22-07-2024 12:33
Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα επικαιρότητας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στην τελετή επαναπατρισμού των αρχαιοτήτων και εκκλησιαστικών κειμηλίων που είχαν κλαπεί και εξαχθεί παράνομα από τον αρχαιοκάπηλο Aydin Dikmen και κρατούνταν από τις γερμανικές Αρχές, στο Κυπριακό Μουσείο, προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους για θέματα της επικαιρότητας.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε τα εξής: «Δεν πρόκειται να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Erdoğan. Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό. Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Οι δηλώσεις του αντικατοπτρίζουν την αδυναμία που έχει η Τουρκία σε διεθνές επίπεδο, και όχι μόνο, για να περάσει τις απαράδεκτες θέσεις της. Ό,τι κι αν πει ο κ. Erdoğan, η Τουρκία, πενήντα χρόνια μετά, συνεχίζει να είναι –σύμφωνα με τη διεθνή κοινότητα, όχι μόνο τη δική μας εκτίμηση– ο κατέχων παράνομα 37% του εδάφους ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πέρα από τις δηλώσεις –γιατί ο κ. Erdoğan, για εσωτερικούς λόγους, προφανώς, θα θέλει να κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις– είναι η δική η μας πατρίδα υπό κατοχή, και εμείς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να δημιουργηθούν οι συνθήκες, για να επανενώσουμε την πατρίδα μας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
Θέλω να επαναλάβω και σήμερα, με αφορμή και τις δηλώσεις και το ερώτημά σας, ότι δεν υπάρχει για μας, αλλά ούτε και για τη διεθνή κοινότητα, οποιαδήποτε άλλη βάση λύσης σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού.
Από εκεί και πέρα, δεν θα κάνω τη χάρη στον κ. Erdoğan ή στον όποιον κ. Erdoğan, ο οποίος μέσα από τέτοιες δηλώσεις προσπαθεί να εξισώσει, αν θέλετε, τις δικές τους ευθύνες με τη δική μας. Επαναλαμβάνω, είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή, και εμείς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν. Ξέρω τις θέσεις, ξέρω τις προσεγγίσεις, αλλά την ίδια στιγμή γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι εν έτει 2024 τέτοιου είδους δημόσιες απειλές είναι ένδειξη αδυναμίας, τίποτα άλλο.»
Κληθείς να πει σε τι αναφερόταν, όταν, υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, έκανε λόγο για «τολμηρές αποφάσεις που θα κληθεί σύντομα να λάβει», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: «Τολμηρές αποφάσεις, που αντανακλούν την ετοιμότητά μου, όχι σε λόγια αλλά σε πράξεις, να κάνω ότι είναι δυνατόν, για να επανενώσω τούτον τον τόπο. Και πραγματικά, γιατί μιλήσατε για δηλώσεις στο πλαίσιο και των εκδηλώσεων καταδίκης των 50 χρόνων, αν θέλουμε να τιμήσουμε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν, για να υπάρχουμε εμείς σήμερα, θα πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να επανενώσουμε τον τόπο μας. Δεν χαρίζουμε σπιθαμή κατεχόμενης γης ούτε στον κ. Erdoğan ούτε σε κανέναν άλλο.»
Ερωτηθείς πώς ερμηνεύει η Κυπριακή Δημοκρατία την κατά μέτωπο επίθεση της Άγκυρας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Νίκο Δένδια, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Δεν μπορώ να γνωρίζω τις προθέσεις του κυρίου Erdoğan, αλλά σίγουρα είναι ένδειξη αδυναμίας να προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις. Εξάλλου, είδαμε και στην πράξη τις προσπάθειες της Τουρκίας. Για παράδειγμα, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία παρουσίασε και στη συνέχεια υλοποίησε τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα, τη γνωστή μας πρωτοβουλία Αμάλθεια, που χαιρετίστηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, [είδαμε] τις απεγνωσμένες προσπάθειες του κ. Erdoğan να το αποτρέψει, όπως και πολλές άλλες πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά δεν τα κατάφερε. Άρα, επαναλαμβάνω, τέτοιου είδους δηλώσεις από τον κ. Erdoğan είναι ένδειξη αδυναμίας.»
