Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-09-2024 11:57

Συνάντηση των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας και του ΥΔΔΤ με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Συνάντηση είχαν σήμερα οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας κ.κ. Γιώργος Λ. Σαββίδης και Σάββας Α. Αγγελίδης, καθώς και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Μάριος Χαρτσιώτης με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. CHEN Guoqinq και την αντιπροσωπεία του. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Νομική Υπηρεσία και σε αυτή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, δύο Γενικοί Εισαγγελείς από περιφέρειες της Κίνας καθώς και ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο κ. LIU Yantao.

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της κινεζικής αντιπροσωπείας για ανταλλαγή ενημέρωσης ως προς τον τρόπο λειτουργίας του εισαγγελικού συστήματος στην Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία στην Κύπρο και ευχαριστώντας για τη συνεργασία, προέβη σε λεπτομερή επεξήγηση του ρόλου, των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα, ως αυτές απορρέουν από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Σαββίδης ανέλυσε επίσης ζητήματα που αφορούν σε κρατικές και ιδιωτικές ποινικές διώξεις, καθώς και άλλα θέματα που άπτονται του ποινικού δικαίου. Παράλληλα, έγινε εκτενής συζήτηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών στην αντιμετώπιση εξειδικευμένων θεμάτων ποινικού δικαίου, όπως το ηλεκτρονικό έγκλημα και δη την παιδική πορνογραφία, τις ηλεκτρονικές απάτες και τα μέτρα προστασίας των πολιτών από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στο Διαδίκτυο. 

Από την πλευρά του, ο Κινέζος αξιωματούχος εκφράζοντας ευχαριστίες για τη συνάντηση και τονίζοντας τις παραδοσιακά πολύ στενές σχέσεις που Κύπρος και Κίνα απολαμβάνουν, προέβη σε ανάλυση του ρόλου της Εισαγγελέας της Κίνας, η οποία αριθμεί 220.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 70.000 είναι Εισαγγελείς. Ακόμη, ευχαρίστησε τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για τη δικαστική συνεργασία που Κύπρος και Κίνα έχουν αναπτύξει, βάσει των διμερών συμφωνιών που οι δύο χώρες έχουν υπογράψει σε θέματα δέσμευσης και δήμευσης περιουσιακών στοιχείων από άτομα που έχουν προβεί σε αξιόποινες πράξεις. Διαβιβάζοντας τέλος τον σεβασμό του Γενικού Εισαγγελέα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας προς τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, απηύθυνε επίσημη πρόσκληση προς την ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για επίσκεψη στη Γενική Εισαγγελία της Κίνας το 2025.

Κατά τη συνάντηση, αποφασίστηκε τέλος περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων και ανταλλαγή επισκέψεων σε διάφορα επίπεδα.

(ΜΛ)