Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-07-2024 17:03

Χαιρετισμός της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κας Ειρήνης Πική στη συνέντευξη Τύπου για την Ασφάλεια στο Υδάτινο Περιβάλλον

Καλησπέρα σας,

Ευχαριστώ για την εδώ παρουσία σας. Στόχος σήμερα είναι να ενημερωθείτε για μία πρωτοβουλία της κυβέρνησης η οποία πραγματώνεται μετά από έμπνευση που μας έδωσε ο κος Παναγιώτης Πασχαλάκης, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Safe Water Sports, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την ουσιαστιή συνεισφορά του αλλά και για τη σημερινή του παρουσία. Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε την πρόοδο υλοποίησης των δράσεων της κυβέρνησης, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για την προαγωγή της ασφάλειας στο υδάτινο περιβάλλον, την πρόληψη των πνιγμών και θαλάσσιων ατυχημάτων.

Δυστυχώς οι πνιγμοί και τα θαλάσσια ατυχήματα δεν αποτελούν εξαίρεση για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας τα τελευταία 20 χρόνια έχουν χάσει την ζωή τους 464 άτομα λόγω πνιγμού, με τον ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας να ανέρχεται σε 26 θανάτους. Από τα πιο πάνω στοιχεία προκύπτει ότι το 50% αφορά άτομα 65 ετών και άνω ενώ παράλληλα, ο πνιγμός αποτελεί την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου σε παιδιά κάτω των 10 ετών –μετά από τα τροχαία ατυχήματα και τον καρκίνο– αιτία η οποία εξακολουθεί να παραμένει στις πέντε συχνότερες αιτίες θανάτου για άτομα μέχρι και την ηλικία των 30 ετών. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι οι μισοί περίπου θάνατοι από πνιγμό στην Κύπρο αφορούν τουρίστες και μη μόνιμους κάτοικους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, η εφαρμογή στοχευμένων δράσεων προς την κατεύθυνση της πρόληψης και της ασφάλειας δεν θα μπορούσε παρά να τεθεί ψηλά ως προτεραιότητα στη διακυβέρνησή μας, που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο.

Οι παρεμβάσεις που σήμερα παρουσιάζουμε είναι αποτέλεσμα διυπουργικής συνεργασίας και συντονισμού διάφορων φορέων υλοποίησης και ετοιμασίας ενός ειδικού Σχεδίου Δράσης, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 14 Φεβρουαρίου 2024.

Στο πλαίσιο της ετοιμασίας του Σχεδίου Δράσης χαρτογραφήθηκε το υφιστάμενο πεδίο πολιτικών και δράσεων για την ασφάλεια στο νερό, διαπιστώθηκε η ανάγκη για εμπλουτισμό και επικαιροποίησή του και κρίθηκε ως σημαντική η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των διάφορων φορέων υλοποίησης, ιδιαίτερα εκεί όπου προκύπτει συναρμοδιότητα.

Για την κατάρτιση του αποτέλεσαν έμπνευση, όπως ήδη σας είπα, οι δράσεις του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Safe Water Sports οι οποίες ήδη υλοποιούνται στην Ελλάδα αφιλοκερδώς από το 2015, σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, και με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στοχεύουν στην ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα που αφορούν την ασφάλεια του στο νερό.

Ευχαριστούμε θερμά για ακόμη μια φορά τον κ. Πασχαλάκη για την αγαστή συνεργασία, η οποία συμβάλλει στην αποτελεσματική προώθηση του Σχεδίου Δράσης. Στην συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να σας μιλήσει και ο ίδιος.

Το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει 7+1 παρεμβάσεις, στις οποίες θα αναφερθώ επιγραμματικά:

1)    Λειτουργία Πληροφοριακού Συστήματος Λιμενικής Αστυνομίας

Η λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος έχει ήδη ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του 2024.

Στο εν λόγω σύστημα καταχωρούνται συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία στη συνέχεια διαχέονται ως πληροφορία στην ιστοσελίδα του ΜΚΟ Safe Waters Sports καθώς και στη δωρεάν εφαρμογή Safe Water Sports App προς ενημέρωση του κοινού.

Στο παρόν στάδιο, έχουν καταχωρηθεί μεταξύ άλλων, πληροφορίες που αφορούν τις παραλίες (μέγεθος, οργάνωση της παραλίας, θέσεις στελέχωσης των ναυαγοσωστικών πύργων/σημείων, τυχόν πρόσβαση για ΑΜΕΑ κλπ.), επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ και νοσοκομεία.

2)    ΙστοσελίδαSafe Water Sports & Safe Water Sports App

Μέσα από τα συγκεκριμένα εργαλεία ενημέρωσης του ΜΚΟ, τα οποία έχουν τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή στην Κύπρο από τον περασμένο Φεβρουάριο, διατίθεται δωρεάν χρήσιμη πληροφορία στην ελληνική και αγγλική γλώσσα η οποία αντλείται από το Πληροφοριακό Σύστημα.

