Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-07-2024 14:30

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργου Παπαναστασίου στην τελετή υπογραφής της σύμβασης μεταξύ CYTA και AHK για τη μαζική εγκατάσταση και λειτουργία έξυπνης υποδομής μέτρησης

Με μεγάλη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή τελετή υπογραφής της σύμβασης μεταξύ των δύο μεγάλων ημικρατικών οργανισμών του τόπου μας, της CYTA και της ΑΗΚ, για την προμήθεια εξοπλισμού, λογισμικού και υποστήριξης σε σχέση με τη μαζική εγκατάσταση και λειτουργία έξυπνης υποδομής μέτρησης, που θα καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό του συνόλου των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται ασφαλώς για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, με την οποία, τρία χρόνια μετά την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού και τις γνωστές δυσκολίες, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος στην ΑΗΚ να προχωρήσει και με αυτή την πολύ σημαντική πτυχή του δεκαετούς προγράμματός της για ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού.

Είμαι σίγουρος ότι ο αγαπητός Πρόεδρος της Αρχής θα προβεί στη συνέχεια σε λεπτομερή περιγραφή του έργου, το οποίο θα στοιχίσει συνολικά €50 εκατομμύρια και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση 400 χιλιάδων έξυπνων μέχρι τα μέσα του 2027. Το κόστος που αφορά αμιγώς στην υποδομή του έργου θα καλυφθεί από το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ το κόστος της εγκατάστασης θα αναληφθεί από την ΑΗΚ.

Συνολικά, για σκοπούς επέκτασης, αναβάθμισης και ψηφιοποίησης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας έχει προϋπολογιστεί κονδύλι ύψους περίπου €120 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους. Η υλοποίηση των έργων για τα δίκτυα, μαζί με τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουμε για την προώθηση συστημάτων αποθήκευσης και τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών για άρση της ενεργειακής μας απομόνωσης, συναποτελούν έναν από τους τρεις πυλώνες του Εθνικού μας Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο άλλος πυλώνας αφορά στην εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων ενέργειας για ικανοποίηση των αναγκών της χώρας στο χαμηλότερο δυνατό κόστος μέσω της βιώσιμης και οικονομικά αποδοτικότερης εκμετάλλευσης των εγχώριων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ ο τρίτος πυλώνας προνοεί τη βελτίωση της απόδοσης του ενεργειακού μας τομέα. Σημειώνω επίσης σχετικά ότι κατά τα έτη 2024-2025 το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και το Ταμείο ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) έχουν προκηρύξει ή αναμένεται να προκηρύξουν Σχέδια Χορηγιών με συνολικό προϋπολογισμό €148 εκατομμυρίων ευρώ, για την προώθηση της χρήσης ΑΠΕ και μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας από νοικοκυριά, επιχειρήσεις, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα.

Κατά την εφαρμογή αυτών μας των Σχεδίων λαμβάνουμε πολύτιμη βοήθεια από την ΑΗΚ, στην οποία και εκφράζω ακόμα μια φορά δημόσια, τις θερμές μας ευχαριστίες.

Φίλες και Φίλοι,

Ο κοινός μας στόχος για μετάβαση στην πράσινη και κυκλική οικονομία, αλλά και για τη λειτουργία μιας πλήρως ελευθεροποιημένης και βιώσιμης αγοράς ηλεκτρισμού, προϋποθέτει μια ΑΗΚ σύγχρονη, ευέλικτη και ανταγωνιστική. Έγνοια μας θα πρέπει να είναι πρώτα και κύρια η αρτιότερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών ηλεκτρισμού, οι οποίοι στη νέα ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού θα πρέπει να απολαμβάνουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Το έργο του ολοκληρωμένου συστήματος ευφυούς υποδομής, για το οποίο κατακυρώνεται σήμερα με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης το σημαντικότερο ίσως κομμάτι, αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία των προσπαθειών της ΑΗΚ για αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών της. Η δε συνεργασία και η σύμπραξη της ΑΗΚ με τη CYTA, θεωρώ ότι διασφαλίζει την έγκαιρη υλοποίηση των οροσήμων που έχουν τεθεί.

Συγχαίρω λοιπόν κλείνοντας την ΑΗΚ και τη CYTA για τη σημερινή υπογραφή και σας διαβεβαιώ ότι το Υπουργείο μας θα είναι στο πλευρό σας, αρωγός στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων σας.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

(ΑΦ/ΕΑθ)