Ερωτηθείς για το ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα οποιασδήποτε τριμερούς ή τετραμερούς συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Να ξεκαθαρίσω ότι δεν τίθεται θέμα τετραμερούς, για να μη μείνει οτιδήποτε κενό και να δημιουργούνται οι οποιεσδήποτε σκιές. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, εμάς μας ενδιαφέρει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Είναι η δική μας η πατρίδα υπό κατοχή, και εμείς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν. Σίγουρα χρειάζεται και η συνεργασία της Τουρκίας. Έχουμε στείλει πολλαπλά θετικά μηνύματα και προς τους Τουρκοκύπριους και προς την Τουρκία. Η υλοποίηση ή η περαιτέρω υλοποίηση αυτών των μηνυμάτων, η μετουσίωσή τους σε συγκεκριμένες εξελίξεις εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς.»
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον εξετάζει νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Έχω πολλές σκέψεις και στα θέματα της ουσίας των διαπραγματεύσεων και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πολλές ιδέες, που τις έχω επεξεργαστεί. Αναλόγως των εξελίξεων, θα κινηθώ. Επαναλαμβάνω, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις θέσεις μας. Ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε. Δεν μεμψιμοιρούμε. Είμαστε έτοιμοι. Και αν υπάρξει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, από πλευράς Τουρκίας, είμαι σίγουρος ότι μπορούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.»
Ερωτηθείς κατά πόσον, μετά τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αναμένονται εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Δεν μπορώ να αποκλείσω οτιδήποτε σε σχέση με το χρονικό πλαίσιο. Εναπόκειται στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα.» Και πρόσθεσε: «Αναμένουμε τον Γενικό Γραμματέα να μάς κοινοποιήσει τις προθέσεις του για τα επόμενα βήματα.»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Το πρώτο που θέλω να αναφέρω με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι δεν έπρεπε ποτέ να δοθεί σε αυτήν την εταιρεία το συγκεκριμένο έργο. Εκ του αποτελέσματος, δεν μπορεί να το υλοποιήσει. Από εκεί και πέρα, ναι, θα κάνουμε ό,τι πρέπει. Ήδη έχουμε λάβει κάποιες αποφάσεις. Κινηθήκαμε προς κάποιες κατευθύνσεις, για να υλοποιηθεί το έργο. Το έργο θα υλοποιηθεί. Είναι ένας πυλώνας του σχεδιασμού μας, για να μειώσουμε την τιμή του ηλεκτρισμού. Η χώρα μας είναι από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την πιο υψηλή τιμή στον ηλεκτρισμό. Στον σχεδιασμό μας, που είναι ένας ολιστικός σχεδιασμός, υπάρχουν τρεις συγκεκριμένοι πυλώνες, για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο που υποσχεθήκαμε στον κυπριακό λαό, και σε αυτό το πλαίσιο φυσικά και το έργο θα προχωρήσει.
Κληθείς να αναφερθεί ειδικότερα στην πλωτή μονάδα «Προμηθέας», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Έχουμε και γι' αυτό ήδη κάνει συγκεκριμένο σχεδιασμό, Σχέδιο Β, αν θέλετε, σε περίπτωση που αυτές οι συζητήσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή, για τη συγκεκριμένη πηγή δεν έχουν αποτέλεσμα.» Και πρόσθεσε: «Να αναμένουμε, να δούμε πώς θα εξελιχθεί και αναλόγως θα μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα. Επαναλαμβάνω, έχουμε τον σχεδιασμό, αν δεν οδηγήσουν σε επιθυμητό αποτέλεσμα, για την πτυχή που αφορά στον Προμηθέα.»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον διορισμό Ευρωπαίων Επιτρόπων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Έχω ανταλλάξει μηνύματα με την Πρόεδρο της Επιτροπής, μετά την εκλογή της. Με την ευκαιρία, να την ευχαριστήσω και για το ξεκάθαρο μήνυμα με αφορμή την 20ή Ιουλίου. Από εκεί και πέρα, συζητάμε αυτήν τη στιγμή για συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια. Στη βάση της τελικής συναπόφασης σε αυτό το θέμα θα ανακοινωθεί και αυτός ή αυτή, που θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία.» Και πρόσθεσε: «Μας ενδιαφέρουν συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, όχι μόνο ένα. Αναμένουμε τη συζήτηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής, και θα σας κάνω ανακοινώσεις, όταν πρέπει να γίνουν.»
(ΑΦ/ΜΣ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα