Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-09-2024 21:29

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην τελετή εγκαινίων αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου Αγγλισίδων

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στη αποψινή εκδήλωση, για να τελέσουμε τα εγκαίνια ενός σημαντικού έργου, ενός έργου που δίνει ώθηση τόσο στην κοινότητα Αγγλισίδων όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Το Πολιτιστικό Κέντρο που εγκαινιάζουμε σήμερα έχει μια μακρά ιστορία και αποτελεί στολίδι για τις Αγγλισίδες. Ανέκαθεν εξυπηρετούσε την Κοινότητα ως χώρος καλλιέργειας του πνεύματος, αρχικά υπό τη διεύθυνση της Εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας και αργότερα ως το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο των Αγγλισίδων. Για αυτό και πολύ ορθά η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, και συγχαίρουμε τον Έπαρχο για αυτή του την απόφαση, συμπεριέλαβε την ανάπλαση του κτηρίου και τη μετατροπή του σε Πολιτιστικό Κέντρο στις προτεραιότητές της, διαθέτοντας για την κάλυψη των κατασκευαστικών εργασιών ποσό ύψους €211 χιλιάδων, από το σύνολο των €250 χιλιάδων που κόστισε το έργο.

Με την ολοκλήρωση του έργου, στις αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις συνυπάρχουν πλέον αρμονικά ο παραδοσιακός χαρακτήρας του κτηρίου και οι σύγχρονες υποδομές. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τη δυνατότητα αξιοποίησης του περιβάλλοντος χώρου, το Πολιτιστικό Κέντρο έχει όλα τα εφόδια, για να λειτουργήσει ως εστία πολιτιστικής, κοινωνικής και ψυχαγωγικής δράσης, με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της κοινότητας, αλλά ιδιαίτερα για τη νεολαία της ευρύτερης περιοχής. Ανάμεσα στους βασικούς, εξάλλου, στόχους της λειτουργίας του Κέντρου είναι και η ώθηση των νέων στη δημιουργική δραστηριοποίηση και η προσφορά μιας υγιούς επιλογής για την ενεργητική καθημερινή απασχόληση και ψυχαγωγία τους.

Είναι άξιο αναφοράς, αλλά και ιδιαίτερης σημασίας ο εμπλουτισμός του νέου Πολιτιστικού Κέντρου με χώρο βιβλιοθήκης. Συγχαίρω για το γεγονός ότι η δημιουργία της βιβλιοθήκης κατέστη εφικτή μετά την ευγενή δωρεά της προσωπικής συλλογής του Καθηγητή Σάββα Σακκάδα, Προέδρου της ΑΧΕΠΑ Λάρνακας, εις μνήμη του φοιτητή του Ιάσωνα Γιασουμή από τις Αγγλισίδες, ο οποίος έφυγε νωρίς, αλλά άφησε το αποτύπωμά του ως παράδειγμα θέλησης για μάθηση και κατάκτηση της γνώσης. Η βιβλιοθήκη θα αξιοποιείται από το κοινό ως φορέας γνώσεων και αξιών και θεματοφύλακας, αν θέλετε, της πνευματικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αφήνοντας για πάντα ως καθοδηγητικό φάρο την αγάπη του Ιάσωνα για τα Γράμματα και την Παιδεία.

Και σε αυτό το πλαίσιο έχει ιδιαίτερη σημασία η απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, και είναι άξια συγχαρητηρίων, να μετουσιώσει σε πράξη την επιθυμία των παιδιών του Πολιτιστικού Ομίλου Αγγλισίδων και να ονομάσει την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, αίθουσα «Ιάσωνας Γιασουμή». Αυτή σας η κίνηση, αγαπητά μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου, εκτός από πράξη τιμής προς τον φίλο σας που δυστυχώς έφυγε τόσο νωρίς, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του ήθους που σας χαρακτηρίζει στην πράξη και διδάσκει σε όλους εμάς τη διαχρονική αξία της αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, καθώς και πλειάδα άλλων μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης αναπτυξιακών έργων που δρομολογούνται ή και υλοποιούνται στις Κοινότητες της περιοχής –είναι όλοι οι Προέδροι των κοινοτήτων εδώ, οι οποίοι έχουν αιτήματα, που κάποια έχουν ικανοποιηθεί και άλλα εκκρεμούν– έχουν ξεχωριστή αξία και σημασία στο πλαίσιο και της νέας μορφής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η μεταρρύθμιση θα βελτιώσει τη λειτουργία των Τοπικών Αρχών και, κατ’ επέκταση, θα τις καταστήσει πιο αποδοτικές και περισσότερο αποτελεσματικές και φιλικές για τους πολίτες.

