Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-08-2024 14:54

Επίσκεψη της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων κας Άννας Αριστοτέλους στα χωριά της Καρπασίας και συνάντηση με τους δύο μοναδικούς κάτοικους του Αγίου Ανδρονίκου

Επίσκεψη στα χωριά της Καρπασίας πραγματοποίησε η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων κα Άννα Αριστοτέλους, στο πλαίσιο του διαύλου επικοινωνίας που άνοιξε με τους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες στα κατεχόμενα χωριά μας, τους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει με διάφορες έμπρακτες ενέργειες σε διάφορα επίπεδα.

Η κα Αριστοτέλους επισκέφθηκε το μοναδικό ζευγάρι Ελληνοκυπρίων, που διαμένει στον Άγιο Ανδρόνικο από το 1974, κρατώντας ζωντανό με την παρουσία του ολόκληρο το χωριό. Ο 97χρονος Ανδρέας και η 85χρονη Μηλιά Χριστοφή δεν έφυγαν λεπτό από το σπίτι τους, ανεξαρτήτως των δυσκολιών που βιώνουν όλα αυτά τα χρόνια.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής του Προέδρου της Δημοκρατίας για ανθρωποκεντρική προσέγγιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι μας και της επικοινωνίας που η Επικεφαλής θέλει να αναπτύξει και να διατηρεί με έναν έκαστο των εγκλωβισμένων μας. Οι δύο μοναδικοί εγκλωβισμένοι του Αγίου Ανδρονίκου μετέφεραν στην κα Αριστοτέλους τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν, ζητώντας παράλληλα τη βελτίωση των συνθηκών σίτισής τους, με την Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων να προβαίνει άμεσα σε διαβήματα, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Περαιτέρω, η κα Αριστοτέλους διαβεβαίωσε το ζεύγος πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Υπηρεσία της στέκονται δίπλα σε όλους τους εγκλωβισμένους που με τις θυσίες τους κρατούν ζωντανή την παρουσία Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα χωριά μας, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν.

Ειδικότερα, η κα Αριστοτέλους επισκέφθηκε τα χωριά της Καρπασίας Ριζοκάρπασο, Αγία Τριάδα, Άγιο Ανδρόνικο και Άγιο Θέρισσο, συνοδευόμενη από τον Κοινοτάρχη Ανάβρυσης κ. Μιχάλη Μικέλλη και την Κοινοτάρχη Αγίου Ανδρονίκου κα Στέλλα Φυσέντζου. Συναντήθηκε με εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες κατοίκους στους χώρους διαμονής τους –επισκέφθηκε τον χώρο διανομής των τροφίμων που αποστέλλονται μέσω των Ηνωμένων Εθνών–, οι οποίοι της μετέφεραν τα αιτήματά τους και εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ίδια για τις μέχρι τώρα ενέργειες, οι οποίες συνέβαλαν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. 

Η Επικεφαλής διαβεβαίωσε τους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες πως οι ενέργειες για στήριξή τους, με κάθε δυνατό τρόπο, θα συνεχιστούν, υποσχόμενη παράλληλα πως θα συνεχίσει τις κατ’ ιδίαν επισκέψεις, ώστε ο κάθε ένας από τους κατοίκους των κατεχομένων χωριών μας να έχει την ευκαιρία να της μεταφέρει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του. 

Η κα Αριστοτέλους, συνοδευόμενη από τους Κοινοτάρχες Ανάβρυσης και Αγίου Ανδρονίκου, επισκέφθηκε τη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα, την εγκαταλελειμμένη εκκλησία της Αγίας Φωτεινής στον Άγιο Ανδρόνικο, την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, καθώς και την εκκλησία στον Άγιο Θέρισσο.

Κατά την επίσκεψή της στην Ιερά Μονή Αποστόλου Ανδρέα, συναντήθηκε με τον πατέρα Ζαχαρία –που τόσα χρόνια κρατά ζωντανές τις εκκλησίες της Καρπασίας– καθώς και τη σύζυγό του, στους οποίους μετέφερε την στήριξη και τις ευχαριστίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

(ΡΜ/ΜΣ/ΝΓιαν)

Σχετικά Ανακοινωθέντα