Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-07-2024 21:07

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας

Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να προσπαθούμε για τη λύση του Κυπριακού είπε απόψε ο Υπουργός Άμυνας κ. Βασίλης Πάλμας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Αγνοούμενους, στο Πανόραμα Αγνοουμένων στον Κόρνο, και κληθείς να σχολιάσει το βίντεο που δημοσιοποίησαν σήμερα οι Τούρκοι με προκλητικές εικόνες, ο Υπουργός Άμυνας είπε: «Πανηγυρίζουν την 50χρονη παρανομία τους με τον πιο προκλητικό τρόπο και εμείς πενθούμε για τους πεσόντες και τους αγνοούμενούς μας. Είναι δύο αντίθετες προσεγγίσεις των πραγμάτων. Όλα αυτά είναι πέραν πάσης αμφιβολίας απολύτως καταδικαστέα. Εμείς είμαστε ένα νόμιμο κράτος της διεθνούς κοινότητας, δημοκρατικό, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των διεθνών οργανισμών και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να προσπαθούμε για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, ούτως ώστε να δικαιώσουμε και τη μνήμη των πεσόντων και των αγνοούμενών μας.»

Ερωτηθείς για τα δύο περιστατικά που αφορούν φαντάρους που υπέστησαν θερμοπληξία, ο Υπουργός Άμυνας είπε: «Σε ό,τι αφορά στον νεαρό, ο οποίος μετέβη στη Γαλλία για θεραπεία και εξειδικευμένη θεραπεία, η σημερινή του κατάσταση είναι καλύτερη από τη χθεσινή και αυτό είναι ένα αισιόδοξο σημάδι. Βεβαίως έχει ακόμη δρόμο να διανύσει. Τον έχουν ξυπνήσει οι γιατροί και μέρα με τη μέρα φαίνεται ότι βελτιώνεται η υγεία του. Να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά.

Σε ό,τι αφορά στο παιδί που εισήχθη χθες στο Γενικό Νοσοκομείο, από χθες μέχρι σήμερα είναι σταθερή η υγεία του. Δυστυχώς διαπιστώθηκε και COVID-19 στις εξετάσεις που είχε υποβληθεί και δώσαμε οδηγίες και στο στρατόπεδο να γίνουν εξετάσεις στα παιδιά, για να δούμε μήπως έχει και άλλα κρούσματα κορωνοϊού, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα την κατάσταση.»

Ο Υπουργός Άμυνας πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη και σαφέστατη γνωμάτευση για τα αίτια της νοσηλείας των δύο στρατιωτών, που είναι και παρόμοια τα συμπτώματα. Εκτιμάται ότι είναι μια μορφή θερμοπληξίας, χωρίς να είναι δεδομένο ότι είναι αυτό, όχι η θερμοπληξία που είμαστε συνηθισμένοι να ακούμε ότι μπορεί να προσβάλει έναν ηλικιωμένο, ο οποίος βρίσκεται στον ήλιο ή είναι ταλαιπωρημένος. Είναι μια θερμοπληξία, η οποία συνήθως, είπαν οι γιατροί, προσβάλλει αθλητές, οι οποίοι ασκούνται έντονα και οι οποίοι καταπονούν περισσότερο τον εαυτό τους. Βεβαίως δεν είναι δεδομένο ότι έτσι είναι. Περιμένουμε μια πλήρη έκθεση ιατρική και από τη Γαλλία και από την Κύπρο για να δούμε ακριβώς ποια είναι τα αίτια.»

Ερωτηθείς αν θα παρθούν μέτρα, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο στρατόπεδο, δεδομένου ότι και οι δύο στρατιώτες προήλθαν από το ίδιο στρατόπεδο, ο κ. Πάλμας είπε: «Κατ’ αρχάς πρέπει να τονίσουμε σήμερα πως ακόμα και τα παιδιά, τα οποία επέλεξαν να πάνε στις Ειδικές Δυνάμεις, δηλαδή οι καταδρομείς, οι ΟΥΚ και οι Στρατονομίας, που η εκπαίδευσή τους είναι πιο σκληρή, είναι πιο εντατική, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει αυτής της μορφής εκπαίδευση και πως αυτοί σήμερα εκπαιδεύονται στα στοιχειώδη, όπως εκπαιδεύονται όλοι οι στρατιώτες για να είναι έτοιμοι για την ορκωμοσία, η οποία θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα, 26 Ιουλίου. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ιδιαίτερη καταπόνηση μεγαλύτερη από άλλα παιδιά σε αυτή τη φάση και πρέπει να τονίσω επίσης ότι η εκπαίδευση ξεκινά στις 7 το πρωί με γυμναστική και ολοκληρώνεται στις 8. Τα παιδιά στέλνονται υποχρεωτικά για μπάνιο, ούτως ώστε να πέφτουν οι θερμοκρασίες τους και συνεχίζουν μετά με παραγγέλματα και διάφορες άλλες ασκήσεις εκτέλεσης που αφορά όλο το στράτευμα και κάνουν μάθημα μέχρι τις 11. Μετά πηγαίνουν στους θαλάμους τους, πηγαίνουν για φαγητό, ξεκουράζονται το μεσημέρι και συνεχίζει η εκπαίδευση το απόγευμα.»

(ΡΜ/ΝΓιαν/ΑΦ)