Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-09-2024 11:01

Ανακοίνωση της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας του Γραφείου Επιτρόπου Επικοινωνιών αναφορικά με τους εξειδικευμένους δείκτες κυβερνοασφάλειας

Η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ) έχει προχωρήσει στη δημιουργία δύο εξειδικευμένων δεικτών κυβερνοασφάλειας, οι οποίοι ονομάζονται Enterprises Cyprus Cybersecurity Index (Enterprises CY CS Index) και Citizens Cyprus Cybersecurity Index (Citizens CY CS Index), οι οποίοι απευθύνονται στις επιχειρήσεις και στους πολίτες αντίστοιχα. Οι δείκτες αυτοί βασίζονται στα αποτελέσματα των δύο ερευνών που διεξήγαγε η ΑΨΑ κατά το 2023, με αντικείμενο την κατάσταση και τις ανάγκες σε θέματα κυβερνοασφάλειας. 

Οι δείκτες CY CS Indices έχουν αναπτυχθεί σύμφωνα με τη μεθοδολογία σύνθετου δείκτη (Composite Indicator), επιτρέποντας έτσι μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της κυβερνοασφάλειας. Κάθε δείκτης αποτελείται από τρεις (3) κύριους πυλώνες:

  • Cybersecurity Proficiency (Επάρκεια στην Κυβερνοασφάλεια),
  • Cybersecurity Hygiene/Policies (Υγιεινή και Πολιτικές Κυβερνοασφάλειας),
  • Cybersecurity Incidents (Συμβάντα Κυβερνοασφάλειας). 

Η βαθμολογία κάθε πυλώνα και δείκτη κυμαίνεται από 0% έως 100%, με το 100% να υποδηλώνει την πλήρη επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων. 

Οι πυλώνες αυτοί περιλαμβάνουν επιμέρους υποτομείς και δείκτες που συνθέτουν τη συνολική βαθμολογία του κάθε δείκτη. Στόχος των CY CS Indices είναι η ετήσια παρακολούθηση της προόδου της κοινωνίας και των επιχειρήσεων σε θέματα κυβερνοασφάλειας, καθώς και ο εντοπισμός περιοχών που απαιτούν στοχευμένες παρεμβάσεις για βελτίωση.

Enterprises CY CS Index

Για το έτος 2023 οι βαθμολογίες των επιχειρήσεων στους τρεις πυλώνες ήταν ως εξής:

 

2023

Cybersecurity Proficiency

68,61%

Cybersecurity Incidents

78,69%

Cyber Hygiene/Policy

67,60%

Η συνολική βαθμολογία του Enterprises CY CS Index ανήλθε στο 71,6%. 

Μια βαθμολογία 100% θα υποδήλωνε ότι οι επιχειρήσεις έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και ικανότητας για την πρόληψη και αντιμετώπιση απειλών στον κυβερνοχώρο. Επιπλέον, μια τέτοια βαθμολογία θα αντικατόπτριζε, εκ μέρους των επιχειρήσεων, υψηλό επίπεδο συνειδητοποίησης και εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών κυβερνοασφάλειας, χωρίς ιδιαίτερες αδυναμίες. 

Citizens CY CS Index

Αντίστοιχα, για το έτος 2023 οι βαθμολογίες των πολιτών στους τρεις πυλώνες ήταν οι εξής:

 

2023

Cybersecurity Proficiency

49,09%

Cybersecurity Incidents

57,10%

Cyber Hygiene/Policy

49,35%

Η συνολική βαθμολογία του Citizens CY CS Index ανήλθε στο 51,85%. 

Μια βαθμολογία 100% θα υποδήλωνε ότι οι πολίτες διαθέτουν υψηλή επίγνωση, ετοιμότητα και ικανότητες για την προστασία τους από κυβερνοαπειλές. Περαιτέρω, μια επίδοση 100% θα σήμαινε υψηλή γνώση και υπευθυνότητα από πλευράς πολιτών, οδηγώντας σε ελαχιστοποίηση των κυβερνοαπειλών και ενίσχυση της ατομικής και συλλογικής διαδικτυακής ασφάλειας.

Συχνότητα Ενημέρωσης των CYCSIndices 

Σημειώνεται πως οι δείκτες θα ανανεώνονται σε ετήσια βάση, επιτρέποντας στην ΑΨΑ να εντοπίζει τις ανάγκες τόσο των επιχειρήσεων όσο και των πολιτών για περαιτέρω εκπαίδευση και ενημέρωση σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Βάσει των αποτελεσμάτων θα σχεδιάζονται εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, προσαρμοσμένες στις διαπιστωμένες ανάγκες. 

Τα αναλυτικά αποτελέσματα των δεικτών ανά πυλώνα, υποτομέα και δείκτη είναι διαθέσιμα σε μορφή PDF στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://dsa.cy/images/pdf-upload/index-cy.pdf

(ΓΣ/ΝΓιαν)