Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-07-2024 10:02

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στην εκδήλωση «Design for play. Building awareness for a sustainable future», στο Πανεπιστήμιο Frederick

Όταν ακούμε τη λέξη «παιχνίδι», η εικόνα που δημιουργείται στο μυαλό μας είναι ανέμελα παιδιά με κελαρυστό γέλιο, να παίζουν και να ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους. Σήμερα, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές, με τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, μάς δείχνουν πώς το γέλιο μπορεί να γίνει εργαλείο για ένα αειφόρο μέλλον – μια γέφυρα που συνδέει τη γνώση με την περιβαλλοντική συνείδηση, την ευαισθησία για τη φύση και τον άνθρωπο.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε νέους ανθρώπους να δημιουργούν και να καινοτομούν στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, και με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση «Design for Play: Building awareness for a sustainable future».

Η μάθηση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες για την επίτευξη της αειφορίας, και τα παιχνίδια μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο σε αυτό. Εκτός από την ενίσχυση των γνωστικών ικανοτήτων και της δημιουργικότητας των παιδιών, τα παιχνίδια μπορούν να διαμορφώσουν αξίες και στάσεις ζωής. Μέσω της αλληλεπίδρασης και της διασκέδασης, μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται το φυσικό περιβάλλον και να κατανοούν τις προκλήσεις που απειλούν τον πλανήτη αλλά και την ίδια την επιβίωση του ανθρώπου. Μαθαίνουν να συνεργάζονται, να σκέφτονται κριτικά και να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες.

Τα εκπαιδευτικά επιτραπέζια παιχνίδια που παρουσιάζονται σήμερα δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του ‘Frederick University Living Lab’ (FULL), μια παιδαγωγική πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου που βασίζεται στη συμμετοχική και βιωματική προσέγγιση μάθησης και διδασκαλίας, για την οποία συγχαίρω το Πανεπιστήμιο Frederick.

Η εκδήλωση σήμερα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE «Πανδώτειρα», με πρωτοβουλία των Τμημάτων Τεχνών & Επικοινωνίας και Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών καθώς και άλλους φορείς. Αυτό το γεγονός αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δύναμης της συνεργασίας μεταξύ της ακαδημαϊκής και της επιστημονικής κοινότητας, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών, με κοινό στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση.

Τα παιχνίδια έχουν δημιουργηθεί με επίκεντρο την μεσογειακή φώκια Monachusmonachus και αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο εκμάθησης με στόχο την προστασία των θαλάσσιων ειδών.

Η σημασία του θαλάσσιου οικοσυστήματός μας είναι τεράστια. Στην Κύπρο υπάρχουν επτά επί του παρόντος θαλάσσιες περιοχές ενταγμένες στο Δίκτυο Natura2000, προστατεύοντας γύρω στα 130 τ.χλμ. παράκτιων περιοχών και πέρα των 8,000 τ.χλμ. υπεράκτιων.

Ο Ακάμας φιλοξενεί τη μεσογειακή φώκια Monachus monachus, η οποία αποτελεί και δείκτη υγείας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Με περίπου 800 φώκιες να έχουν μείνει παγκοσμίως, η μεσογειακή φώκια αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης, το πιο σπάνιο από τα 33 είδη φώκιας που υπάρχουν στον κόσμο.

Οι δε θαλάσσιες χελώνες, Caretta και πράσινη χελώνα - Chelonia mydas, οι οποίες κολυμπούν στις θάλασσες του πλανήτη μας για περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια, στην Κύπρο παρουσιάζονται, κυρίως, στις παραλίες Πόλεως-Γιαλιάς και στη Χερσόνησο του Ακάμα.

Επίσης, τα υποθαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας που ο βυθός μας παρουσιάζει, υποστηρίζουν υψηλή βιοποικιλότητα και αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους αναπαραγωγικούς βιότοπους πολλών θαλάσσιων οργανισμών. Αυτά σταθεροποιούν με τις ρίζες τους το υπόστρωμα του βυθού, παράγουν μεγάλες ποσότητες οργανικής ύλης, αποδεσμεύουν οξυγόνο στο νερό, λειτουργούν ως ενδιαίτημα και καταφύγιο για τους θαλάσσιους οργανισμούς, και προστατεύουν τις παραλίες από τη διάβρωση που προκαλούν τα κύματα.

Βιοσταλακτίτες που απαντώνται σε υποβρύχιο σπήλαιο στο νησί Κακοσκάλι στον Ακάμα θεωρούνται μοναδικές βιοκοινότητες, αφού σπήλαια με βιοσταλακτίτες έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα μόνο σε δύο άλλες περιοχές στον κόσμο (στο Μπελίζ και την Ιταλία).

Ταυτόχρονα, όμως, είναι γεγονός ότι οι αυξανόμενες πιέσεις στο περιβάλλον απειλούν με υποβάθμιση τα διάφορα ενδιαιτήματα καθώς και τη βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό το θέμα διαχείρισης των θαλάσσιων περιοχών Natura2000 και όχι μόνο.

Κλείνοντας θέλω να συγχαρώ το Πανεπιστήμιο Frederick για αυτή την πρωτοβουλία αλλά και για τη γενικότερη περιβαλλοντική δράση του. Συγχαίρω και εσάς, τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που συμμετείχατε στη δημιουργία των παιχνιδιών και σάς ενθαρρύνω να συνεχίσετε να καινοτομείτε και να συμβάλλετε στην ανάπτυξη του πολιτισμού του περιβάλλοντος που επιθυμούμε να διακρίνει τους πολίτες του τόπου μας, και ιδιαίτερα τη νεότερη γενιά.

Είμαι βέβαιη ότι τα έργα που παρουσιάζονται σήμερα θα αποτελέσουν έμπνευση για όλους μας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στη ζωή σας!

(ΑΣΠ)