Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-09-2024 09:45

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα επικαιρότητας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για θέματα επικαιρότητας.

Σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ προσερχόμενος στη Γ’ Τεχνική Σχολή στον Αρχάγγελο, και κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, στην οποία γίνεται λόγος για «φίμωση από πλευράς της Κυβέρνησης μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Δεν φιμώνουμε κανένα. Έχουμε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Αυτό το κράτος ιδρύθηκε το 1960, δεν μπορεί να λειτουργεί το 2024 με όρους του 1960.

Λέμε όλοι με περηφάνια ότι είμαστε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν πρότυπα, υπάρχουν συστάσεις διεθνείς, ευρωπαϊκές, ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Καλώ όλους αυτούς που αντιδρούν πρώτα να μας ακούσουν, να συζητήσουν μαζί μας, και εμείς θα ακούσουμε τις απόψεις τους και θα συνεχίσουμε.

Είμαστε εδώ, το κράτος μας πρέπει να μετεξελιχθεί, το κράτος μας πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Σε πολλά θέματα λειτουργούμε ακόμη με τους όρους του 1960 και είναι για αυτό τον λόγο που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε ως οφείλουμε και στις ανάγκες των πολιτών.

Είμαστε στο 2024, πρέπει να προχωρήσει το κράτος, πρέπει να εκσυγχρονιστεί σε όλους τους θεσμούς. Δεν είναι τίποτα προσωπικό και για αυτό καλώ όλους όσοι αντιδρούν –είναι αναμενόμενες οι αντιδράσεις, γενικότερα ως άνθρωποι πάντα αντιδρούμε στις αλλαγές, στον εκσυγχρονισμό– να μας ακούσουν, και όταν μας ακούσουν είμαι σίγουρος ότι οι όποιες ανησυχίες τους θα καθησυχαστούν».

Ερωτηθείς αν ήταν η σωστή στιγμή για αυτή την απόφαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Το ανακοίνωσα στις 29 Ιανουαρίου 2024. Το κράτος πρέπει να προχωρήσει, δεν μπορεί να είναι στάσιμο. Και επαναλαμβάνω, στις 29 Ιανουαρίου  2024, ανακοίνωσα δημοσίως ότι θα προχωρήσουμε σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις, και μίλησα και συγκεκριμένα.»

Ερωτηθείς «πού κολλάει ο GSI στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Δεν κολλάει πουθενά. Θέλω, όμως, να αναφέρω ότι παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τις έντονες τοποθετήσεις κάποιων μέσων μαζικής ενημέρωσης είτε υπέρ είτε εναντίον αυτού του στρατηγικής σημασίας έργου. Παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις κάποιων πολιτικών προσώπων, είτε υπέρ είτε εναντίον. Ξεχνούν φαίνεται τι έλεγαν πριν από έναν χρόνο, πριν από δύο χρόνια, πριν από τρία χρόνια, τι έκαναν όταν χειρίζονταν το συγκεκριμένο θέμα. Αλλά εν πάση περιπτώσει εμένα δεν με ενδιαφέρει αυτό. Εμείς ως διακυβέρνηση είμαστε υπόλογοι μόνο στον κυπριακό λαό, και ως διακυβέρνηση θα πάρουμε απόφαση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

Έχουμε δει στην ιστορία αυτής της Δημοκρατίας τι έγινε με μεγάλα έργα, με μεγάλης στρατηγικής σημασίας έργα και πού κατέληξαν.

Εμείς ως υπεύθυνη διακυβέρνηση θα πάρουμε μια απόφαση και δεν θα φεσώσουμε ούτε οικονομικά το κράτος ούτε τους πολίτες σίγουρα. Η απόφασή μας θα στηριχθεί σε πραγματικά δεδομένα και δεν θα έχει καμιά, είτε εποικοδομητική ή όχι, ασάφεια. Και είναι για αυτόν τον λόγο που ζήτησα να έρθουν στην Κύπρο, να έχουμε ενώπιών μας όλα τα δεδομένα. Είμαστε υπεύθυνη Κυβέρνηση. Όλοι αυτοί που άλλαξαν απόψεις στην πορεία, άλλα έλεγαν, άλλα λένε σήμερα και το βλέπω γενικότερα. Ας διερωτηθούν, ο κόσμος, η κοινωνία, γιατί αλλάζουν θέσεις.»

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και εντός Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Δεν υπάρχει καμία διαφορετική θέση. Η δουλειά του ενός Υπουργείου είναι να βάζει τα οικονομικά δεδομένα, η δουλειά του άλλου Υπουργείου είναι να βάζει τα ενεργειακά δεδομένα, και ως σύνολο αποφασίζουμε. Στο τέλος της ημέρας είναι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.»

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε χθεσινή του αναφορά είπε ότι οι πολίτες σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς και ερωτηθείς αν αυτό αφορά την Ελεγκτική Υπηρεσία και τον Γενικό Ελεγκτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Δεν μίλησα για την Ελεγκτική Υπηρεσία. Είχα ενώπιον μου τον Πρόεδρο και τα μέλη της ΕΔΥ και τολμώ να το επαναλάβω, δεν θα κρυφτώ πίσω από λέξεις ή να ωραιοποιήσω πράγματα. Ναι, δικαιολογημένα είπα και επαναλαμβάνω ότι η κοινωνία αμφισβητεί γενικότερα τους θεσμούς, και πρέπει να εργαστούμε όλοι συλλογικά, όσοι εκπροσωπούμε προσωρινά, γιατί όλοι μας είμαστε προσωρινοί, να κάνουμε αυτό που πρέπει, έτσι ώστε να μας εμπιστευτεί η κοινωνία. Αυτό είπα και θεωρώ ότι αν υπάρχει οποιοσδήποτε που διαφωνεί με αυτή τη διαπίστωση, δεν βλέπει την αλήθεια.»

(ΡΜ/ΝΓιαν/ΑΣ)