Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-09-2024 19:09

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων και Χειροτεχνημάτων στο Τρόοδος

Πραγματοποιήθηκε σήμερα με μεγάλη επιτυχία στους κήπους της Προεδρικής Κατοικίας Τροόδους το πρώτο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων και Χειροτεχνημάτων για την ανάδειξη μικρών κυπριακών επιχειρήσεων.   

Το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος» διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη σε συνεργασία με το Γραφείο Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Σε δηλώσεις της στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Πρώτη Κυρία εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός ότι σήμερα άνοιξε για πρώτη φορά η Προεδρική Κατοικία στο Τρόοδος. Και πρόσθεσε: «Ήταν μια πρωτοβουλία, την οποία αγκάλιασαν το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Υπουργείο Γεωργίας. Δουλέψαμε όλοι ως μια μεγάλη ομάδα με πολλή όρεξη για πάρα πολύ καιρό. Στεναχωρηθήκαμε λίγο, γιατί η ξαφνική μπόρα σταμάτησε λίγο τη ροή του κόσμου και ίσως και κάποιοι να ταλαιπωρήθηκαν. Αλλά αυτό που κρατάμε είναι ότι ανοίγει για πρώτη φορά ένα εμβληματικό κτήριο της Δημοκρατίας στην περιοχή του Τροόδους, ότι πάρα πολύς κόσμος ήρθε στο Τρόοδος και ότι συμμετείχαν πολλές μικρές επιχειρήσεις. Αυτή ήταν και για εμάς η ουσία, να βοηθήσουμε να αναδειχθούν οι μικρές επιχειρήσεις του τόπου μας, οι τοπικοί παραγωγοί, να βοηθήσουμε να τους δει και να γνωρίσει τα προϊόντα τους ένα ευρύτερο κοινό.» 

Η Πρώτη Κυρία σημείωσε την επιθυμία της όπως η εκδήλωση γίνει θεσμός, συνεχιστεί και εξελιχθεί, τόσο στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον του Τροόδους όσο και με άλλες δράσεις στη Λευκωσία, ώστε τεχνοκράτες από όλα τα Υπουργεία να έρθουν κοντά με τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, να τους γνωρίσουν προσωπικά και να τους βοηθήσουν να επωφεληθούν από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.   

Η κα Καρσερά Χριστοδουλίδη ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης, την οποία οι κοινότητες της περιοχής αγκάλιασαν με μεγάλη χαρά, όπως είπε. Ευχήθηκε δε όπως όλοι συμβάλουμε στην ανάδειξη της τοπικής παραγωγής και των υπέροχων αυτών μικρών επιχειρήσεων. 

«Πάντοτε οι δράσεις μας έχουν και έναν φιλανθρωπικό σκοπό, και σήμερα οι παραγωγοί αποδέχθηκαν να διαθέσουν μέρος των εσόδων, για να ενισχύσουμε κοινωνικές δομές της περιοχής», υπογράμμισε η Πρώτη Κυρία.  Ευχαρίστησε επίσης την σεφ κα Χρύσω Λέφου, καθώς και τους καλλιτέχνες για την παρουσία τους, και το ΓΤΠ και ειδικότερα τη Διευθύντριά του κα Αλίκη Στυλιανού για τις ενέργειες προβολής της εκδήλωσης. 

Η Πρώτη Κυρία της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι περίπου 800 μέτρα από την Προεδρική Κατοικία στο Τρόοδος υπάρχει ένα σημείο, στο οποίο κατέληγε μετά από τον περίπατό του ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ώστε να  αγναντεύει την επαρχία της Πάφου, τη γενέτειρά του. «Όταν είδαμε αυτό το σημείο, κρίναμε ότι θα ήταν πάρα πολύ ωραίο, καθώς και ιστορική ανάγκη να αποκατασταθεί και να συντηρηθεί το παγκάκι και να τοποθετηθεί μια όμορφη, λιτή πλακέτα». Σημείωσε ότι το μονοπάτι αυτό έχει πλέον χαρτογραφηθεί με τη συμβολή του Τμήματος Δασών, και μπορεί και το κοινό να κάνει τον περίπατό του. «Γενικά στο Τρόοδος υπάρχουν εξαιρετικά μονοπάτια της φύσης. Υπάρχει τάση και στον τουρισμό να τα αναζητούν οι επισκέπτες αυτά τα μονοπάτια», είπε.   

Επ’ αυτού η Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου  πρόσθεσε ότι έχει τοποθετηθεί σήμανση σε όλη την περιοχή στα διάφορα σημεία πρόσβασης, και οι επισκέπτες μπορούν να δουν την απόσταση από το σημείο, όπου βρίσκονται, μέχρι το παγκάκι. Σημείωσε ότι για την αποκατάσταση της περιοχής αξιοποιήθηκαν προφορικές μαρτυρίες από τον κόσμο της περιοχής, αλλά και στοιχεία από τη βιβλιογραφία και σχετικά ρεπορτάζ. 

