Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-09-2024 10:47

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού σε Συνέντευξη Τύπου με θέμα την πραγματοποίηση οκτώ χιαστί μεταμοσχεύσεων σε Κύπρο και Ισραήλ

Σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου 2024, η Μεταμοσχευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας γιορτάζει τα δύο χρόνια λειτουργίας της, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή μας για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας. Η κλινική αυτή αποτελεί κόσμημα για τη Δημόσια Υγεία, προσφέροντας καθοριστική στήριξη σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, έναν πληθυσμό που συνεχώς αυξάνεται και που πλήττεται από σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής τους.

Η χρόνια νεφρική νόσος, ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας της εποχής μας, προβλέπεται να καταστεί η πέμπτη κυριότερη αιτία θανάτου μέχρι το 2040. Οι ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο αντιμετωπίζουν περιορισμένες επιλογές, με τη μεταμόσχευση νεφρού να παραμένει η καλύτερη δυνατή θεραπεία. Η μεταμόσχευση προσφέρει σημαντικά οφέλη, όπως υψηλά ποσοστά επιτυχίας και βελτιωμένη ποιότητα ζωής, δίνοντας ελπίδα και προοπτική σε πολλούς συνανθρώπους μας.

Φίλες και φίλοι,

Από το 1986 οπότε και έγινε η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στην Κύπρο μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στον τομέα των μεταμοσχεύσεων στον τόπο μας. Στην Κύπρο σήμερα περισσότεροι από 1000 ασθενείς βρίσκονται σε αιμοκάθαρση, ενώ διενεργούνταν περίπου 20 μεταμοσχεύσεις νεφρού ετησίως. Με προϊστάμενο της κλινικής τον Δρ Ανδρέα Σολουκίδη και υπεύθυνο χειρούργο της μεταμοσχευτικής κλινικής τον Δρ Μιχαήλ Παπούλα, ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία δύο χρόνια φθάνοντας συνολικά τις 35 μεταμοσχεύσεις ανά έτος.

Σήμερα, με ιδιαίτερη χαρά, ανακοινώνουμε την προγραμματισμένη διεξαγωγή οκτώ χιαστί μεταμοσχεύσεων νεφρού, τριών στην Κύπρο και πέντε στο Ισραήλ, μέσω του Διακρατικού Μνημονίου συνεργασίας μας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αλυσίδα χιαστί μεταμοσχεύσεων που έχει οργανωθεί ποτέ στην Κύπρο.

Το πρόγραμμα “Χιαστί Μεταμοσχεύσεις” δίνει τη δυνατότητα σε μη συμβατά ζευγάρια δότη και λήπτη να ανταλλάσσουν νεφρά, εξασφαλίζοντας συμβατότητα και προσφέροντας ελπίδα ζωής. Με δύο ταυτόχρονες αλυσίδες, συνολικά οκτώ ζευγάρια - τρία από την Κύπρο και πέντε από το Ισραήλ - συμμετέχουν σε αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια. Αυτή η διαδικασία δίνει την ευκαιρία σε άτομα που δεν είχαν συμβατό δότη να λάβουν το δώρο της ζωής. Επισημαίνεται ότι η μέθοδος αυτή αυξάνει ταυτόχρονα το ποσοστό επιτυχίας τέτοιου είδους επεμβάσεων.

Θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της δωρεάς οργάνων, μια πράξη ανθρωπιάς και αλτρουισμού που προσφέρει ζωή σε όσους την έχουν ανάγκη. Η ανιδιοτελής προσφορά των δωρητών οργάνων σώζει ζωές και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών μας.

Το Υπουργείο Υγείας για την αύξηση των πιθανοτήτων εξεύρεσης συμβατών δοτών για τους πάσχοντες συμπολίτες μας, προωθεί ανάλογη Συμφωνία για χιαστί μεταμοσχεύσεις με την Ελλάδα.

Κλείνοντας, επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους εξαιρετικούς χειρουργούς, τον Δρ. Νίκο Κέσαρη, τον Δρ. Γιάννη Λουκόπουλο, και τη Δρ. Ravit Tuito, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας και ήρθαν από το εξωτερικό για να συνδράμουν στις ταυτόχρονες μεταμοσχεύσεις. Επίσης, συγχαίρω το ιατρικό προσωπικό, τους νοσηλευτές της μεταμοσχευτικής κλινικής και τα χειρουργεία του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, καθώς και τον τομέα επιδοτούμενων ασθενών, για τις αδιάκοπες προσπάθειές τους να φέρουν εις πέρας αυτήν την αλυσίδα μεταμοσχεύσεων.

Εκ μέρους της πολιτείας, απευθύνω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στους δωρητές οργάνων που με την αφοσίωσή τους χαρίζουν ζωή στους πάσχοντες συμπολίτες μας. 

(ΔΚ/ΑΣ)