Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-07-2024 15:12

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη συνεδρίαση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ειδική συνεδρίαση για την ετοιμασία του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2025. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η προετοιμασία του κρατικού προϋπολογισμού εντάσσεται στην υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη, που αποτελεί το κοινωνικό του συμβόλαιο με τους πολίτες.

Απαραίτητη προϋπόθεση, και αυτό είναι δεδομένο, ότι ο προϋπολογισμός για το 2025 θα είναι και φέτος πλεονασματικός και, αντίστοιχα με την περσινή χρονιά, στις αρχές του έτους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει εκ νέου στη δημόσια παρουσίαση των προτεραιοτήτων για το 2025.

Όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει, ο προϋπολογισμός ενός κράτους στέλνει και το στίγμα που η κάθε διακυβέρνηση θέλει να αφήσει στην κοινωνία. Και οι προτεραιότητες για το 2025, όπως και για το δεύτερο εξάμηνο του 2024, θα είναι, βεβαίως, η ραγδαία επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας, αλλά και οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις, που θα έχουν στο επίκεντρό τους τον πολίτη και το όφελος του πολίτη.

Η πράσινη μετάβαση και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, που τις βλέπουμε και τις βιώνουμε καθημερινά, αλλά και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, ιδιαίτερα στη χώρα μας, πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο.

Η έμφαση θα δοθεί βεβαίως στη στήριξη της μεσαίας τάξης, στην αναβίωση της μεσαίας τάξης, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει.

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί με νέα ημερομηνία εντός της εβδομάδας, για να συνεχίσουν τα υπόλοιπα Υπουργεία. Και αυτό που πραγματοποιείται σε αυτές τις ειδικές συνεδριάσεις, είναι μέσα από στοχοπροσήλωση, μέσα από μια πολύ συγκεκριμένη ανταλλαγή απόψεων στο κάθε Υπουργείο, στο κάθε Υφυπουργείο, ως προς το χαρτοφυλάκιό, να μπορέσουν να επιτευχθούν οι απαραίτητες ενέργειες για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που θέλουμε να υλοποιήσουμε.»

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι σήμερα «έχουν αναπτύξει τις προτεραιότητές τους το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, το Υφυπουργείο Πολιτισμού, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, βεβαίως, για την Προεδρία που θα αναλάβει η χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του 2026, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, και θα συνεχίσουν και άλλες παρουσιάσεις στην επόμενη συνεδρίαση.

Ακριβώς γιατί θέλουμε και αυτός ο προϋπολογισμός, ο δεύτερος ετήσιος κρατικός προϋπολογισμός που θα καταρτιστεί, να αποτυπώνει στον μεγαλύτερο δυνατόν βαθμό το όραμα του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και τις προτεραιότητες του προγράμματος διακυβέρνησης. Έχει γίνει και μια συνοπτική παρουσίαση, συζήτηση για το πού βρισκόμαστε μέχρι σήμερα με την υλοποίηση των 88 δράσεων. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε παρουσιάσει, στις αρχές του έτους, για το 2024 και βρισκόμαστε σε ένα πολύ ικανοποιητικό στάδιο. Θα συνεχίσουμε, βεβαίως, τις προσπάθειες, για να επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο, γιατί γνωρίζουμε ότι η κυπριακή κοινωνία έχει, και καλά κάνει να έχει, υψηλές απαιτήσεις από αυτή την Κυβέρνηση». 

(ΡΜ/ΜΣ/ΝΖ)