3)    Πρόγραμμα Ασφαλούς Κολύμβησης για απόκτηση δεξιοτήτων κολύμβησης παιδιών μέχρι 12 ετών & Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Ασφάλεια στο Υδάτινο Περιβάλλον

Για τα δυο αυτά προγράμματα, τα οποία τρέχουν ήδη πιλοτικά από το Υπουργείο Παιδείας θα ενημερώσει η Υπουργός Παιδείας στη συνέχεια.

4)    Εκσυγχρονισμός Νομοθετικού πλαισίου

Η ύπαρξη και η εφαρμογή του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Έχουν κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων (ΒτΑ) από τις 25 Απριλίου 2024 νομοσχέδιο και κανονισμοί με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών.

Επίσης, στη ΒτΑ κατατέθηκε στις 6 Ιουνίου 2024 Νομοσχέδιο και Κανονισμοί που στοχεύουν στην αναμόρφωση της λειτουργίας και επιθεώρησης σκαφών αναψυχής, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια και η ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας αναψυχής στη βάση διεθνών πρακτικών.

Παράλληλα, και με στόχο τη διασφάλιση της παροχής υπηρεσιών καταδύσεων με ασφάλεια και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, έχει ετοιμαστεί συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στις 16 Απριλίου 2024 στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία.

5)    Θέσπιση Εθνικής Μέρας Πνιγμών

Έχει θεσπιστεί για πρώτη φορά εθνική ημέρα πρόληψης πνιγμών. Για τον σκοπό αυτό, ορίστηκε η 25η Ιουλίου όπως είναι και η παγκόσμια μέρα. Το Υπουργείο Υγείας έχει προγραμματίσει για τη μέρα αυτή δημοσιογραφική διάσκεψη, ώστε να αναδειχθεί το σημαντικό αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας που μπορεί να προληφθεί.

6)    Ενημερωτική εκστρατεία Τρίτης Ηλικίας

Στόχος της εκστρατείας την οποία έχει αναλάβει το Υπουργείο Υγείας είναι η παροχή βασικών συμβουλών για την ασφάλεια της ευάλωτης αυτής ηλικιακής ομάδας.

Για το σκοπό αυτό έχει ετοιμαστεί και διατίθεται έντυπο υλικό σε διάφορες γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά), ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα προβληθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.

7)    Παρατηρητήριο Ατυχημάτων

Τέλος, με σκοπό την καταγραφή θανάσιμων ατυχημάτων ή τραυματισμών στο υδάτινο περιβάλλον, έχει τροχοδρομηθεί η δημιουργία μιας ενιαίας βάσης δεδομένων που θα περιλαμβάνει στοιχεία που θα συλλέγονται μέσω του μηχανογραφημένου συστήματος της Αστυνομίας. Η πληροφορία θα αξιοποιείται για ετοιμασία και έκδοση έκθεσης προς ενημέρωση του κοινού.

Η Γραμματεία Συντονισμού και Υποστήριξης Κυβερνητικού Έργου έχει υπό την εποπτεία μου τον συντονισμό του Σχεδίου Δράσης.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι, εκεί και όπου προκύπτει ανάγκη, να εμπλουτίσει το Σχέδιο Δράσης με πρόσθετες παρεμβάσεις σε συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς.

Για τον σκοπό αυτό, από τον Φεβρουάριο έχει συσταθεί ειδική διϋπουργική Επιτροπή, τόσο για παρακολούθηση της πρόοδού υλοποίησης του υφιστάμενου Σχεδίου Δράσης, όσο και για υποβολή σχετικών εισηγήσεων με σκοπό την περαιτέρω εξέλιξη του.

Να ευχαριστήσω εδώ τα μέλη της Επιτροπής από τα Υπουργεία Άμυνας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Υγείας και από τα Υφυπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού που είναι εδώ μαζί μας. Χωρίς τη συμβολή του ΜΚΟ Safe Water Sports δεν θα είχε ετοιμαστεί και υλοποιηθεί η παρούσα πρωτοβουλία. Είναι για αυτό το λόγο που σήμερα ενισχύουμε την μεταξύ μας συνεργασία με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας.

Μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας καθορίζεται πιο συγκεκριμένα το πεδίο του μεταξύ μας συντονισμού, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις διεθνείς πρακτικές στον τομέα της ασφάλειας στο νερό, χωρίς οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για το κράτος.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω ακόμη μια φορά τον κο Πασχαλάκη, την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, δρα Αθηνά Μιχαηλίδου και όλους τους συναδέλφους στο Υπουργικό Συμβούλιο που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία αλλά και τους τεχνοκράτες στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης, και κατέστησαν με τις ενέργειες τους δυνατή την έναρξη υλοποίησης του αλλά και τη σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η προσπάθεια όλων αξίζει τον κόπο έστω κ’ αν είναι για να σωθεί ένα μόνο παιδί, ένας ηλικιωμένος, μία ζωή από άδικο χαμό.

Σας ευχαριστώ πολύ.

_______________________________________

Για την παρουσίαση της Υφυπουργού πατήστε εδώ.

(ΡΜ/ΑΣ/ΑΦ)