Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-07-2024 10:47

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε άσκηση της Εθνικής Φρουράς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρακολούθησε σήμερα το πρωί επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) που διεξήχθη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της, στην περιοχή Ζυγίου. 

Μετά την επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΕΦ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε χαιρετισμό του ανέφερε: «Όταν μιλάμε για τα θέματα της Άμυνας τα πολλά λόγια είναι περιττά. 

Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για την Εθνική Φρουρά μας. Είμαι περήφανος για τους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΦ, τα στελέχη, τους εφέδρους, τους εθνοφύλακες, τους κληρωτούς μας, για όλα αυτά που κάνουν όλα αυτά τα χρόνια για προάσπιση πρώτα και πάνω από όλα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Όσο υπάρχει η συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί όχι μόνο προτεραιότητά μας, αλλά ελάχιστη υποχρέωση έναντι του κυπριακού λαού. 

Την ίδια στιγμή, όμως, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ως ένα κράτος μέλος που διεκδικούμε να έχουμε συγκεκριμένο λόγο και ρόλο στην ΕΕ, η ενίσχυση της ΕΦ αποτελεί έναν από τους πιο καθοριστικούς μας στόχους, για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ.

Ως Υπουργός Εξωτερικών ένιωσα από πρώτο χέρι ότι χωρίς ισχυρή άμυνα το αποτύπωμα στην εξωτερική πολιτική είναι σαφώς πιο μικρό. Χαίρομαι ιδιαίτερα για όλα τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. 

Θέλω σήμερα να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας, για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια αποτρεπτική ισχύ που έχω την έντονη πεποίθηση ότι ξεκινά πρώτα και πάνω από όλα από το προσωπικό της ΕΦ. Όλους εσάς, τα στελέχη, τους κληρωτούς, τους εθνοφύλακες, τους εφέδρους μας. 

Είναι για αυτόν τον λόγο που μια από τις πρώτες ενέργειές μας ήταν να λύσουμε ένα πρόβλημα που εκκρεμούσε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μέσα στην ορθή προσπάθεια τούτης της χώρας για τη δημιουργία ημιεπαγγελματικού στρατού, με τον θεσμό των Συμβασιούχων Οπλιτών, όπου λάβαμε τολμηρές αποφάσεις, για να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση που επηρέαζε και την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί επενδύσαμε σημαντικά σε κάποια νέα στελέχη, τα οποία, ακριβώς λόγω των δεδομένων που υπήρχαν, με την πρώτη ευκαιρία έφευγαν από την ΕΦ. 

Θέλω να επιμείνω λίγο περισσότερο στην ευρωπαϊκή διάσταση, γιατί ήταν και η δική μας επιμονή, μαζί με κάποια άλλα κράτη μέλη, που οδήγησε την Πρόεδρο της Επιτροπής να ανακοινώσει για πρώτη φορά και να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα και στον διορισμό Επιτρόπου για θέματα Άμυνας της ΕΕ. Και αν πραγματικά η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια μας θέλει να ενισχύσει το διεθνές αποτύπωμά της, θέλει να έχει λόγο και ρόλο στα διεθνή δρώμενα, θα πρέπει να ενισχύσει τις αμυντικές της δαπάνες. 

Γνωρίζω πολύ καλά ότι τα πλείστα των κρατών μελών (της ΕΕ) είναι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Σίγουρα ο Οργανισμός αποτελεί συνεργάτη, σύμμαχο στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τις διεθνείς προκλήσεις,  αλλά την ίδια στιγμή, αν θέλουμε ως ΕΕ να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, να διεκδικήσουμε τον ρόλο που όλοι λέμε για μια γεωπολιτική Ευρώπη, οφείλουμε συλλογικά να εργαστούμε, για να ενισχύσουμε την άμυνα της ΕΕ. 

Χαίρομαι που ως Κυπριακή Δημοκρατία συνεργαζόμαστε με αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ. Να αναφέρω πρωτίστως τη Γαλλία, με την οποία έχουμε την ίδια προσέγγιση σε σχέση με αυτήν την ανάγκη της ΕΕ, αλλά την ίδια στιγμή εργαζόμαστε, για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Στην πραγματικότητα, τα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας μάς έφεραν πιο κοντά, όπως και οι προκλήσεις της περιοχής. Αυτές οι προκλήσεις, που η Κυπριακή Δημοκρατία με τον ρόλο της –ένας ρόλος που αγγίζει και τον ρόλο το δικό σας, της ΕΦ– αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. 

Το 1964, όταν συστάθηκε η ΕΦ, ο ρόλος της ήταν περιορισμένος αποκλειστικά στα θέματα της Άμυνας. Σήμερα ο ρόλος της ΕΦ είναι σαφώς πολύπλευρος, και το γνωρίζω από πρώτο χέρι, γιατί δεν περιορίζεται στα θέματα της Άμυνας, αλλά επεκτείνεται και στα θέματα της τρομοκρατίας, στα θέματα της μετανάστευσης, στη μεγάλη προσπάθεια, για να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. 

Αγαπητά στελέχη της Εθνικής Φρουράς, κ. Αρχηγέ, είμαι ιδιαίτερα περήφανος ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και προηγουμένως ως Υπουργός Εξωτερικών, όταν επισκεπτόμουν τα γειτονικά κράτη, την Ιορδανία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και άκουγα από τους συνομιλητές μου τα καλύτερα για το επίπεδο της Εθνικής μας Φρουράς, των στελεχών της Εθνικής μας Φρουράς. 

Θέλω σήμερα να σας διαβεβαιώσω ότι, όπως είχα υποσχεθεί προεκλογικά, γιατί είμαι ο πρώτος που δεν ξεχνώ τις προεκλογικές μου υποσχέσεις, ο στόχος μας είναι να φτάσουμε το 2% στις δαπάνες σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα της ΕΦ, όχι τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας, αλλά τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής μας Φρουράς.»

(ΡΜ/ΓΣ/ΕΑθ)