Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-07-2024 19:18

Αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την έναρξη της Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Κυπριακή Επιχειρηματική Κοινότητα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρακάθησε σήμερα σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με μέλη της κυπριακής επιχειρηματικής κοινότητας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Eίμαστε όλοι εδώ, το Υπουργικό Συμβούλιο μαζί με το ΚΕΒΕ, την ΟΕΒ, τον Σύνδεσμο Τραπεζών και την ΠΟΒΕΚ, σε κάτι που είχα υποσχεθεί. Να θεσμοθετήσουμε έναν διάλογο μεταξύ μας, η Κυβέρνηση στο σύνολό της με εσάς.

Σας αναγνωρίζουμε και σας προσεγγίζουμε ως τους πιο στενούς μας συνεργάτες, είστε πρωταγωνιστές, η επιχειρηματική κοινότητα στον τόπο μας, στην ανάπτυξη της οικονομίας διαχρονικά, όχι μόνο τώρα, αλλά και στην υλοποίηση του Οράματος 2035 να καταστήσουμε τη χώρα μας ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να ζει κάποιος, για να εργάζεται και να δραστηριοποιείται.

Θεωρώ στην οικονομία –και μιλώ και για τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τις Κυβερνήσεις διαχρονικά– ότι το όραμα πρέπει να εφαρμόζεται. Δεν πρέπει κάθε φορά που έχουμε αλλαγή Κυβέρνησης να αλλάζουμε το όραμα μας στην οικονομία, διότι αυτό είναι ένδειξη μη σοβαρότητας.

Οι προκλήσεις που έχετε, και τις γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, είναι και δικές μας προκλήσεις και για να τις αντιμετωπίσουμε πρέπει να συνεργαστούμε.

Έχουμε τη γεωπολιτική αστάθεια, τα όσα γίνονται στην Ουκρανία, τα όσα γίνονται στη γειτονιά μας, το κόστος της ενέργειας, οι προκλήσεις της συνδεσιμότητας. Προέρχεστε από διαφορετικούς κλάδους. Αυτό είναι καλό διότι υπάρχει ποικιλομορφία, αλλά οι προκλήσεις, στο τέλος της ημέρας, αν τις συνοψίσουμε, είναι κοινές.

Σήμερα θέλω να σας ακούσω και να ακούσουμε συγκεκριμένα. Δεν θέλω να κάνουμε μια γενική συζήτηση ότι πάμε καλά ή ότι υπάρχουν προβλήματα. Οι Υπουργοί είναι εδώ και εγώ για να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα.

Θέλω όταν ολοκληρώσουμε ύστερα από τρεις ώρες αυτή τη συνάντηση να καθορίσουμε την επόμενή μας συνάντηση, γιατί [χρειάζεται] αυτά που θα πούμε και που θα συμφωνήσουμε και από δικής μας πλευράς αλλά και από δικής σας πλευράς να υλοποιηθούν.

Η οικονομία της χώρας όταν πηγαίνει καλά μας επιτρέπει και εμάς να έχουμε τη στοχευμένη κοινωνική πολιτική που έχουμε υποχρέωση να έχουμε έναντι των πολιτών του τόπου, για να ανταποκρινόμαστε.

Ξέρω πολύ καλά, γνωρίζουμε κι εγώ και όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε χωρίς να έχουμε τη δική σας συνεργασία.

Σήμερα εγκαινιάζουμε έναν θεσμοθετημένο διάλογο. Είναι η πρώτη μας συνάντηση που θα καταστεί θεσμός, θα αποφασίσουμε στο τέλος της ημέρας το διάστημα που θα γίνεται αυτή η συνάντηση, έτσι ώστε να προχωρήσουμε να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους. Κοινοί στόχοι που από δικής μας πλευράς –και θεωρώ ότι συμφωνείτε– συνοψίζονται σε ένα σταθερό και υγιές δημοσιονομικό περιβάλλον στη χώρα μας. Και να δώσουμε σε εσάς τα απαραίτητα εφόδια για να μπορείτε να αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς, να ανταγωνιστείτε, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, της οικονομίας μας και να πάμε πιο μπροστά.»

Από πλευράς Κυβέρνησης παρόντες στη συζήτηση ήταν οι Υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Μεταφορών, Γεωργίας, Εργασίας, οι Υφυπουργοί παρά τω Προέδρω, Τουρισμού, Έρευνας, Ναυτιλίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου.

(ΡΜ/ΝΖ/ΕΠ)