Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-09-2024 16:45

Δήλωση του Υπουργού Υγείας για τη νέα Εθνική Στρατηγική για την Προστασία, Προαγωγή και Υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού (2024-2027)

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη νέα τριετή Εθνική Στρατηγική του Υπουργείου Υγείας για την Προστασία, Προαγωγή και Υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού (2024-2027). 

Μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δαμιανός προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Στόχος μας είναι η στήριξη της μητέρας, ώστε να μπορεί να προσφέρει τροφή, αγάπη και υγεία στο παιδί της. Όταν ο μητρικός θηλασμός ενθαρρύνεται, προστατεύεται και λειτουργεί ανεμπόδιστα, οι κοινωνίες, οι οικονομίες και η δημόσια υγεία λειτουργούν καλύτερα και προς όφελος όλων. Ως εκ τούτου, είναι ουσιαστικής σημασίας η δημιουργία μιας φιλικής κοινωνίας προς το βρέφος και τον θηλασμό σε όλους τους χώρους όπου μητέρες και βρέφη ζουν, αναπτύσσονται και δραστηριοποιούνται.   

Ανταποκρινόμενο, λοιπόν, στην ανάγκη ενίσχυσης της υποστήριξης του μητρικού θηλασμού στην Κύπρο, το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού, σχεδίασε μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, ώστε πέραν από την προώθηση ανάπτυξης και ενίσχυσης των προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για την αξία του θηλασμού από την παιδική ηλικία και καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής, να υλοποιηθούν παράλληλα νομοθετικές και άλλες δράσεις που στοχεύουν στη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος στις υπηρεσίες υγείας, στους χώρους εργασίας και στους δημόσιους χώρους.

Το όραμα και οι στόχοι της Εθνικής Στρατηγικής καθορίστηκαν μέσα από την εφαρμογή συμμετοχικής διαβούλευσης με όλους τους φορείς και την κοινωνία, και έχουν επιλεγεί δράσεις για επίτευξή τους.

Η Στρατηγική περιλαμβάνει συνολικά 25 δράσεις που κατανέμονται σε τρείς Άξονες Δράσης:

1ος Άξονας: Πολιτικές Προώθησης Μητρικού Θηλασμού,

2ος Άξονας: Πληροφόρηση, Επιμόρφωση και Εκπαίδευση,

3ος Άξονας: Δείκτες Θηλασμού – Επιτήρηση και Έρευνα.

Η παρακολούθηση και συνεχής αξιολόγηση της υλοποίησης της Στρατηγικής θα γίνεται υπό τον γενικό συντονισμό του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού.»

(ΑΦ/ΜΣ)