Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-09-2024 13:54

Δήλωση της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στη συνέντευξη Τύπου για την Προεδρία της Κύπρου της Ομάδας των MED9 για το 2024

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής MED9, το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας θα διοργανώσει διαδικτυακή συνάντηση των Υπουργών Πολιτισμού MED9 που στόχο έχει μια εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο πολιτισμός σε περιόδους κρίσης, είτε αυτή είναι οικονομική, είτε περιβαλλοντική, είτε οφείλεται σε πολεμική σύρραξη. Επιπλέον, αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουμε τα πολιτιστικά δικαιώματα, τα οποία σήμερα κινδυνεύουν λόγω του επιταχυνόμενου ρυθμού πολιτικών, οικονομικών, κλιματικών και τεχνολογικών προκλήσεων, έχουμε ετοιμάσει προσχέδιο Διακήρυξης για τα Πολιτιστικά Δικαιώματα, που θα συζητήσουμε με τους ομολόγους μου και στο τέλος εύχομαι πως θα την υιοθετήσουμε. Τα πολιτιστικά δικαιώματα προστατεύουν το δικαίωμα κάθε ατόμου να αναπτύξει και να εκφράσει τις δικές του αξίες, πεποιθήσεις, γνώσεις και τέχνες, να ακολουθεί τους δικούς του ηθικούς κώδικες και τρόπο ζωής, και να μιλάει στην ίδια του τη γλώσσα, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν την ελεύθερη πρόσβαση στην πολιτιστική του κληρονομιά.

Μέσω της Διακήρυξης αυτής επιδιώκουμε να προωθήσουμε τα πολιτιστικά δικαιώματα και την περιφερειακή πολιτιστική συνεργασία, υποστηρίζοντας την καλλιτεχνική ελευθερία και διαφυλάσσοντας τη μεσογειακή πολιτιστική κληρονομιά, μέσα στο πνεύμα της πολιτιστικής πολυμορφίας, του διαπολιτισμικού διαλόγου, της ισότητας και της συμπεριληπτικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο της Διακήρυξης, το οποίο τυγχάνει διαβούλευσης από τα κράτη μέλη του MED9, προβάλει την οικουμενικότητα και το αδιαίρετο των πολιτιστικών δικαιωμάτων, συνδέοντας την επιτυχή ενάσκησή τους με τις πολιτικές όχι μόνο για την τέχνη και την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και για τη μετανάστευση, το περιβάλλον, τον αθλητισμό, το φύλο. Θεωρούμε την υιοθέτηση της Διακήρυξης αυτής ως πολύ σημαντικής, αφού δίδει το στίγμα της σύγχρονης πολιτικής μας για τον πολιτισμό, που στόχο έχει την αντιμετώπιση πολλαπλών προκλήσεων. Παράλληλα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι με αυτή την διακήρυξη το Υφυπουργείο Πολιτισμού ενισχύει με τον δικό του τρόπο την υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Όπως γνωρίζετε, το έτος 2024 είναι ορόσημο για τον τόπο μας. Φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή και παράνομη κατοχή ενός μεγάλου ποσοστού του νησιού μας. Πέραν των απωλειών σε ανθρώπινες ψυχές, η Κύπρος υποφέρει από τη συνεχιζόμενη λεηλασία, καταστροφή, βεβήλωση, κλοπή και παράνομη εξαγωγή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους πολιτισμού και λατρείας συχνά εμποδίζεται. Το Υφυπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με τα τμήματα και τους εταίρους του, διεξάγει έναν συνεχή αγώνα για τη διάσωση των μνημείων στα κατεχόμενα και τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί. Η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των πολιτιστικών μας δικαιωμάτων αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Υφυπουργείου και βασικό θέμα συζήτησης της Συνάντησης των Υπουργών Πολιτισμού MED9.

Φέτος γιορτάζουμε επίσης είκοσι χρόνια ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ενστερνιζόμενοι το αξιακό και νομικό σύστημα της ΕΕ, τοποθετηθήκαμε στον πυρήνα των πολιτικών και οικονομικών κέντρων λήψης αποφάσεων και είμαστε μέλος μιας οικογένειας που αριθμεί εκατομμύρια πολίτες. Έτσι μέσα από αυτή μας την πρωτοβουλία και με τη στήριξη των εταίρων Υπουργών Πολιτισμού των MED9 στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο πολιτισμός πρέπει να έρθει στο επίκεντρο του διεθνούς διαλόγου.

Το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου, πριν τη διαδικτυακή συνάντηση των Υπουργών, διοργανώνουμε σε συνεργασία με τo Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και τον Οργανισμό Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων (ΟΕΠΠΣ) το συνέδριο με τίτλο «Πολιτιστικά Δικαιώματα σε Περιόδους Κρίσης – Σύγχρονες Προκλήσεις και Προοπτικές». Το συνέδριο θα χαιρετίσει, μεταξύ άλλων, η Επικεφαλής της Μονάδας Πολιτιστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Catherine Magnant, ενώ κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ στον Τομέα των Πολιτιστικών Δικαιωμάτων Καθηγήτρια Αλεξάνδρα Ξανθάκη. Το συνέδριο ξεκινάει στις 9:00 το πρωί και είναι ανοικτό για το κοινό. Θα διεξαχθεί στην αίθουσα Β108 του Κτηρίου Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά θα μεταδίδεται και διαδικτυακά. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας προσκαλέσω όλους στις εργασίες του συνεδρίου.

Ευχαριστώ.

(ΕK/ΝΓιαν/ΓΣ)