Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-07-2024 15:12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατ΄αρχάς, ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του τόπου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και την τελευταία συνάντηση του με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) κα Holguín, στις Βρυξέλλες, αφού προηγήθηκαν δύο συναντήσεις τους στην Κύπρο, και μετά και τη συνάντηση του Προέδρου με τον ΓΓ των ΗΕ στην Ιορδανία.

Ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, για τον διαρκή συντονισμό τόσο με την Ελληνική Κυβέρνηση όσο και με την ΕΕ, προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Ενημέρωσε, επίσης, ότι η κα Holguín θα παραδώσει την έκθεση της στον ΓΓ στις 10 Ιουλίου, ενώ στις 11 Ιουλίου θα γίνει η άτυπη ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ΓΓ θα μελετήσει την έκθεση της κας Holguín και ακολούθως θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα.

Εμείς, για ακόμη μια φορά, εκφράζουμε την ετοιμότητα μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, όπως πράτταμε το προηγούμενο διάστημα, ακριβώς, στο πλαίσιο της προσπάθειας για δημιουργία του θετικού κλίματος στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατόπιν και αιτήματος του Κινήματος Οικολόγων, ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις υποθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης, που αφορούν σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές μας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν πολιτικοποιεί ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα θέμα νομιμότητας, ένα θέμα δικαιοσύνης. Λαμβάνονται όλα τα μέτρα, ενδεχομένως μέτρα που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί εδώ και χρόνια, πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας για τερματισμό του παράνομου σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται. Το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει.

Επίσης, έγινε συζήτηση και ενημέρωση επί των προσχεδίων των εκθέσεων του ΓΓ των ΗΕ για τις καλές του υπηρεσίες και για την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Θα υπάρξει και επίσημη τοποθέτηση από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών με την επίσημη δημοσιοποίηση των εκθέσεων.

Βλέπουμε ότι ακολουθείται η πάγια πρακτική των τελευταίων ετών, όπου βλέπουμε μια προσέγγιση των ίσων αποστάσεων και της αριθμητικής εξίσωσης. Εμείς διατηρούμε την ίδια πεποίθηση, όπως πράξαμε και δημόσια το προηγούμενο διάστημα, ως προς την αντικειμενικότητα που πρέπει να διέπει αυτές τις εκθέσεις και ως προς την παρουσίαση των δεδομένων, αλλά και των γεγονότων. Είναι κάτι, άλλωστε, στο οποίο είχε αναφερθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και [έχουμε αναφερθεί] επίσημα ως Κυπριακή Δημοκρατία πολλές φορές.

Εκείνο που επιθυμούμε να επαναλάβουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία είναι ότι λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα για προστασία των κυριαρχικών μας δικαιώματων και της ασφάλειας μας. Άλλωστε σημειώνουμε ότι, και σύμφωνα με το ψήφισμα 186 του 1964 που καθορίζει τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης, η αποστολή της δύναμης πρέπει να είναι προς όφελος της διατήρησης της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανησυχεί η στρατιωτικοποίηση που βλέπουμε στις κατεχόμενες περιοχές, κάτι που εμπίπτει στους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης, και να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη ότι εμείς βρισκόμαστε σε αμυντική θέση, ενώ η άλλη πλευρά βρίσκεται σε επιθετική διάταξη.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου και από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως προς τις εξελίξεις και την κατάσταση στην περιοχή μας. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε επαφή με όλα τα κράτη της περιοχής, ως αποτέλεσμα των εξαιρετικών σχέσεων που διατηρούμε με τα κράτη της περιοχής, και αυτό που εμείς θέλουμε δημόσια να επαναλάβουμε, όπως επαναλαμβάνουμε από την πρώτη στιγμή, είναι η πεποίθηση μας ότι πρέπει να αποφευχθεί η όποια περαιτέρω κλιμάκωση και ότι η ενδεχόμενη περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης είναι προς όφελος και της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, να αποφευχθεί.»

Ερωτηθείς αν τελικά η κα Holguín παραμένει ή φεύγει, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε τις αποφάσεις του ιδίου του ΓΓ των ΗΕ. Αφού παραλάβει την έκθεση της κας Holguín θα ανακοινώσει τις προθέσεις του και για τα επόμενα βήματα όσον αφορά το Κυπριακό».

