Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-07-2024 20:51

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στη δεξίωση της Πρέσβεως της Γαλλίας για την Εθνική Μέρα της Γαλλικής Δημοκρατίας

Στις εξαίρετες σχέσεις Κύπρου – Γαλλίας αναφέρθηκε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας παράλληλα ότι αναφορικά με το Κυπριακό, στη βάση πληροφόρησης που έλαβε σήμερα παραμένει αισιόδοξος ότι σύντομα, πριν το τέλος του έτους, θα υπάρξουν θετικά νέα. 

Σε χαιρετισμό του στη δεξίωση που παρέθεσε απόψε η Πρέσβης της Γαλλίας με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας της Γαλλικής Δημοκρατίας, στην πρεσβευτική κατοικία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι δυναμικές διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται ραγδαία από το 2016 με την υπογραφή της Στρατηγικής Ατζέντας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας. 

Σημείωσε ότι το βάθος και η σημαντικότητα των διμερών σχέσεων αποδεικνύονται εμπράκτως, προσθέτοντας ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, μια από τις πρώτες του επισκέψεις στο εξωτερικό ήταν στη Γαλλία για συνάντηση με τον Πρόεδρο Macron. 

«Η Κύπρος και η Γαλλία συνεργάζονται σε πληθώρα τομέων», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τη δραστηριοποίηση της εταιρείας «TOTAL» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που αποτελεί, όπως είπε, αναγνώριση του ρόλου που η Κύπρος και η περιοχή μπορούν να διαδραματίσουν για την ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ. 

Αναφέρθηκε ακόμη στην επέκταση της Γαλλικής Σχολής στη Λεμεσό από τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς και στην πλήρη ένταξη της Κύπρου στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας. 

Αναφορικά με τις σχέσεις των δύο χωρών ως μέλη της ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι τα δύο κράτη είναι εκ των στενότερων συνεργατών εντός της Ένωσης, τα οποία εργάζονται για την προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ. 

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία που επικυρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο για συνεργασία στις επιχειρήσεις εκκένωσης από την περιοχή, μέσω του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια κρίσεων, αντανακλά την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, σημειώνοντας ότι η συμφωνία αυτή αποδεικνύει τον ρόλο της Κύπρου ως φάρο ειρήνης και σταθερότητας στην ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημείωσε, επίσης, ότι ο ρόλος αυτός μαζί με την ηθική υποχρέωση να παρέχει στήριξη, οδήγησε την Κύπρο στη λήψη της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια».

Υπογραμμίζοντας τον ανθρωπιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Εργαζόμαστε μαζί με τους εταίρους μας, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, για την παροχή της πολύ αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας», εκφράζοντας παράλληλα «βαθιά ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο Macron που είναι εξ εκείνων που αγκάλιασαν και στήριξαν την Πρωτοβουλία «Αμάλθεια» όταν ήταν ακόμη μια ιδέα που θέσαμε σε μια προσπάθεια να εκπληρώσουμε ένα μεγάλο ηθικό καθήκον στην περιοχή μας. Η Γαλλία διαδραμάτισε έναν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του κυπριακού θαλάσσιου διαδρόμου και βοήθησε μέσω του ναυτικού της στη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σημείωσε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Macron ήταν ο πρώτος που συγκάλεσε Συνέδριο για την κατάσταση στη Γάζα. 

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι ένας σημαντικός πυλώνας της διμερούς συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας είναι η στρατηγική συνεργασία τους στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. 

«Τα κράτη μας διεξάγουν κοινές ασκήσεις, επιδεικνύοντας την ετοιμότητά μας να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις σε καιρούς σημαντικών γεωπολιτικών αλλαγών, ενώ η Γαλλία παραμένει ο πρώτιστος παροχέας αμυντικής δυνατότητας της Κύπρου. Παράλληλα, η Κύπρος συνεχίζει να δέχεται γαλλικά αεροσκάφη στην αεροπορική Βάση στην Πάφο, στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, καθώς και πολεμικά σκάφη στα λιμάνια της παρέχοντας διευκολύνσεις, ενώ η ετήσια παρουσία του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle στην Κύπρο μαρτυρεί την κοινή επιθυμία για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.» 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε βαθιά εκτίμηση για «την αλληλεγγύη και συνεχή υποστήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειές μας για επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό». 

Και πρόσθεσε: «Η κύρια μου προτεραιότητα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει η επανένωση της Κύπρου και ο τερματισμός της 50χρονης διαίρεσης και κατοχής», κάτι που θα επιτρέψει στην Κύπρο να εξελιχθεί περαιτέρω ως δύναμη σταθερότητας σε μια ταραχώδη περιοχή, ανέφερε. 

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισήμανε επίσης ότι εργάζεται εντατικά με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, εξαντλώντας κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που είχαν διακοπεί και σύμφωνα με τη μόνη δυνατή βάση λύσης, την οποία καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. 

Επισήμανε επίσης: «μετά από πληροφόρηση που έλαβα σήμερα, παραμένω αισιόδοξος ότι θα έχουμε θετικά νέα σύντομα, πριν το τέλος του έτους.» 

Υπογράμμισε ακόμη: «Η Γαλλία έχει αποδείξει επανειλημμένως και ιδιαιτέρως σε καιρούς αβεβαιότητας, ότι είναι ένας πολύτιμος και αξιόπιστος φίλος. Με την παρουσία μου απόψε εδώ εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας για τον σταθερό ρόλο και τη στάση αρχών που τηρεί. Δεν έχω αμφιβολία ότι αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί και η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι ένας σταθερός εταίρος στην υλοποίηση του οράματός μας για μια επανενωμένη Κύπρο, προς όφελος όλων των Κυπρίων». 

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Θέλω να διαβεβαιώσω τους Γάλλους φίλους μας ότι η Κύπρος θα παραμείνει ένας ισχυρός και σταθερός σύμμαχος και θα συνεχίσει να εργάζεται για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μας με τη Γαλλία, ανάμεσα σε άλλα, και για την προσπάθεια επίτευξης των κοινών στόχων, για μια πιο ασφαλή και σταθερή Ανατολική Μεσόγειο και μια πιο ισχυρή ΕΕ με ηγετικό ρόλο στο παγκόσμιο.» 

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τον ρόλο και τη συμβολή της Πρέσβη της Γαλλίας, η θητεία της οποίας λήγει, στην ενίσχυση των κυπρο-γαλλικών σχέσεων.  

(ΡΜ/ΕΠ/ΝΖ)