Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-08-2024 11:07

Αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

Στη σύσταση από το Υπουργικό Συμβούλιο του θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενή αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι τα θέματα που αφορούν στον τομέα της Υγείας αποτελούν βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησής του.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Σώματος στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Υπάρχει ένα θέμα, στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ σήμερα.  Είπαμε πολλές φορές ότι το προεκλογικό μας πρόγραμμα είναι το κοινωνικό μας συμβόλαιο με τον κυπριακό λαό. Είπα πολλές φορές για τον τομέα της Υγείας και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ότι αποτελούν μια από τις βασικές προτεραιότητες της διακυβέρνησής μας. Θέτουμε τον ασθενή και τα δικαιώματά του στο επίκεντρο των πολιτικών μας αποφάσεων.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα υλοποιούμε ακόμη μια σημαντικότατη δράση του προεκλογικού προγράμματος, ένα πάγιο αίτημα των ασθενών που στόχο έχει την ενδυνάμωση της κατοχύρωσης και της προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών, ανεβάζοντας το επίπεδο σε σχέση με τα δικαιώματα των ασθενών στο ευρωπαϊκό επίπεδο – κάτι που έπρεπε να γίνει.

Αναφέρομαι στην εισαγωγή του ανεξάρτητου θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενή. Ήταν ένα πάγιο αίτημα των οργανωμένων συνόλων των ασθενών. Ήταν κάτι που υποσχέθηκα προεκλογικά και το οποίο υλοποιούμε σήμερα, [ο Συνήγορος του Ασθενή] με αρμοδιότητα να εξετάζει τα παράπονα και τις καταγγελίες που αφορούν στα δικαιώματα των ασθενών όχι μόνο εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), αλλά και εκτός. Να αναλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, την ενημέρωση, την παροχή πληροφοριών, αλλά και την ετοιμασία σχετικών εισηγήσεων, διότι το πιο σημαντικό είναι να βελτιωνόμαστε μέσα από τους θεσμούς, τους οποίους αποφασίζουμε να συστήσουμε.

Με την απόφαση που θα λάβουμε ιδρύεται επίσης Συμβουλευτική Επιτροπή, αποστολή της οποίας θα είναι να στηρίζει το έργο και τις δράσεις του Συνηγόρου του Ασθενή, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύουμε και τον ρόλο και τις αρμοδιότητες των Επιτροπών Εξέτασης των Παραπόνων των Ασθενών.

Καταλήγοντας, θέλω να επαναλάβω για όλα τα θέματα ότι όλα όσα έχουμε υποσχεθεί στον κυπριακό λαό θα τα υλοποιήσουμε. Είμαστε υπόλογοι μόνο στον κυπριακό λαό, εργαζόμαστε προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους, και με την ίδια προσήλωση ζητώ από όλους σας να υλοποιήσουμε όλα όσα έχουμε υποσχεθεί.

Είχαμε κάνει μια μακρά σε διάρκεια συνεδρίαση, σε σχέση με τα όσα ανακοίνωσα στις 29 Ιανουαρίου. Να σας ανακοινώσω ότι θα έχουμε ξανά συζήτηση για τις συγκεκριμένες 88 δράσεις που ανακοίνωσα στις 29 Ιανουαρίου και αφορούν το 2024. Ανακοινώσαμε σκόπιμα, έτσι ώστε να γνωρίζει ο κάθε Κύπριος πολίτης το τι θα κάνουμε, για να μπορούμε την ίδια στιγμή, όπως έχουμε υποχρέωση, να λογοδοτούμε στον κυπριακό λαό. Γιατί είμαστε εδώ, για να εξυπηρετήσουμε μόνο τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και κανενός άλλου.»

(ΡΜ/ΜΣ/ΑΦ)