Ερωτηθείς αν στο Εθνικό Συμβούλιο συζητήθηκε το θέμα των 28 παράτυπων μεταναστών, ο Εκπρόσωπος είπε: «Ήταν κάτι το οποίο είχε συζητηθεί και δημόσια, ήταν κάτι που αναμενόταν να συζητηθεί και σήμερα ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, και αυτό είναι το σωστό. Ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου που εμείς αντιλαμβανόμαστε, και χαιρόμαστε να πούμε ότι με τον ίδιο τρόπο τον αντιλαμβάνεται και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, είναι πως πρόκειται για ένα θεσμό στον οποίο δεν γίνεται μόνο ενημέρωση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά γίνεται και μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων και αυτό συνέβη και σήμερα.

Και επειδή είδα τις διευκρινιστικές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, αυτό ακριβώς συνέβη. Ήταν μια συζήτηση χωρίς καμία ένταση. Η σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου διεξήχθη σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα και αποδεικνύεται η χρησιμότητα του θεσμού του Εθνικού Συμβουλίου, αποδεικνύεται η χρησιμότητα να γίνεται αυτή η ανταλλαγή απόψεων προς συντονισμό των επόμενων βημάτων, των επόμενων ενεργειών, γιατί αν είναι κάτι το οποίο πρέπει να υπογραμμίζουμε, αν είναι κάτι το οποίο πρέπει να διευκρινίζουμε και αν είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας ικανοποιεί είναι ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένο, και αυτό πρέπει να μας ικανοποιεί, προς τη στήριξη των προσπαθειών της Κυβέρνησης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.»

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε: «Οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία, η Κυβέρνηση προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ήδη γνωστές, είτε αυτές αφορούν τα 14 μονομερή μέτρα που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας είτε αυτές αφορούν σε επίπεδο ΕΕ, ως προς την πολύ εποικοδομητική στάση που η χώρα μας τήρησε στο ζήτημα των ευρωτουρκικών, μια στάση που χαιρετίζει η διεθνής κοινότητα, αλλά και που αποδεικνύει την εποικοδομητική, τη νηφάλια προσέγγιση που θα ακολουθήσουμε εάν αυτή, πάντοτε, διασυνδέεται με την πορεία στο Κυπριακό.

Είναι αυτές τις πρωτοβουλίες που θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε, είναι και οι γραπτές προτάσεις, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφερθεί, που έχει δώσει στην κα Holguín. Είναι οι δικές μας επιδιώξεις, οι δικές μας προσπάθειες που έχουν πετύχει τον διορισμό της κας Holguín ως προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, αλλά και πολλές άλλες. Είναι εδώ που εντάσσεται, ακριβώς, η δική μας πεποίθηση ότι είναι μέσα από αυτή την ανάληψη πρωτοβουλιών που μπορεί να δημιουργηθεί το κατάλληλα θετικό κλίμα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, φτάνει πάντοτε, όμως, αυτή η ειλικρινής πολιτική βούληση να επιδειχθεί και από την άλλη πλευρά.»

Πρόσθεσε: «Εμείς διαρκώς θα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες. Η δική μας βούληση, η ειλικρινής μας πρόθεση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι διεθνώς αποδεκτή και αναγνωρίζεται διεθνώς, γιατί υπάρχουν απτά παραδείγματα, τόσο διαχρονικά όσο και της Κυβέρνησης τους τελευταίους 16 μήνες, που αποδεικνύουν ότι συμβάλλουμε και θα συμβάλουμε θετικά με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.»

Σε ερώτηση για την έκθεση της κας Holguín, ο Εκπρόσωπος είπε: «Εμείς, όπως δηλώσαμε και για τις εκθέσεις του ΓΓ, είτε αυτές αφορούν τις καλές υπηρεσίες είτε την ειρηνευτική δύναμη, αυτό που αναμένουμε από κάθε έκθεση είναι αντικειμενικότητα, με αντικειμενικότητα να καταγράφονται και τα γεγονότα και τα δεδομένα. Την ίδια στιγμή, είναι δεδομένο ότι της κας Holguín, ως προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ, οι όροι εντολής της απορρέουν από τον ΓΓ των ΗΕ, του οποίου οι όροι εντολής απορρέουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ. Και είναι με σαφήνεια που καταγράφεται σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα, το ξεκάθαρο πλαίσιο, το συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Εμείς επαναλαμβάνουμε διαρκώς, επίμονα, καθημερινά τη δική μας πρόθεση, τη δική μας ετοιμότητα να επανέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και κάθε αναφορά σε αυτή μας την πρόθεση τη θεωρούμε όχι μόνο θετική, αλλά και αυτονόητη». 

(ΡΜ/ΝΖ/ΝΓιαν)