Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-09-2024 16:20

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Βασίλη Πάλμα στην τελετή υπογραφής Οδικού Χάρτη Συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Κύρια Βοηθέ Υπουργού Άμυνας σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής,

Αγαπητή Celeste,

Με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίζω στην Κύπρο.

Σας ευχαριστώ για την ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσα, ουσιώδη και εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Η εδώ παρουσία σας αποτελεί απόδειξη της φιλίας και της εξελισσόμενης και ταχέως αναπτυσσόμενης συνεργασίας, ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Κυπριακή Δημοκρατία, στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Αυτή την περίοδο η στρατηγική μας σύμπραξη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει υπάρξει ποτέ.

Η σχέση μας εδράζεται σε κοινές αξίες, κοινά ιδανικά, κοινές προτεραιότητες, κοινούς στόχους και κοινά συμφέροντα.

Στόχους και συμφέροντα, τα οποία είναι άμεσα συνυφασμένα με την προώθηση της ειρήνης και τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας, συνεργασίας και ευημερίας, τόσο περιφερειακά, όσο και διεθνώς.

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε μερικές από τις σημαντικότερες πτυχές της συνεργασίας μας τα τελευταία χρόνια.

Ενδεικτικά αναφέρω το Διεθνές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Εκπαίδευσης (INTERNATIONAL MILITARY EDUCATION & TRAINING – IMET) και τη δυνατότητα που παρέχεται σε Στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων να εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ, τη Συμφωνία Ανταλλαγής Υπηρεσιών Υποστήριξης σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας (Acquisition and Cross – Servicing Agreement - ACSA), και την ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα εταιρικής συνεργασίας (State Partnership Programme – SPP) με συμβαλλόμενη τη πολιτεία του New Jersey. Ένα πρόγραμμα το οποίο παρέχει στην Εθνική Φρουρά τη δυνατότητα για απόκτηση τεχνογνωσίας, επιστημονικής γνώσης και συνεχούς πρόσβασης στις σύγχρονες εξελίξεις επί στρατιωτικών θεμάτων.

Ασφαλώς πολύ σημαντική υπήρξε και η απόφαση για άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2022, καθώς επίσης και η ανανέωσή της το 2023. Και οι δύο αποφάσεις αποτέλεσαν πολύ σημαντικές εξελίξεις, καθόσον αφενός ανέδειξαν τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, αφετέρου διεύρυναν τις επιλογές μας στην προσπάθεια για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού μας υλικού.

Κυρίες και κύριοι,

Στο ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η Κυπριακή Δημοκρατία με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και σε συνεργασία με διεθνείς δρώντες και φίλες χώρες στην περιοχή είναι σταθερά εστιασμένη στην αντιμετώπιση των κρίσεων και στην επικράτηση της ειρήνης. Καταβάλλει συνάμα κάθε δυνατή προσπάθεια για προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των αναφαίρετων κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, σε μια περιφέρεια βίαιων επεισοδίων και ένοπλων συγκρούσεων, μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από την αμοιβαία κατανόηση και τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στα κράτη της περιοχής.

Προς τούτο ως Κυπριακή Δημοκρατία υλοποιούμε μεθοδικά μια προορατική εξωτερική πολιτική, με στόχο ακριβώς την επιδίωξη αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη πολυμερούς συνεργασίας.

Στη συνάντησή μας με την κυρία Βοηθό Υπουργού είχα την ευκαιρία να την ενημερώσω σχετικά με την κατάσταση ασφάλειας στην Κύπρο, τις προκλητικές ενέργειες των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό.

Επεσήμανα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυπριακή πλευρά, λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας, η οποία πλέον επιδιώκει την αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων εκτός των πλαισίων του ΟΗΕ και των αρχών της ΕΕ και όσων μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί.

Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθεια που καταβάλλει για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας.

Συζητήσαμε, επίσης, ανάμεσα σε άλλα, την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και τη σύγκρουση στο Ισραήλ και στη Γάζα, όπως και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Σχέδιο «ΑΜΑΛΘΕΙΑ», για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για απρόσκοπτη και ασφαλή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Σε αυτό το πλαίσιο, τονίσαμε τη στενή συνεργασία της Κύπρου με άλλα κράτη και Οργανισμούς και αναγνωρίσαμε τον καθοριστικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην υλοποίηση του σχεδίου βοήθειας και στην παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Αγαπητή κυρία Βοηθέ Υπουργού,

Η σημερινή υπογραφή του οδικού χάρτη της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη της δέσμευσής μας για περαιτέρω αναβάθμιση και εμβάθυνση της σχέσης μας.

Σας διαβεβαιώνω ότι η Πολιτεία και το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα συνεχίσουμε να είμαστε εποικοδομητικοί σε κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία προϋποθέσεων για μια στενότερη, ισχυρότερη και επωφελέστερη διμερή συνεργασία άμυνας και ασφάλειας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Για άλλη μια φορά σας καλωσορίζω στην Κύπρο και σας ευχαριστώ για την εδώ παρουσία σας.

(ΑΣ/ΑΦ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα