Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-07-2024 12:13

Αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025 θα είναι πλεονασματικός, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, σήμερα το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Σήμερα, η ειδική συνεδρίαση αφορά τον προϋπολογισμό για το 2025. 

Σε συνέχεια της έγκρισης του στρατηγικού πλαισίου 2025-2028, σήμερα ξεκινά η συζήτηση στο δικό μας επίπεδο για τον προϋπολογισμό του 2025. Θυμάστε όταν είχαμε εγκρίνει το στρατηγικό πλαίσιο, σάς είχα ζητήσει συγκεκριμένα να δείτε αναλυτικά τον προϋπολογισμό του κάθε Υπουργείου. Σάς ζήτησα να κατηγοριοποιήσουμε τις ανελαστικές, τις λειτουργικές δαπάνες, οι οποίες δεν μπορούν να αποφευχθούν, και να δούμε τις κοινωνικές και αναπτυξιακές δαπάνες. 

Όλα αυτά που αφορούν την καθημερινότητα του κόσμου, της κοινωνίας, που είναι η προτεραιότητά μας. 

Ειδικότερα, είχα ζητήσει να γίνει αντιστοίχιση του αναπτυξιακού σκέλους του προϋπολογισμού με τις προτεραιότητες που υποσχεθήκαμε στον κόσμο, τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Το είπα πολλές φορές. Το κοινωνικό μας συμβόλαιο με τον λαό, ό,τι υποσχεθήκαμε, είμαστε εδώ, για να το υλοποιήσουμε. Και χαίρομαι ιδιαίτερα, διότι η υλοποίηση όσων έχουμε πει βρίσκεται σε αρκετά υψηλό επίπεδο.

Οι προτεραιότητες του κάθε Υπουργείου πρέπει να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις οροφές του προϋπολογισμού. 

Σίγουρα ο προϋπολογισμός θα είναι πλεονασματικός, δεν τίθεται θέμα να μην είναι πλεονασματικός. Εκείνο που θέλω είναι [να δούμε] πώς αξιοποιούμε καλύτερα τον προϋπολογισμό του κάθε Υπουργείου, ειδικότερα ως προς τις αναπτυξιακές και τις κοινωνικές δαπάνες. 

Βάσει της συζήτησης που θα κάνουμε και πού θα καταλήξουμε –θα υπάρχει και άλλη συζήτηση, είναι αρκετά σημαντικό θέμα– θα ακολουθήσω και φέτος την περσινή πρακτική της 29ης Φεβρουαρίου του 2024 και στις αρχές του 2025 θα παρουσιάσουμε στον κόσμο το τι θα κάνουμε το 2025. Εξυπακούεται ότι πριν από το τέλος Μαρτίου του 2025 θα πάω πάλι στην κοινωνία απευθείας, για να πω όλα αυτά, τις 88 δράσεις, τις θυμάμαι πολύ καλά, που υποσχεθήκαμε για το 2024, ποιες υλοποιήθηκαν, αν έχει οποιαδήποτε που δεν υλοποιήθηκε τότε γιατί δεν υλοποιήθηκε και άλλα. Αυτό στο πλαίσιο της λογοδοσίας προς την κοινωνία, προς τον κόσμο για την ανάγκη απευθείας επαφής. Θα πράξετε κι εσείς το ίδιο στα Υπουργεία σας με ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου. 

Ο προϋπολογισμός οποιασδήποτε Κυβέρνησης στέλνει και το στίγμα των προτεραιοτήτων. Είπα προηγουμένως ότι είναι βάσει του προεκλογικού μας προγράμματος, ένα προεκλογικό πρόγραμμα που υλοποιείται σε βάθος πέντε χρόνων. Στην πορεία προκύπτουν και άλλες ανάγκες, κάποια δεδομένα, τα οποία φυσικά τα λαμβάνουμε υπόψη. Είναι σημαντικό, όμως, κάποιες εμβληματικές δράσεις που θέλω το δεύτερο εξάμηνο του 2024 –αλλά και ολόκληρο το 2025, υπάρχουν κάποιες πολιτικές– να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση, για παράδειγμα, ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους. 

Είχαμε μια ειδική συνεδρίαση, μας ενημέρωσε ο Υφυπουργός. Η υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, που αφορά οριζόντια όλους μας, είναι προτεραιότητα και δεν μπορούμε να δεχθούμε την όποια καθυστέρηση στο συγκεκριμένο θέμα. 

Πρέπει να γίνουν τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Το κράτος ιδρύθηκε το 1960, σήμερα είμαστε στο 2024. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με όρους του 1960. Στο πλαίσιο των τολμηρών μεταρρυθμίσεων, ναι, μην αναμένετε ότι θα ικανοποιηθούν όλοι με αυτά που προωθούμε. Είμαστε εδώ, αν θεωρούμε ότι είναι για το καλό της κοινωνίας, αν θεωρούμε ότι θα βελτιωθεί η καθημερινότητα του πολίτη, να συγκρουστούμε με οποιονδήποτε. Φυσικά και θα συζητήσουμε προηγουμένως, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, με όσους επηρεάζονται, αλλά σε καμία απολύτως περίπτωση δεν θέλω να ληφθεί υπόψη πολιτικό ή οποιοδήποτε άλλο κόστος. Είμαστε εδώ, πρώτα και πάνω από όλα, για την κοινωνία. 

Η πράσινη μετάβαση είναι πάρα πολύ σημαντική. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι μακρινό. Καθόλου μακρινό. Ήδη πληρώνουμε τις συνέπειες. Έχουμε την ευθύνη, ειδικότερα απέναντι στη νέα γενιά, όπως και κάποια άλλα θέματα, όπως μέτρα για την υπογεννητικότητα. Το είπα και προχθές, τον Σεπτέμβριο περιμένω συγκεκριμένες εισηγήσεις. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με πολιτικές που εντάσσονται μέσα στην πολιτική μας φιλοσοφία, που είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός. 

Μια ισχυρή οικονομία, για την οποία λαμβάνουμε αποφάσεις, στη βάση του τρίπτυχου: δημοσιονομική υπευθυνότητα, ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, μάς βοηθά να μπορούμε την ίδια στιγμή να κάνουμε κοινωνική πολιτική, από τη μια, στοχευμένα για όσους έχουν ανάγκη, και κατά δεύτερο, σε θέματα που ως κράτος έχουμε υποχρέωση, όπως η παιδεία και η υγεία, οι οποίες είναι ψηλά στις προτεραιότητες μας, αλλά την ίδια στιγμή και στη μεσαία τάξη του τόπου μας. Η μεσαία τάξη, που διαχρονικά κράτησε την οικονομία, ήταν η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και της κυπριακής κοινωνίας. 

Με αυτά ξεκινούμε. Θέλω να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι, συγκεκριμένες και όχι γενικές πολιτικές που θέλουμε να υλοποιηθούν το 2025. Θέλω να ακούσω τις τρεις-τέσσερεις εμβληματικές πολιτικές και στη βάση αυτών των εμβληματικών, που βρίσκονται στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, να κτίσουμε και τον προϋπολογισμό μας. Προϋπολογισμός, ο οποίος, το λέω από τώρα, θα είναι πλεονασματικός.»

(ΡΜ/ΓΣ/ΜΣ)