Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-09-2024 21:28

Χαιρετισμός του Αρχηγού Εθνικής Φρουράς κατά την επίσημη τελετή εορτασμού των 60 Χρόνων της Εθνικής Φρουράς

Με ιδιαίτερη τιμή σας καλωσορίζω απόψε στην εκδήλωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, για την επέτειο συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση της Εθνικής Φρουράς.

Σήμερα, ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου, αποτίουμε φόρο τιμής στους ηρωικούς Κύπριους μαχητές που σε κρίσιμες και δύσκολες περιόδους κράτησαν την Κύπρο όρθια και ζωντανή, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία και την ανεξαρτησία της. Τιμούμε και όλους εκείνους που σε περίοδο ειρήνης, έχασαν τη ζωή τους στον βωμό του καθήκοντος. Τιμούμε επίσης το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς που μέσα από την άοκνη, πιστή και επιτυχή εκτέλεση της εργασίας του, αλλά και της καθημερινής του συνεισφοράς στην κοινωνία, έχει κερδίσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού. Η αφοσίωση, η πίστη στο καθήκον και η αποφασιστικότητά του να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ελευθερία της πατρίδας μας είναι άξια εκτίμησης και σεβασμού.

Κυρίες και Κύριοι,

Ανατρέχοντας στην ιστορία από την ίδρυση της Εθνικής Φρουράς τον Ιούνιο του 1964, διαπιστώνουμε ότι η τότε νεοσύστατη δύναμη των λίγων χιλιάδων ανδρών, με ελάχιστα οπλικά συστήματα και μέσα, μετά από 60 χρόνια έχει καταστεί μια σύγχρονη και ισχυρή δύναμη αποτροπής, με υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και μαχητική ισχύ. Μέσα από αυτή την διαδρομή και μετά από αγώνες, μόχθο και συνεχή υποστήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων και του κυπριακού λαού η Εθνική Φρουρά, εκμεταλλευόμενη τις τεχνολογικές εξελίξεις και εκπαιδεύοντας συνεχώς το προσωπικό της, σήμερα έχει την μορφή ενός ευέλικτου και ταχυκίνητου διακλαδικού σχηματισμού, διεκδικώντας θέση μεταξύ σύγχρονων ευρωπαϊκών στρατών.

Η εξελικτική πορεία της Εθνικής Φρουράς μέσα από τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων, αλλά και τις αναβαθμισμένες δυνατότητες των νέων μέσων που πρόκειται να αποκτήσουμε, την καθιστά ισχυρό εργαλείο για την υλοποίηση των πολιτικό-στρατιωτικών επιδιώξεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η σε εξέλιξη ενίσχυση δεν αφορά μόνο σε συστήματα και μέσα. Το προσωπικό μας αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί τον σημαντικότερο πολλαπλασιαστή ισχύος και τον πιο καθοριστικό εγγυητή νίκης και επιτυχίας στο πεδίο της μάχης.

Μέσω της βέλτιστης και ορθολογικής αξιοποίησης των υλικών και ανθρώπινων πόρων που μας εμπιστεύεται η Πολιτεία και στηριζόμενοι στην εμπιστοσύνη της κοινωνίας θα εξακολουθήσουμε να προσαρμοζόμαστε αλλά και να διαμορφώνουμε στο μέτρο του δυνατού τις εξελίξεις, ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε κάθε πρόκληση με ταχύτητα, αποφασιστικότητα και ακρίβεια, επιφέροντας το επιθυμητό αποτέλεσμα «εν τόπω και χρόνω».

Σε εμάς εναπόκειται όταν οι περιστάσεις το απαιτήσουν να εκπληρώσουμε το καθήκον μας με γενναιότητα και αποτελεσματικότητα. Γνωρίζουμε ποιοι είμαστε και ότι δεν έχουμε απεριόριστους πόρους. Η Κύπρος δεν έχει στρατιές να αντιτάξει. Οι αριθμοί άλλωστε, ιστορικά, δεν ήταν ποτέ με το μέρος του έθνους μας, που αγωνιζόταν πάντα εναντίον πολυάριθμων και υπέρτερων αντιπάλων. Ωστόσο, ερχόμαστε από τα βάθη των αιώνων και είμαστε ακόμη εδώ και σκοπεύουμε να παραμείνουμε, απέναντι στον κάθε επιβουλέα. Έναντι της αριθμητικής υπεροχής του αντιπάλου εμείς προτάσσουμε την ποιοτική μας υπεροχή, την ευρηματικότητα και το ελληνικό δαιμόνιο.

Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Ουσιαστική είναι η συνεισφορά της εφεδρείας και της εθνοφυλακής που τις στελεχώνουν άνθρωποι, οι οποίοι υπηρέτησαν τη θητεία τους, αποδόθηκαν στην κοινωνία με την απόλυση τους και εξακολουθούν να αποτελούν αξιόμαχο τμήμα της Εθνικής Φρουράς, διατηρώντας ζωντανό τον δεσμό και την αλληλεπίδραση του στρατού και της κυπριακής κοινωνίας.

