Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-07-2024 10:59

Αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

Θέματα που αφορούν στη στεγαστική πολιτική, αλλά και την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ανάμεσα στα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, απευθυνόμενος στα μέλη του Σώματος, είπε: «Από τα σημερινά θέματα ξεχωρίζω τη συζήτηση, που θα έχουμε για δύο θέματα που αφορούν στη στεγαστική πολιτική, που είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ειδικά για τους νέους  μας, σε συνέχεια της πρώτης ολοκληρωμένης στεγαστικής στρατηγικής της Κυπριακής Δημοκρατίας που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο και αρχίσαμε να υλοποιούμε.

Σήμερα θα εγκρίνουμε τα ειδικά κριτήρια για τα σχέδια που υλοποιεί ο Κεντρικός Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών, σε συνέχεια της συζήτησης και των αποφάσεων που λάβαμε τον Φεβρουάριο, έτσι ώστε να έχουμε περισσότερους δικαιούχους για πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ευνοϊκά κριτήρια, για στέγαση και όχι μόνο, αφού αφορά και επαγγελματική δραστηριοποίηση, σπουδές, ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, επιδότηση επιτοκίων στο στεγαστικό, επαγγελματικά δάνεια και άλλα.

Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την παρέμβαση αυτή, θα βοηθηθεί αρκετός κόσμος, ειδικότερα οι νέοι.

Στο ίδιο πλαίσιο της στεγαστικής μας πολιτικής, σήμερα θα εγκρίνουμε και την υπογραφή συμφωνίας δανείου ύψους 108 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη χρηματοδότηση ανέγερσης φοιτητικών εστιών του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό και στην Πάφο. Είναι σημαντικές παρεμβάσεις σε σχέση με τη στεγαστική μας πολιτική.

Σήμερα επίσης θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε σε σχέση με την αναθεώρηση της διαδικασίας παραχώρησης άδειας εισόδου σε υποψήφιους φοιτητές από τρίτες χώρες.

Από τη μια μπαίνουν συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτά θα ισχύουν για έναν χρόνο, για να τα αξιολογήσουμε. Θέλουμε να βοηθήσουμε τα κολλέγιά μας, αλλά την ίδια στιγμή [να τεθούν] συγκεκριμένες αυστηρές πρόνοιες, για να μην επηρεάζεται κατά οποιονδήποτε τρόπο το μεταναστευτικό, που είναι μια άλλη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε με επιτυχία και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι στιγμής.

Άρα, θα συζητήσουμε κάποιες τροποποιήσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση –το συζητήσαμε και χθες στην ειδική συνεδρίαση που είχαμε– η οποία θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο. Είναι προϊόν συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας, Εσωτερικών, Εργασίας, Εξωτερικών και Οικονομικών.

Αυτά ξεχωρίζω από τα θέματα που έχουμε να συζητήσουμε σήμερα.»

(ΡΜ/ΑΦ/ΜΣ)