Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-07-2024 14:49

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού σε Συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας Πρόληψης Πνιγμών και Θαλάσσιων Ατυχημάτων

Σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, η οποία είναι αφιερωμένη στην Εθνική Ημέρα Πρόληψης Πνιγμών και Θαλάσσιων Ατυχημάτων, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας.

Τον Απρίλιο του 2021, με απόφασή της, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) καθιέρωσε την 25η Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη των Πνιγμών (World Drowning Prevention Day).

Παγκοσμίως, ο πνιγμός αποτελεί την τρίτη κύρια αιτία ακούσιου τραυματισμού και αντιπροσωπεύει το 7% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τραυματισμούς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι κάθε έτος σημειώνονται περίπου 236.000 θάνατοι από πνιγμό.

Δεδομένου του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι νησί, το κολύμπι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας και της καθημερινότητάς μας, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προσφέροντάς μας σωματική και ψυχική ευεξία.

Κάθε χρόνο στη χώρα μας, άτομα χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται σοβαρά λόγω πνιγμών και θαλάσσιων ατυχημάτων. Σύμφωνα με τα δεδομένα που καταγράφονται στο Υπουργείο Υγείας, τα περιστατικά πνιγμών και τραυματισμών στην πλειοψηφία τους αφορούν άτομα άνω των 60 ετών κυρίως άνδρες, παιδιά, τουρίστες και συμβαίνουν κατά κύριο λόγο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Φίλες και φίλοι,

Η σωστή ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα ατυχήματα και τους πνιγμούς, διασφαλίζοντας ασφαλέστερες και ευχάριστες δραστηριότητες στο υδάτινο περιβάλλον.

Η ασφάλεια στο υδάτινο περιβάλλον αποτελεί υποχρέωση κυρίως της πολιτείας. Η Κυπριακή Δημοκρατία έθεσε το θέμα της πρόληψης των Πνιγμών και Θαλάσσιων Ατυχημάτων ψηλά στην πολιτική ατζέντα.

Για τον σκοπό αυτό, η Προεδρία έχει καταρτίσει Σχέδιο Δράσης για την Ασφάλεια στο Υδάτινο Περιβάλλον, Πρόληψη των Πνιγμών και Θαλάσσιων Ατυχημάτων υπό τον συντονισμό της Υφυπουργού και σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς. Στις 17 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου του Υφυπουργείου παρά τω Προέδρω και του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, όπου παρουσιάστηκε η πρόοδος υλοποίησης του εν λόγω Σχεδίου Δράσης, το οποίο είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο 2024.

Το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει τις πιο κάτω ενέργειες:

  • Λειτουργία Πληροφοριακού Συστήματος Λιμενικής Αστυνομίας
  • Πρόγραμμα Ασφαλούς Κολύμβησης για απόκτηση δεξιοτήτων κολύμβησης παιδιών μέχρι 12 ετών
  • Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Ασφάλεια στο Υδάτινο Περιβάλλον
  • Εκσυγχρονισμό Νομοθετικού πλαισίου
  • Ενημερωτική εκστρατεία για την τρίτη ηλικία
  • Εργαλεία ενημέρωσης κοινού (ιστοσελίδα «Safe Water Sports» & «Safe Water Sports App»)
  • Θέσπιση Εθνικής Ημέρας Πνιγμών
  • Παρατηρητήριο Ατυχημάτων

Το Υπουργείο Υγείας, θεωρώντας το θέμα της ασφάλειας στο υδάτινο περιβάλλον ύψιστης προτεραιότητας, προχώρησε άμεσα στις ακόλουθες Δράσεις:

  • Θέσπιση της 25ης Ιουλίου ως Εθνικής Ημέρας Πρόληψης Πνιγμών και Θαλάσσιων Ατυχημάτων.
  • Ενημερωτική καμπάνια, που περιλαμβάνει αφίσες και τρίπτυχα ενημερωτικά φυλλάδια σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά) από τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας (ΙΥ & ΥΔΥ) του Υπουργείου Υγείας. Στόχος της η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ασφάλειας στις θάλασσες/κολυμβητικές δεξαμενές και πρόληψη κατά των πνιγμών, εστιάζοντας στα άτομα τρίτης ηλικίας.
  • Προβολή σχετικού οπτικοακουστικού υλικού, εστιάζοντας στα άτομα τρίτης ηλικίας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα αεροδρόμια και σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

Φίλες και φίλοι,

Ολοκληρώνοντας την ομιλία μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κα Ειρήνη Πική, τον Πρόεδρο του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Safe Water Sports, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία και στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης.

Θεωρώ την πρόληψη των πνιγμών και των θαλάσσιων ατυχημάτων ευθύνη όλων μας και σας καλώ όπως μαζί θέσουμε στόχο το σύνθημα «μηδέν θαλάσσια ατυχήματα, μηδέν πνιγμοί».

Με τη σωστή ενημέρωση και τήρηση απλών κανόνων ασφαλείας μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι όμορφες στιγμές μας στο υδάτινο περιβάλλον θα παραμείνουν ασφαλείς και ευχάριστες.

Εύχομαι σε όλους καλό καλοκαίρι, κολυμπώντας με ασφάλεια.

(ΔΚ/ΜΣ)