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στην προσφορά των συναδέλφων εν αποστρατεία αξιωματικών και υπαξιωματικών, πολλοί από τους οποίους είναι ανάμεσα μας σήμερα, που υπηρέτησαν με πάθος, αγάπη και αφοσίωση ολόκληρη τη ζωή τους στην Εθνική Φρουρά. Η συνεισφορά τους αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις νέες γενιές των στρατιωτικών μας.

Στο δύσκολο έργο μας δεν είμαστε μόνοι. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για το προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης, τον Υπουργό, το Υπουργείο Άμυνας και την Επιτροπή Άμυνας. Τις εκκλησιαστικές, κρατικές, πολιτικές και τοπικές αρχές, καθώς και όλους τους φορείς της δημοκρατίας, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τους απλούς ανθρώπους που προσέφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν τη στήριξη και την αγάπη τους ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να  απολαμβάνουν περισσότερο από κάθε άλλον της εμπιστοσύνης και της εκτίμησης της κυπριακής κοινωνίας.

Εξάλλου, η ολιστική άμυνα μιας χώρας είναι συλλογική ενέργεια και απαιτείται η συμμετοχή όλων των δυνάμεων και φορέων αυτής να είναι συντονισμένη και η κοινή συνισταμένη αυτών, με αιχμή δόρατος τις ένοπλες δυνάμεις, εκφράζει την αμυντική δυνατότητα της χώρας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τη σημασία της αποστολής μας και σας διαβεβαιώνουμε πως όταν επιτελούμε το καθήκον μας απρόσκοπτα και με αφοσίωση δεν κερδίζουμε μόνο εμείς, αλλά ολόκληρη η κοινωνία. Η πειθαρχία, ως ακρογωνιαίος λίθος του στρατιωτικού μας καθήκοντος, ενισχύει την αφοσίωση και την αποτελεσματικότητα των δράσεών μας, αποτελώντας το θεμέλιο της επιτυχίας μας. Ο στρατιωτικός τρόπος ζωής είναι η πλήρης αφοσίωση στην πατρίδα, καθώς καθημερινά θέτουμε το καθήκον και την ασφάλεια της χώρας πάνω από όλα. Οι διοικητές μας σήμερα αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες από ό,τι στο παρελθόν, καθώς οι σύγχρονες προκλήσεις απαιτούν συνεχή προσαρμογή και ακατάπαυστη αφοσίωση, τόσο προς στο προσωπικό όσο και στην αποστολή μας.

Της αποστολής μας που, πέραν της ασφάλειας και προστασίας της Κύπρου μας, είναι προσανατολισμένη και στη διαμόρφωση μιας δίκαιης και αξιοκρατικής κοινωνίας. Η δικαιοσύνη και η αξιοκρατία δεν είναι απλώς έννοιες, αλλά θεμελιώδεις αρχές που διδάσκονται και καλλιεργούνται καθημερινά στην Εθνική Φρουρά. Αυτές οι αξίες δεν σταματούν εντός των στρατοπέδων μας, αλλά διαχέονται στην κοινωνία, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση υπεύθυνων και συνειδητοποιημένων πολιτών. Ως Εθνική Φρουρά λειτουργούμε ως φυσική συνέχεια της παιδείας, ενισχύοντας και εμπλουτίζοντας τις αξίες που μεταλαμπαδεύονται στους νέους της πατρίδας μας

Πέραν όμως από το αμιγώς στρατιωτικό της έργο η Εθνική Φρουρά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στα κοινωνικά δρώμενα του τόπου. Η προσφορά της επεκτείνεται στην αποτελεσματική υποστήριξη του κρατικού μηχανισμού, για την αντιμετώπιση κάθε είδους κρίσης και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί όπου και όποτε απαιτηθεί με συνέπεια και αξιοπιστία, με προσωπικό, μέσα και τεχνογνωσία.

Αδιαμφισβήτητα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές και διαρκείς. Αλλά δεν μας πτοούν. Είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το καθετί με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Η συνεχής εκπαίδευση, η προσαρμοστικότητα και η άριστη προετοιμασία είναι τα κλειδιά της επιτυχίας μας. Επιβάλλεται σε εμάς να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να προσαρμοζόμαστε ταχέως, ώστε να αποτελούμε το πλέον αξιόπιστο μέσο και ισχυρό εργαλείο, για την υλοποίηση των πολιτικών και στρατηγικών στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ενίσχυση των διεθνών περιφερειακών συνεργασιών μας, όπως και οι συμφωνίες αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας, αποτελούν ισχυρό πλαίσιο για την προώθηση των στρατηγικών μας συμφερόντων. Η Εθνική Φρουρά, υλοποιώντας τις πολιτικές κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας, πρωτοστατεί στην προσπάθεια αυτή, προχωρώντας συνεχώς σε νέες στρατιωτικές συνεργασίες με κράτη τόσο της περιοχής μας αλλά και ευρύτερα, με τα οποία μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και το ίδιο όραμα.