Ιδιαίτερα για τις κοινότητές μας, η μεταρρύθμιση αναμένεται μεσοπρόθεσμα να έχει πολύ ουσιαστικά και ευεργετικά αποτελέσματα. Με τη σύσταση πλέον Συμπλεγμάτων Παροχής Υπηρεσιών, τα οποία θα λειτουργούν ορθολογιστικά και σωστά στελεχωμένα, επιδιώκουμε, ανάμεσα σε άλλα, να ενδυναμώσουμε τις Κοινότητες, να τις καταστήσουμε πιο αποτελεσματικές και να δημιουργήσουμε ευνοϊκές προϋποθέσεις για την πρόοδο και την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων τους.

Έχω την έντονη πεποίθηση, –και η παρουσία μου απόψε εδώ αυτό το μήνυμα θέλει να στείλει, κάτι που μετουσιώνεται και σε συγκεκριμένες αποφάσεις της διακυβέρνησής μας– για την ανάγκη να δώσουμε ουσιαστική ώθηση στην ανάπτυξη της υπαίθρου μας. Με συγκεκριμένες δράσεις και έργα να προωθήσουμε την αναζωογόνηση των περιοχών της υπαίθρου, να τις καταστήσουμε κέντρα πολιτιστικής, γεωργικής, περιβαλλοντικής και τουριστικής ανάπτυξης, σημεία ελκυστικής διαβίωσης και επαγγελματικής απασχόλησης, πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο πολλαπλούς στόχους που άπτονται της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και αντιμετωπίζοντας μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχουμε ως διακυβέρνηση –και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα πετύχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση που αφορά κυρίως τους νέους μας– το στεγαστικό.

Προς επίτευξη του στόχου αυτού υλοποιούμε ήδη μια ολιστική προσέγγιση, στο πλαίσιο της οποίας όλα τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία εφαρμόζουν στοχευμένες δράσεις προστιθέμενης αξίας, ειδικά για την ύπαιθρό μας. Ανάμεσα σε άλλα, χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικής είναι τα Στεγαστικά Σχέδια Αναζωογόνησης Περιοχών της Υπαίθρου, τα οποία έχουν ως κεντρική στόχευση την προσέλκυση νέου πληθυσμού, κυρίως νεαρών οικογενειών, στα χωριά, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο μαρασμός των Κοινοτήτων μας και να επιτευχθεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η ευημερία των κατοίκων της υπαίθρου. Και θέλω να αξιοποιήσω τη σημερινή ευκαιρία, για να προτρέψω τους νέους μας και όσους τώρα δημιουργούν την οικογένειά τους να αξιοποιήσουν τα πολύ ελκυστικά στεγαστικά σχέδια που έχουμε αναθεωρήσει και ενισχύσει πολύ περισσότερο. Έχουμε μειώσει τα κριτήρια, τα αξιολογούμε συνεχώς και εκεί που χρειάζονται θα γίνουν και πιο βελτιωτικά μέτρα, έτσι ώστε να είναι πιο ελκυστικά, για να αξιοποιηθούν από τους νέους μας.

Γνωρίζω, κα Σακκάδα, φίλη Ελένη, πως το Κοινοτικό Συμβούλιο καταβάλλει προσπάθειες για απόκτηση παρακείμενων τεμαχίων για τη δημιουργία Πλατείας, ένα διαχρονικό αίτημα. Να είστε βέβαιοι πως το Κράτος θα βρίσκεται δίπλα σας για την υλοποίηση του έργου, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη θέλησή μας για ισχυρές και ευημερούσες Κοινότητες.

Είμαι πάρα πολύ καλά ενήμερος επίσης για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε –δεν θα κρυφτώ πίσω από τις λέξεις, προκλήσεις που προκύπτουν από τη λειτουργία των δομών φιλοξενίας μεταναστών– όχι μόνο εσείς, αλλά και η ευρύτερη περιοχή. Εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και την αξιοποίηση ευκαιριών που παρουσιάζονται προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.

Για αυτό τον λόγο καταγράφηκαν όχι μόνο τα δικά σας αιτήματα, αλλά και τα αιτήματα των υπόλοιπων κοινοτήτων, όχι μόνο αυτών που σχετίζονται με τη λειτουργία των δομών φιλοξενίας, αλλά και άλλων που στόχος μας είναι να περιληφθούν σε ένα ειδικό σχέδιο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει αναβάθμιση του οδικού δικτύου, –είναι προϋπόθεση για να φέρουμε νέες οικογένειες στις κοινότητες– ενίσχυση σχολικών μονάδων, διεύρυνση μέτρων ασφάλειας, δημιουργία δημόσιων χώρων αναψυχής και αναβαθμισμένο στεγαστικό σχεδιασμό. Ένα ειδικό σχέδιο για την περιοχή.

