Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-08-2024 12:28

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού για την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του Νομοσχεδίου για την Κατοχύρωση και την Προστασία των Δικαιωμάτων των Ασθενών

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Κατοχύρωσης και της Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασθενών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024».

Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δαμιανός ανέφερε τα ακόλουθα:

«Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου για την έγκριση του Νομοσχεδίου για την κατοχύρωση και την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτέλεσε πάγιο αίτημα των οργανωμένων ασθενών, αλλά και όλων των πολιτών και κομμάτων, και είμαι βέβαιος ότι η ψήφισή του θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς όφελος της κοινωνίας και των ασθενών μας.

Με το νομοσχέδιο αυτό το Υπουργείο Υγείας κάνει ένα καθοριστικό βήμα προς τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών, τόσο εντός όσο και εκτός του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ). Οι καινοτομίες που προωθούνται μέσω του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι καθοριστικής σημασίας για την ενδυνάμωση των δικαιωμάτων των ασθενών και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας.

Εισάγεται ο θεσμός του Συνηγόρου του Ασθενούς, ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα να εξετάζει παράπονα και καταγγελίες που αφορούν στα δικαιώματα των ασθενών. Επιπλέον, θα παρέχει ενημέρωση, πληροφορίες, και θα διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και διαφωτιστικές εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα των ασθενών.

Επιπρόσθετα, η ίδρυση Συμβουλευτικής Επιτροπής θα στηρίζει το έργο του Συνηγόρου του Ασθενή, ενώ ενισχύεται ο ρόλος των Επιτροπών Εξέτασης Παραπόνων Ασθενών.

Τέλος, ορίζεται Λειτουργός Δικαιωμάτων των Ασθενών σε κάθε παροχέα υπηρεσιών υγείας για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων αυτών.

Συνεπώς, αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι απλά ένα νομοθετικό κείμενο, είναι η επιβεβαίωση της δέσμευσής μας να στηρίξουμε τους ασθενείς μας, να διαφυλάξουμε τα δικαιώματά τους και να προάγουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Καλώ τη Βουλή των Αντιπροσώπων να προχωρήσει με την ψήφισή του, ώστε να υλοποιηθεί αυτή η σημαντική πρωτοβουλία που θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας.»

(ΜΣ/ΑΦ)