Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-08-2024 14:21

Στις 1-3 Σεπτεμβρίου η Σύνοδος Υπουργών Γεωργίας MED9, στην Κύπρο

Η απειλή της ξηρασίας για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής στα κράτη μέλη της Μεσογείου, στο επίκεντρο των συζητήσεων   

Με στόχο τη συνεργασία για τη δημιουργία ενός βιώσιμου γεωργικού τομέα, ανθεκτικού στις ακραίες καιρικές συνθήκες και τη ξηρασία που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, καθώς και για την ολοκληρωμένη και αειφόρο διαχείριση του νερού στη Μεσόγειο, θα συναντηθούν στην Κύπρο οι Υπουργοί Γεωργίας των μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ (MED9)   την 1 -3 Σεπτεμβρίου. 

Η Σύνοδος, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των Υπουργών Γεωργίας της Κύπρου, Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κροατίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Σλοβενίας, φιλοξενείται στην επαρχία την Αμμοχώστου από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως η προέδρευσα χώρα της άτυπης συνεργασίας MED9 για το έτος 2024. Αποτελεί την πρώτη συντονιστική συνάντηση εργασίας Υπουργών Γεωργίας των 9 μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ. 

Οι κύριες εργασίες της Υπουργικής Συνάντησης, με θέμα «Η απειλή της ξηρασίας στον πρωτογενή τομέα παραγωγής στα κράτη μέλη της Μεσογείου», θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, το πρωί, υπό την προεδρία της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου δρος Μαρίας Παναγιώτου. Στις εργασίες της Συνόδου θα συμμετέχει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Janusz Wojciechowski.

Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, θα εκδοθεί κοινή δήλωση των Υπουργών, η οποία θα κατατεθεί στο  επερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών  Γεωργίας και  Αλιείας,  ενώ παράλληλα θα παρατεθεί κοινή συνέντευξη τύπου στις 12.30 μ.μ., η οποία θα μεταδίδεται ζωντανά στον πιο κάτω σύνδεσμο:

Live streaming  (Αγγλικά - χωρίς διερμηνεία). 

Της Συνόδου θα προηγηθούν τη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, θεματικές επισκέψεις των Αντιπροσωπειών των κρατών μελών σε γεωργικές εγκαταστάσεις υδροπονικής παραγωγής και σε κρατικές υποδομές που αφορούν στην ευρύτερη διαχείριση του νερού. 

Την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Janusz Wojciechowski, ενώ στη συνέχεια οι δύο αξιωματούχοι θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των Αγροτικών Οργανώσεων. 

Με την ευκαιρία της παρουσίας των Ευρωπαίων Υπουργών στο νησί, θα πραγματοποιηθεί, επίσης, και υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Μάλτας, της Ελλάδας και της Κύπρου από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Σε αυτόν τον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το σχετικό φιλμάκι.

(ΕΦυς/ΝΖ)