Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-07-2024 13:18

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού για την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του αναθεωρημένου Σχεδίου Επιδότησης προς αντιμετώπιση της υπογονιμότητας

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το αναθεωρημένο Σχέδιο Επιδότησης για αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Το τροποποιημένο σχέδιο, όπως ανέφερε με δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δαμιανός, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

1. Διεύρυνση του δικαιώματος απόκτησης τέκνου μέσω της διαδικασίας παρένθετης μητρότητας, ώστε να εφαρμόζεται για μονήρεις γυναίκες, οι οποίες δεν μπορούν να κυοφορήσουν λόγω σοβαρών και ειδικών ιατρικών προβλημάτων, κατόπιν άδειας από το Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

2. Κατάργηση της υποχρέωσης εξασφάλισης έγκρισης από το Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για την εφαρμογή μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από μονήρεις γυναίκες, εξαιρουμένης της παρένθετης μητρότητας.

3. Καθορισμό του πεντηκοστού τρίτου έτους (53) ως μέγιστης ηλικίας φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής της γυναίκας αντί του πεντηκοστού (50) που ίσχυε μέχρι σήμερα.

4. Αύξηση της επιδότησης του πρώτου κύκλου θεραπείας που περιλαμβάνει ωοληψία, τεχνητή γονιμοποίηση και εμβρυομεταφορά με ποσό μέχρι €4.500, έναντι αποδείξεων, σε σχέση με  €3.500 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

5. Αύξηση της επιδότησης του δεύτερου κύκλου θεραπείας που περιλαμβάνει ωοληψία, τεχνητή γονιμοποίηση και εμβρυομεταφορά, με ποσό μέχρι €3.500, έναντι αποδείξεων σε σχέση με €2.500 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

6. Επιδότηση των γυναικών που προχωρούν σε θεραπεία μέσω κρυοσυντηρημένων ωαρίων, με ποσό μέχρι €2.000 έναντι αποδείξεων για κάλυψη και του κόστους της τεχνητής γονιμοποίησης και εμβρυομεταφοράς. Η επιδότηση που ίσχυε μέχρι σήμερα ήταν της τάξης των €500 και αφορούσε μόνο στην εμβυομεταφορά.

Η αίτηση για επιχορήγηση στο Υπουργείο Υγείας, κατέληξε ο κ. Δαμιανός, θα πρέπει να υποβάλλεται εντός τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία πραγματοποίησης της ιατρικώς υποβοηθούμενης μεθόδου αναπαραγωγής.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Υπουργός σημείωσε πως το αναθεωρημένο σχέδιο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή.

(ΔΚ)