων μας είναι μια Κύπρος καθαρή, πράσινη και κλιματικά ουδέτερη, σύμφωνα και με το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

Το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος στηρίζει και μετέχει στην εκστρατεία Κύπρος ελεύθερη από σκουπίδια #wastefreeCyprus, η οποία αρχίζει σήμερα.

(ΑΣΠ/ΕΠ)