Αναφερόμενη στην εκδήλωση, η Υπουργός Γεωργίας συνεχάρη όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίησή της, σημειώνοντας ότι δόθηκε ενημέρωση για τα υφιστάμενα σχέδια «για τους αγρότες και τις αγρότισσές μας, για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και να αυξήσουν την ποιότητα της παραγωγής τους και κυρίως να μειώσουν και το κόστος της παραγωγής». 

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ανοικτό σχέδιο, το μικρό επενδυτικό, που είναι γνωστό στους γεωργούς μας, το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν. Όλη αυτή η εκδήλωση ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία, για να είμαστε και εμείς εδώ ξανά σε επαφή με τους ίδιους τους παραγωγούς, να ακούσουμε τα προβλήματά τους και φυσικά να εντοπίσουμε εκείνες τις λύσεις που χρειάζονται, για να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο», είπε η δρ Παναγιώτου.   

Ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής ανέφερε τα εξής: «Εμείς εκείνο που θα κρατήσουμε από τη σημερινή εκδήλωση είναι η δίψα των ντόπιων βιοτεχνών αλλά και καλλιτεχνών –να μην ξεχνάμε ότι την εκδήλωση τιμούν με την παρουσία τους και κάποιοι καλλιτέχνες– να επιδείξουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Και επίσης το γεγονός ότι ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθεια, τίμησε με την παρουσία του αυτή την εκδήλωση.» 

Και πρόσθεσε: «Η αυθεντικότητα, τα τοπικά προϊόντα είναι ένα στοιχείο, το οποίο προσδίδει πάντοτε μια ξεχωριστή δυναμική στο αντικείμενο που εμείς υπηρετούμε, στο αντικείμενο του τουρισμού. Είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, στο οποίο, όπως προφανώς θα έχετε προσέξει, ως Υπουργείο Τουρισμού επενδύουμε συνεχώς. Έχουμε προσφάτως εξαγγείλει πολύ συγκεκριμένα σχέδια κινήτρων που απευθύνονται σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή, στην ορεινή Κύπρο και στις περιοχές της υπαίθρου, και την ίδια στιγμή με μια σειρά από άλλες δράσεις, όπως για παράδειγμα την παρατεταμένη προβολή της κυκλικής διαδρομής, προωθούμε τους Κύπριους συμπατριώτες μας μικροβιοτέχνες. Είναι πολύ σημαντικό αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί μέσα από αρκετές δράσεις και, όπως ανέφερε η Πρώτη Κυρία, ο στόχος μας είναι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις να μετατρέπονται σε θεσμό. Δικαιωματικά η συγκεκριμένη εκδήλωση, όπως φαίνεται από την παρουσία του κόσμου, όπως φαίνεται από τη διάθεση που επιδεικνύουν οι συμμετέχοντες, πρέπει να συνεχιστεί, και νομίζω αυτό πρέπει να είναι το στοίχημα όλων μας.» 

Ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Χαράλαμπος Χριστοφίνας ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές, τους νέους της περιοχής που αγκάλιασαν αυτή την εκδήλωση και εδώ και δύο εβδομάδες εργάζονται, όπως είπε, δίπλα από όλα τα οργανωμένα σύνολα για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ. Και πρόσθεσε: «Να επαναλάβουμε ότι ο θεσμός πλέον πρέπει να θεωρείται δεδομένος. Να πούμε στον κόσμο ότι θα είμαστε πάντα δίπλα τους, ιδίως για τους παραγωγούς μας. Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας. Οφείλουμε να πούμε ότι να πούμε εδώ ότι υπάρχουν άνθρωποι της περιοχής που ζουν στην περιοχή πενήντα χρόνια και δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ αυτόν τον χώρο. Ζουν στο Τρόοδος και δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ την Προεδρική Κατοικία σε αυτό το υπέροχο περιβάλλον. Εμείς υποσχόμαστε ότι σίγουρα αυτή την εκδήλωση θα την κάνουμε θεσμό και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους παραγωγούς μας, τους μικρούς βιοτέχνες μας και, γιατί όχι, να προχωρήσουμε και παρακάτω».   

Η Διευθύντρια του ΓΤΠ κα Αλίκη Στυλιανού χαρακτήρισε την εκδήλωση «μια φανταστική πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας, την οποία αγκαλιάσαμε όλοι με πολύ ενθουσιασμό».  Πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη προσέλευση του κοινού, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, «δείχνει την αγάπη των Κυπρίων για τα ορεινά μας, την αγάπη για την Κύπρο μας». Ευχήθηκε δε ότι η εκδήλωση θα καταστεί θερμός, ώστε όλος ο κόσμος να έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί την Προεδρική Κατοικία στο Τρόοδος.