Στο περιβάλλον αυτό, των πολλαπλών, πολυεπίπεδων και πολυδιάστατων προκλήσεων, διαχρονικός αρωγός και υποστηρικτής στις ενέργειές μας, είναι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οι ακατάλυτοι, αδελφικοί και άρρηκτοι δεσμοί αλληλεγγύης και συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου είναι προϋπόθεση για την επιβίωση του έθνους και ουδείς επιτρέπεται να τους διαταράξει.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Είναι σίγουρο ότι Εθνική Φρουρά προοδεύει και αλλάζει, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Όμως, όσο καλοί και αν είμαστε οφείλουμε να γίνουμε καλύτεροι. Οι αλλαγές γύρω μας είναι πολύ πιο γρήγορες απ’ ότι στο παρελθόν και φέρνουν νέες απαιτήσεις, οι οποίες επιβάλλουν να αναλάβουμε νέο έργο, με σκοπό κατ’ ελάχιστον να συμβαδίζουμε και να προσαρμοζόμαστε με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες εξελίξεις. Η 7η Οκτωβρίου 2023, ημερομηνία σταθμός, έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί τον κόσμο μας. Η Κύπρος  από την γωνιά του χάρτη έχει βρεθεί στο επίκεντρο. Οι τραγικές συνέπειες των συγκρούσεων εκτός από δυσκολίες έχουν δημιουργήσει και ευκαιρίες για την αναβάθμιση του ρόλου της στο διεθνές επίπεδο.

Τα τρέχοντα γεγονότα εντός και εκτός των συνόρων μας, η επί 50 χρόνια κατοχή του 1/3 του νησιού καθώς και η εξελισσόμενη τουρκική προκλητικότητα δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό. Έχοντας ως βάση αναφοράς ότι ο εχθρός είναι ήδη εντός των πυλών, είναι πρόδηλο πως η Εθνική Φρουρά είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα σε κατάσταση διαρκούς ετοιμότητας χωρίς κανένα περιθώριο αδράνειας, για προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, έχοντας λόγο στη διαμόρφωση των εξελίξεων.

Συμπληρώνοντας σήμερα ακριβώς ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχοντας συνεχώς το βλέμμα στραμμένο στον Πενταδάκτυλο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο του χρέους και της ανιδιοτελούς προσφοράς που χαράκτηκε από τους προκάτοχούς μας. Για την Εθνική Φρουρά υπάρχει μόνον ένας δρόμος με προορισμό τη νίκη και την επιτυχία, με πυξίδα την αποστολή της, που είναι η λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων «δια την άμυναν της Δημοκρατίας» προς τον σκοπό αντιμετώπισης κάθε «ενεργείας κατευθυνομένης κατά της ανεξαρτησίας ή της εδαφικής ακεραιότητος της Δημοκρατίας ή απειλούσης την ασφάλειαν ζωής ή περιουσίας» των πολιτών της, όπως ακριβώς ορίζει το ιδρυτικό Διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουνίου 1964.

Ιερός σκοπός μας είναι και θα παραμείνει η αποκατάσταση και εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, της ελεύθερης και επανενωμένης Κύπρου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι όλους εσάς που μας τιμάτε απόψε με την παρουσία σας, εκδηλώνοντας έμπρακτα τη μεγάλη σας αγάπη για την Εθνική Φρουρά και το έργο που επιτελεί αδιάληπτα, επί 60 έτη. Η εμπιστοσύνη σας και η υποστήριξή σας είναι το μεγαλύτερο μας κεφάλαιο και η κινητήρια δύναμη για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην πατρίδα μας.

Έχουμε την τιμή, ως στρατιωτικοί, η πατρίδα να μας εμπιστεύεται την υπεράσπισή της. Οφείλουμε να ανταποδώσουμε τα αισθήματα εμπιστοσύνης των κύπριων πολιτών και τη στήριξη της Πολιτείας.

Διακηρύσσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Εθνική Φρουρά έχει τις επιχειρησιακές δυνατότητες να εκπληρώσει απόλυτα την αποστολή της. Να είστε σίγουροι ότι η Κύπρος μας γιορτάζει σήμερα την ιδιαίτερη για τις Ένοπλες Δυνάμεις μέρα, ισχυρότερη παρά ποτέ. Ποτέ η Εθνική Φρουρά δεν ήταν τόσο δυνατή και με τέτοιες προοπτικές. Ποτέ!

Εύχομαι η Υπεραγία Θεοτόκος, προστάτιδα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, να καθοδηγεί και είναι πάντα δίπλα στους άνδρες και στις γυναίκες της Εθνικής Φρουράς, δίνοντας τους δύναμη, θάρρος και αποφασιστικότητα για να εκπληρώσουν την αποστολή τους με επιτυχία.

Χρόνια μας Πολλά!

(ΝΓιαν/ΑΦ)