Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-07-2024 11:53

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας Βασίλη Πάλμα στην Τελετή Διαβεβαίωσης των Αποφοίτων των Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών

Με μεγάλη χαρά συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για τη νενομισμένη τελετή διαβεβαίωσης των νέων μονίμων υπαξιωματικών τάξεως 2024.

Αναγνωρίζοντας την επίμοχθη προσπάθεια που κατέβαλαν αυτά τα χρόνια και την υπομονή και επιμονή που επέδειξαν, εκφράζω τα συγχαρητήρια της πολιτείας για την επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησής τους και με υπερηφάνεια τους καλωσορίζω στην  Εθνική Φρουρά.

Νέοι Υπαξιωματικοί,

Για τους σύγχρονους στρατούς οι υπαξιωματικοί θεωρούνται ως ένας από τους κεντρικούς άξονες, στους οποίους εδράζεται η δομή και η λειτουργικότητά τους.

Στην Εθνική Φρουρά η σημασία της προσφοράς σας είναι πολυδιάστατη, αδιαμφισβήτητη και αναντικατάστατη και εκτείνεται σε πολλούς τομείς της στρατιωτικής ζωής. Από τον κρίσιμο ρόλο της εκπαίδευσης και της καθοδήγησης του προσωπικού για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, μέχρι αυτόν της λήψης αποφάσεων σε τακτικό επίπεδο. Από την παροχή αξιόπιστων και αποτελεσματικών λύσεων σε καθημερινά προβλήματα που παρουσιάζονται, μέχρι τη ψυχολογική στήριξη των οπλιτών, την ενίσχυση της συνοχής και του ηθικού των Μονάδων και τη διατήρηση της λειτουργικότητάς τους στον ύψιστο βαθμό.

Λόγω των καθηκόντων, με τα οποία θα είστε επιφορτισμένοι και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτά, θα κληθείτε να τηρείτε υψηλό επίπεδο κατάρτισης, ευελιξία κατανόησης και αφομοίωσης των αλλαγών, ταχύτητα προσαρμογής στις εξελίξεις στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον και υψηλά επίπεδα ψυχικής αντοχής και ενάσκησης ηγεσίας. Μιας ηγεσίας, την οποία έχετε την ευθύνη να ασκήσετε.

Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας, απαιτητικής και σημαντικής πορείας για εσάς.

Σε μια εποχή, κατά την οποία οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πιο πολλές, πολυδιάστατες και πολύπλοκες από κάθε άλλη φορά, η συμβολή σας, ως στελεχών της Εθνικής Φρουράς, λαμβάνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Και αυτό γιατί στην προσπάθεια εκτέλεσης των καθηκόντων σας θα πρέπει να ενσωματώσετε την ικανότητα προσαρμογής στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν.

Επιδιώξτε τη συνεχή πρόοδο. Αναζητήστε νέες γνώσεις και εμβαθύνετε στην ουσία της αποστολής σας.

Η διαρκής εκπαίδευση και η βελτίωση των επαγγελματικών σας δεξιοτήτων είναι πολύ σημαντικές. Να επιδιώκετε να ενημερώνεστε για τις νέες τεχνολογίες και τις εξελίξεις στον στρατιωτικό τομέα.

Να θυμάστε πάντοτε ότι η αυτεκπαίδευση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της επαγγελματικής και προσωπικής ανέλιξης ενός εκάστου.

Η βελτίωση των δεξιοτήτων σας είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων σας.

Επιδείξτε πίστη και αφοσίωση στο καθήκον.

Γίνετε πρότυπα ήθους για τους συναδέλφους σας.

Αναπτύξτε μεταξύ σας υψηλό επίπεδο συνεργασίας και ομαδικότητας.

Να θυμάστε, αυτά αποτελούν απαραίτητα συστατικά για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Με τη συμπεριφορά σας εμπνεύστε τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη στους υφισταμένους και τους προϊστάμενούς σας.

Τηρείστε πιστά τους κανόνες της πειθαρχίας. Θεωρείστε τους ως αδιαπραγμάτευτους.

Η ηγεσία αναμένει από εσάς να εκτελείτε τις εντολές με ακρίβεια και συνέπεια.

Θεωρείστε επίσης αδιαπραγμάτευτα τα μέτρα και τις διαδικασίες ασφάλειας. Η πρόληψη ατυχημάτων και η προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς πρέπει να αποτελεί πάντοτε την προτεραιότητά σας.

Αναλάβετε πρωτοβουλίες και αναπτύξτε τις ηγετικές σας ικανότητες.

Η λήψη σωστών και άμεσων αποφάσεων είναι καθοριστική για την εκτέλεση των καθηκόντων σας.

Όλα αυτά που ανέφερα αποτελούν μεταξύ άλλων, γνωρίσματα τα οποία χαρακτηρίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού μας και θεμελιώδη συστατικά που οδηγούν τα άτομα και τις κοινωνίες προς τη συλλογική ανάπτυξη.

Κυρίες και κύριοι,

Απευθυνόμενος στις οικογένειες και στους οικείους των υπαξιωματικών μας εκφράζω θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια για την υποστήριξη και την αγάπη που δείξατε καθ' όλη τη διάρκεια της φοίτησής τους.

Η κατανόηση και η ενθάρρυνση που τους παρείχατε τους βοήθησαν να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες και να επιτύχουν τους στόχους που έθεσαν.

Η παρουσία και η συμπαράστασή σας θα αποτελέσουν πολύτιμο στήριγμα  στη νέα σελίδα που ανοίγεται από σήμερα στη σταδιοδρομία τους.

Ευχόμαστε να συνεχίσετε να τους περιβάλλετε με την ίδια αφοσίωση και αγάπη.

Νέοι Υπαξιωματικοί,

Η επίσημη ένταξή σας στην Εθνική Φρουρά συμπίπτει με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυσή της.

Με έξι δεκαετίες αδιάλειπτης προσφοράς στην πατρίδα και στον λαό μας, οι Ένοπλές Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζουν να παραμένουν απαρασάλευτα προσηλωμένες στην αποστολή τους.

Συνεχίζουν να αποτελούν τον κύριο παράγοντα αποτροπής έναντι οποιασδήποτε απειλής και τον κύριο υπερασπιστή των θεμελιωδών αρχών της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Σε αυτή την κοινή προσπάθεια έχετε και εσείς πλέον πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσετε.

Η συλλογική δράση είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων μας.

Δηλώνοντας βέβαιος ότι θα αποδειχθείτε αντάξιοι της ιστορίας και των προσδοκιών της πολιτείας και του λαού μας σας καλωσορίζω ξανά στην Εθνική Φρουρά και σας εύχομαι υγεία, ευόδωση των στόχων σας και κάθε επιτυχία στο έργο που έχετε να επιτελέσετε.

Σας ευχαριστώ.

(ΝΓιαν/ΑΦ)