Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-09-2024 17:17

Κοινή Δήλωση των Υπουργείων Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναφορικά με την υπογραφή Οδικού Χάρτη σχετικά με την αμυντική συνεργασία για την περίοδο 2024-2029

Η συνολική σταθερότητα και ασφάλεια της Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου είναι ζωτικής σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πολυπλοκότητα και ο εξελισσόμενος χαρακτήρας των προκλήσεων ασφάλειας σε αυτή την περιοχή επιβάλλει επαγρύπνηση, δέσμευση και στενή συνεργασία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας μεταξύ εταίρων, για να διασφαλιστεί η διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας, των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των τρεχουσών και μελλοντικών διεθνών προβλημάτων ασφάλειας, μέσω της υπογραφής ενός Οδικού Χάρτη (Road Map) Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας. Ο Οδικός Χάρτης θεσπίζει ένα πλαίσιο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων και για την καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην εθνική ασφάλεια, της αντιμετώπισης κακόβουλων ενεργειών και ανάπτυξης διαλειτουργικότητας μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δυο χωρών.

Το τελικό επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα είναι όπως όλες οι προσπάθειες στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη στοχεύουν στην προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή. Η ενισχυμένη αμυντική συνεργασία μεταξύ των δυο Υπουργείων Άμυνας αποτελεί ευκαιρία και για τις δύο πλευρές για καλύτερη προετοιμασία και υποστήριξη αμοιβαία επωφελών στόχων στην ανατολική Μεσόγειο.

(ΝΓιαν/ΑΦ)