Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-08-2024 17:41

Παρατηρητήριο Βασικών Καταναλωτικών Αγαθών για τον μήνα Ιούλιο 2024

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ανακοινώνει το Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων για τον μήνα Ιούλιο 2024. Το Παρατηρητήριο παρουσιάζει τη μέση σταθμισμένη τιμή για 250 βασικά καταναλωτικά προϊόντα (τρόφιμα και άλλα προϊόντα) με βάση τις ποσότητες και τιμές ανά ημέρα, στις οποίες τα προϊόντα αυτά διατέθηκαν σε 400 καταστήματα λιανικής πώλησης Παγκύπρια καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα. 

Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η διάθεση στον καταναλωτή μιας αντικειμενικής συγκριτικής αποτύπωσης των τιμών αγοράς από όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης, υπεραγορές, αρτοποιεία, φούρνους, περίπτερα, κ.α. 

Συμπερασματικά, η αποτίμηση που γίνεται για τον μήνα Ιούλιο καταδεικνύει ότι η αυξητική πορεία του πληθωρισμού από 2,4% τον Απρίλιο, σε 2,7% τον Μάιο και 2,9% τον Ιούνιο ανατράπηκε τον Ιούλιο όπου ο πληθωρισμός περιορίστηκε στο 2,1%, με συγκρατημένη αύξηση στις τιμές επιμέρους προϊόντων. 

Η συγκρατημένη αύξηση αντικατοπτρίζεται στις τιμές αρκετών κατηγοριών προϊόντων που καταγράφει το παρατηρητήριο της Υπηρεσίας, κυρίως τροφίμων, τα οποία κατέγραψαν πληθωρισμό της τάξης του 2,2% την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 έναντι της αντίστοιχης περσινής και έναντι 2,0% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση που κατέγραψαν τα γεωργικά προϊόντα κατά 4,5% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

 Όπως φαίνεται αναλυτικά στον Πίνακα της Υπηρεσίας με τους δείκτες τιμών για τον μήνα Ιούλιο, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 27 κατηγορίες κατέγραψαν αύξηση, εκ των οποίων οι 13 σε ποσοστό χαμηλότερο του 1,0%, 17 κατηγορίες παρουσίασαν μείωση και μία κατηγορία (χαρτί υγείας) καμία μεταβολή. Σημαντικότερες αυξήσεις έναντι του προηγούμενου μήνα κατέγραψαν: 

- τα φρέσκα ψάρια/μαλάκια κατά 5,7% (+4,3% έναντι Ιουλίου 2023)

- τα κατεψυγμένα ψάρια κατά 5,2% (-3,3% έναντι Ιουλίου 2023)

- η ζάχαρη κατά 5,2% (-17,9% έναντι Ιουλίου 2023)

- το λάδι κατά 3,1% (+18,8% έναντι Ιουλίου 2023)

- τα αυγά κατά 2,7% (+2,1% έναντι Ιουλίου 2023)

- τα μπισκότα κατά 1,7% (+4,2% έναντι Ιουλίου 2023) 

Μείωση έναντι του προηγούμενου μήνα κατέγραψαν 17 κατηγορίες με σημαντικότερες: 

- τα λαχανικά και χόρτα κατά 14,3% (-14,6% έναντι Ιουλίου 2023),

- ο κύλινδρος υγραερίου κατά 2,3% (+3,3% έναντι Ιουλίου 2023),

- το ψωμί κατά 2,2% (-0,6% έναντι Ιουλίου 2023),

- τα κατεψυγμένα μαλάκια/οστρακοειδή κατά 2,2% (+14,3% έναντι Ιουλίου 2023),

- το φρέσκο κρέας κατά 1,9% (-0,1% έναντι Ιουλίου 2023) 

Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της αγοράς και καταγραφής των τάσεων, όπως εξελίσσονται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, ενώ προβαίνει επίσης σε κλαδικές έρευνες και ελέγχους, όπως η πρόσφατη έρευνα στον τομέα φρέσκων φρούτων και λαχανικών, για τα αποτελέσματα της οποίας έχει εκδοθεί σχετική Ανακοίνωση. 

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές. Τα Παρατηρητήρια Τιμών δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν ή συγκεκριμένα προϊόντα. 

Ιδιαίτερα σημειώνεται ότι κάποια από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο υφίστανται ποιοτικές διαφορές, οι οποίες δεν μπορούν να καθοριστούν. Για τον σκοπό αυτό η Υπηρεσία παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου Παρατηρητηρίου. 

Τα αναλυτικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου παρέχονται στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή. 

(ΝΖ/ΕΑθ)