Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-07-2024 13:08

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη συνεδρίαση ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Αντωνίου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για τη συνομολόγηση συμφωνίας δανείου ύψους μέχρι 108 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης φοιτητικών εστιών και για την ανακαίνιση διαφόρων ακαδημαϊκών και ερευνητικών εγκαταστάσεων του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό και στην Πάφο.

Άλλα 53 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από το κράτος για τα συγκεκριμένα έργα.

Στο πλαίσιο της πολιτικής της για αντιμετώπιση του σοβαρού στεγαστικού προβλήματος, ειδικότερα για τους νέους, η Κυβέρνηση θεωρεί την υλοποίηση των πιο πάνω έργων πολύ σημαντική. Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση των κυπριακών πανεπιστημίων από Κύπριους, αλλά και από διεθνείς φοιτητές καθιστά ακόμα πιο επιβεβλημένη την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ανέγερση φοιτητικών εστιών. Συνολικά θα ανεγερθούν 703 φοιτητικές κλίνες, εκ των οποίων οι 500 θα είναι στη Λεμεσό και οι υπόλοιπες στην Πάφο. Αυτές θα βελτιώσουν την πρόσβαση των φοιτητών σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας, αλλά και σε οικονομικά προσιτή στέγαση.

Πέραν του ότι το έργο αυτό συμβάλλει στην προώθηση οικονομικά προσιτής φοιτητικής στέγασης, αλλά και στην ενίσχυση της εκπαίδευσης και έρευνας, παρέχει και τη δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και αυξάνει την παραγωγικότητα στις εν λόγω περιοχές.

Τα προγραμματιζόμενα έργα του ΤΕΠΑΚ, συνολικού εκτιμώμενου κόστους 178 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθούν από δύο Φορείς. Το ΤΕΠΑΚ θα είναι φορέας υλοποίησης των έργων στη Λεμεσό και ο Δήμος Πάφου θα είναι φορέας υλοποίησης των έργων στην Πάφο.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τα Ειδικότερα Κριτήρια για τα Σχέδια που υλοποιεί ο Κεντρικός Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών, για πρόσβαση περισσότερων προσφύγων σε σχέδια χρηματοδότησης στη βάση συγκεκριμένων σχεδίων όπως:

  • Σχέδιο Παραχώρησης Δανείου για Σπουδές
  • Σχέδιο για Στεγαστικούς Σκοπούς
  • Σχέδιο για Επαγγελματικούς Σκοπούς
  • Σχέδιο Παραχώρησης Δανείου για Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη
  • Σχέδιο για Αγορά οικιακών συσκευών με ή χωρίς ανακαίνιση κουζίνας
  • Σχέδιο για Ενεργειακή Αναβάθμιση σε υφιστάμενες κατοικίες
  • Σχέδιο για Επιδότηση Επιτοκίου Στεγαστικού Δανείου
  • Σχέδιο για Επιδότηση Επιτοκίου Επαγγελματικού Δανείου

Οι αποφάσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησης και, ασφαλώς, σε συνδυασμό με την προσφυγική πολιτική.»

Ο κ. Αντωνίου πρόσθεσε: «Τo Yπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για καθορισμό επιτρεπόμενου αριθμού εισδοχής φοιτητών/τριών τρίτων χωρών σε κάθε μία από τις 21 Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό φοιτητών/τριών τρίτων χωρών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024–2025. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται η εγγραφή στις Σχολές, φοιτητών/τριών τρίτων χωρών και φοιτητών/τριών που προέρχονται από χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανεξάρτητα από τους υφιστάμενους περιορισμούς.

Η νέα ρύθμιση θα ισχύει μόνο για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά και προβλέπει αυστηρή διαδικασία και προϋποθέσεις, ώστε να εξυπηρετηθεί η πολιτική προσέλκυσης φοιτητών, αλλά την ίδια ώρα να διασφαλίζονται οι αυστηρές πρόνοιες της πολιτικής της Δημοκρατίας σε σχέση με το μεταναστευτικό.»

Είπε ακόμη: «Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τέθηκαν τα πορίσματα αυτεπάγγελτων ερευνών της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου για περιπτώσεις προσώπων που έχουν διοριστεί σε θέσεις Διοικητικών Συμβουλίων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Από τα 103 πρόσωπα, που διορίστηκαν στους Ημικρατικούς Οργανισμούς, η Επιτροπή έχει εντοπίσει επαγγελματικό ασυμβίβαστο για δύο μέλη, τα οποία θα αντικατασταθούν το συντομότερο.

Η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει τις θέσεις της Επιτροπής και θα προχωρήσει σε διορισμό δύο μελών τις επόμενες μέρες. Η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση της πολιτικής για διαφάνεια, χρηστή διοίκηση και αξιοκρατία. Σημειώνουμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά υπήρξε από πλευράς Κυβέρνησης αυστηρός προκαταρκτικός έλεγχος για τυχόν ασυμβίβαστο προτού γίνουν οι διορισμοί, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το ότι στους 103 διορισθέντες υπήρξαν μόνον δύο περιπτώσεις.»

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αντωνίου είπε ότι τα ποσά που αναφέρθηκαν για το θέμα του στεγαστικού είναι προϋπολογισμένα, προβλέπονται και στον προϋπολογισμό και, κατά συνέπεια, η Κυβέρνηση κινείται πάντοτε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Ελλάδας περί σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) για το Κυπριακό, ο κ. Αντωνίου είπε: «Δεν είναι σχέδιο, έχει διευκρινιστεί ότι ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης αναφέρεται στα επόμενα βήματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Αναμένουμε και εμείς τις αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία. Είναι παρερμηνεία, δεν πρόκειται περί σχεδίου των ΗΕ, αλλά για τον προγραμματισμό τους για τα επόμενα βήματα σε σχέση με την πρωτοβουλία του ΓΓ για το επόμενο βήμα στο Κυπριακό.

Για μας το σημαντικό είναι να πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη βάση λύσης και πάντοτε υπό τον πλαίσιο και υπό την αιγίδα των ΗΕ.»

(ΡΜ/ΑΦ/ΜΣ)