Όσον αφορά στις εισηγήσεις σας που αφορούν στην ασφάλεια της περιοχής, όπως η ενίσχυση της αστυνόμευσης, ειδικές ρυθμίσεις στη διακίνηση των διαμενόντων και άλλες, αυτές τις έχω συζητήσει με τον Υφυπουργό Μετανάστευσης και έχουν ήδη περιληφθεί στους σχεδιασμούς του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και αρχίζουμε αμέσως την υλοποίηση τους.

Για το γενικότερο θέμα της Μετανάστευσης γνωρίζετε πολύ καλά πως από την πρώτη μέρα ανάληψης της ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας υλοποιούμε μια συγκεκριμένη στρατηγική, ώστε η χώρα μας να παύσει να θεωρείται ελκυστικός προορισμός.

Και χαίρομαι πραγματικά γιατί μέσα από τις δράσεις μας, ανάμεσα σε πολλά άλλα, μειώσαμε τις αφίξεις μεταναστών και αυξήσαμε τις επιστροφές, ανατρέποντας το αρνητικό ισοζύγιο που υπήρχε τα τελευταία χρόνια. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πολιτικής μας και χαίρομαι γιατί, συνομιλώντας με κατοίκους της περιοχής σας, αλλά ευρύτερα και σε πολλές άλλες περιοχές, μου μεταφέρουν ότι βλέπουν τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής.

Τα όσα εν συντομία προανέφερα έχουν ως πρώτιστο στόχο την αναζωογόνηση της κοινότητας και της ευρύτερης περιοχής, όπως επίσης την ευημερία των κατοίκων. Η παρουσία μου απόψε εδώ θέλει να στείλει αυτό το πολύ συγκεκριμένο μήνυμα για την ανάγκη αναζωογόνησης της υπαίθρου μας, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για τη δική μας Κυβέρνηση.

Η κατασκευή έργων και υποδομών ενδυναμώνει τον ρόλο των Τοπικών Αρχών και βελτιώνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, από τις οποίες επωφελούνται οι πολίτες, στους οποίους όλοι εμείς είμαστε υπόλογοι.

Αποδεδειγμένα η συνεργασία του κεντρικού Κράτους και της τοπικής εξουσίας αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Για αυτό και μεταφέρω σήμερα τη βούλησή μας να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία με όλες τις κοινότητες της περιοχής, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Και ήταν σε αυτό πλαίσιο που ανακοινώθηκε η απόφαση χθες –που στο Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησα να ληφθεί επίσημα η απόφαση, ήρθε συγκεκριμένη πρόταση από το αρμόδιο Υπουργείο– για παραχώρηση στην κοινότητα του κτηρίου της πρώην Συνεργατικής, για να το αξιοποιήσετε όπως εσείς κρίνετε αποτελεσματικά. Με χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου παγοποιούνται οποιεσδήποτε διαδικασίες για πώληση του ακινήτου, το οποίο θα εκμισθωθεί στην κοινότητα και αναμένουμε αν υπάρχει το οποιοδήποτε αίτημα ενίσχυσης από πλευράς της πολιτείας για αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου, ειδικότερα για τους νέους της κοινότητας, είμαστε στη διάθεση σας για να ενισχύσουμε την προσπάθειά σας.

Προτού ολοκληρώσω, επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον απερχόμενο Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου, τον φίλο Σταύρο, –από την αρχή τα αιτήματα ήταν πολύ συγκεκριμένα και ξεκάθαρα και χαίρομαι που απόψε βρισκόμαστε στο στάδιο, όχι των υποσχέσεων, αλλά των αποφάσεων– καθώς και τα μέλη του Κοινοτικού του Συμβουλίου, οι οποίοι είχαν το όραμα και ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την ανάπλαση του κτηρίου και την ολοκλήρωση του έργου που εγκαινιάζουμε σήμερα. Να συγχαρώ και τη νέα Πρόεδρο και το Κοινοτικό της Συμβούλιο, που παρά το σύντομο της εκλογής και της δραστηριοποίησής τους, συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο τις προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση της κοινότητας.

(ΡΜ/ΕΑθ/ΑΣ)