Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-09-2024 18:20

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για την έγκριση του Σχεδίου Πολεοδομικής Αμνηστίας

Στη σημερινή του συνεδρία, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νέο Σχέδιο Πολεοδομικής Αμνηστίας που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η σημερινή απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική για χιλιάδες συμπολίτες μας που παραμένουν εδώ και χρόνια εγκλωβισμένοι χωρίς το δικαίωμα να εκδώσουν τίτλους ιδιοκτησίας, εξ αιτίας μικρής έκτασης αυθαίρετων κατασκευών στα υποστατικά τους.

Μέσα από το Σχέδιο Πολεοδομικής Αμνηστίας δίνουμε διέξοδο στους ιδιοκτήτες αυτούς, με τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα με νέους όρους και απλοποιημένες διαδικασίες, για την εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας για τις μικρής κλίμακας αποκλίσεις, καταβάλλοντας καθορισμένο χρηματικό αντίτιμο. Την ίδια ώρα, με την εισαγωγή μιας σειράς αυστηρών και σαφών ασφαλιστικών δικλείδων περιορίζεται η πιθανότητα κατάχρησης του Σχεδίου.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων παραμέτρων το Σχέδιο θα εφαρμοστεί μια φορά με άμεση ισχύ και διάρκεια έξι μηνών, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο του 2025. Το νέο Σχέδιο Πολεοδομικής Αμνηστίας θα εφαρμοστεί μόνο σε περιπτώσεις, όπου οι αυθαίρετες κατασκευές έγιναν σε εγκεκριμένη οικοδομή, που έχει δηλαδή εκδοθείσα πολεοδομική άδεια ή και άδεια οικοδομής μέχρι και τη σημερινή ημερομηνία. Στην ίδια λογική, οι αυθαίρετες προσθήκες θα πρέπει να είχαν ολοκληρωθεί πριν από τη σημερινή μέρα. Ο χρόνος εκτέλεσης των πολεοδομικών αυθαιρεσιών θα πιστοποιείται με Υπεύθυνη Δήλωση του επαγγελματία μελετητή. Η περιορισμένη διάρκεια του Σχεδίου διασφαλίζει τη δυνατότητα των πολιτών για άμεσες ενέργειες για την υποβολή της αίτησης, ενώ το γεγονός ότι θα εξετάζονται μόνο οι περιπτώσεις εκείνες των παρατυπιών που έχουν ολοκληρωθεί στοχεύει στον περιορισμό της πιθανότητας πρόσθετων αυθαίρετων κατασκευών.

Επιπλέον, το νέο Σχέδιο αφορά σε περιπτώσεις υπέρβασης του συντελεστή δόμησης ή και κανονιστικές πολεοδομικές αποκλίσεις. Επεκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα οικοδομών, όπως οικιστικές, βιομηχανικές, γραφειακές, κτηνοτροφικές και άλλες αναπτύξεις. Το χρηματικό αντίτιμο που πρέπει να καταβληθεί κυμαίνεται από €300 μέχρι €3.000 βάσει της κατηγορίας της απόκλισης και την περιοχή στην οποία εμπίπτει η ιδιοκτησία, αν δηλαδή είναι σε περιοχή που εφαρμόζεται Τοπικό Σχέδιο ή Δήλωση Πολιτικής.

Η σημαντικότερη, ωστόσο, παράμετρος του Σχεδίου έγκειται στη διασύνδεσή του με τη στεγαστική πολιτική που υλοποιείται τους τελευταίους δέκα μήνες από την Κυβέρνηση. Εξασφαλίστηκε μέσω του Σχεδίου ότι το αντιστάθμισμα που θα καταβάλλεται για τη νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών θα κατατίθεται σε Ειδικά Ταμεία του ΚΟΑΓ και θα διοχετεύεται για σκοπούς παραγωγής προσιτής κατοικίας. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα θα είναι ανταποδοτικά, θα ενισχύσουν την προσπάθεια του Κράτους για αύξηση των επιλογών προσιτής στέγης και, κατ’ επέκταση, θα βοηθήσουν στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών κοινωνικο-οικονομικά ευάλωτων συμπολιτών μας, ενδυναμώνοντας την κοινωνική πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση.

Το πλήρες κείμενο του Σχεδίου, καθώς και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται από τους ενδιαφερόμενους, θα αναρτηθούν τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Αιτήσεις θα υποβάλλονται στις Πολεοδομικές Αρχές παγκύπρια, δηλαδή στους πέντε Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, από τη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2024.

Προτρέπω τους συμπολίτες μας που επηρεάζονται να μελετήσουν το Σχέδιο και να το αξιοποιήσουν εντός του χρονικού περιθωρίου των έξι μηνών, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τίτλους ιδιοκτησίας και να απεγκλωβιστούν από το αδιέξοδο που βρίσκονται, αξιοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την περιουσία τους.

(ΜΚυ/ΑΦ)