Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-10-2018 14:17

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελάχιστου Εισοδήματος

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό στο τελικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελάχιστου Εισοδήματος.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ελαχίστου Εισοδήματος (ΕΜΙΝ), που είναι ένα άτυπο δίκτυο από οργανώσεις και άτομα που δραστηριοποιούνται σε τομείς καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, έχει ως βασική αρχή ότι τα συστήματα ελαχίστου εισοδήματος θα πρέπει να είναι προσβάσιμα από όλους όσοι αντιμετωπίζουν ανάγκες διαβίωσης, και να παρέχουν επαρκή στήριξη τόσο σε εισόδημα όσο και σε άλλες αναγκαίες υπηρεσίες και παροχές, για παράδειγμα όπως υπηρεσίες φροντίδας, προωθώντας παράλληλα την ενεργοποίηση και ένταξη των δικαιούχων τόσο στην αγορά εργασίας όσο και γενικότερα στην κοινωνία.

Αυτό το πλαίσιο αρχών συνάδει απόλυτα με το πλαίσιο αρχών που ως Κυβέρνηση έχουμε θέσει από το 2013 για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και τη δημιουργία πραγματικού κράτους πρόνοιας στην Κύπρο. Η συνολική μεταρρύθμιση της πολιτικής κοινωνικής πρόνοιας που υλοποιούμε έκτοτε, έχει ως στόχο την κατοχύρωση σε κάθε άτομο και οικογένεια ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης, στη βάση κριτηρίων που αφορούν το εισόδημα, τη σύνθεση της οικογένειας και οποιεσδήποτε εξειδικευμένες ανάγκες.

Η εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στον τόπο μας από το 2014, αποτελεί έκφραση αυτού του πλαισίου αρχών που έχουμε θέσει ως Κυβέρνηση. Μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος το κοινωνικό δίχτυ προστασίας καλύπτει εξίσου όλους όσους δεν έχουν κανένα εισόδημα, αλλά και όσους δεν κερδίζουν ικανοποιητικό εισόδημα από την εργασία τους για την αξιοπρεπή τους διαβίωση, ενώ λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε περίπτωσης και παρέχονται συμπληρωματικά επιδόματα και υπηρεσίες, όπως κάλυψη αναγκών φροντίδας, παροχή στέγασης, μέτρα κοινωνικής συνοχής σε άτομα με αναπηρίες και σειρά άλλων υπηρεσιών και παροχών προς τους δικαιούχους.

Ταυτόχρονα, ένας από τους σημαντικότερους στόχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αφορά την ενεργοποίηση των ικανών προς εργασία δικαιούχων και την ένταξη τους στην αγορά εργασίας μέσω σειράς εξειδικευμένων πολιτικών ενεργοποίησης που έχουν περιληφθεί στη νομοθεσία. Προτεραιότητα για την Κυβέρνηση είναι η διασφάλιση για τον κάθε πολίτη, και ιδιαίτερα τους νέους μας, αξιοπρεπούς εργασίας σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν προκηρυχθεί και υλοποιούνται σειρά Σχεδίων που απευθύνονται σε δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με στόχο την συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης για επαγγέλματα που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας, επιδοτούμενη απασχόληση ή και κατάρτιση σε βασικές δεξιότητες με συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Επίσης, έχουν πρόσφατα προσληφθεί 30 εξειδικευμένοι σύμβουλοι απασχόλησης στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ώστε μέσω παροχής υπηρεσιών εξατομικευμένης παρέμβασης, οι ικανοί προς εργασία δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος να διοχετευτούν προς την αγορά εργασίας, σε επαγγέλματα συναφή με τις δεξιότητές τους.

Με την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι δυνατότητες του Κράτους καθόσον αφορά στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Το γεγονός αυτό καταγράφεται και στα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται, αφού από το 2015 και έπειτα έχει αντιστραφεί η ανοδική πορεία των δεικτών που σχετίζονται με την φτώχεια, ιδιαίτερα δε το ποσοστό των πολιτών που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, ποσοστό που για το 2017 είχε μειωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 2008. Η σημαντική μείωση των δεικτών αναφορικά με την ανεργία και την φτώχεια, μας δείχνει βέβαια ότι οι πολιτικές μας βρίσκονται στον ορθό δρόμο, όμως δεν μας εφησυχάζει καθώς πιστεύουμε ότι χρειάζεται να καλυφθεί σημαντική ακόμη απόσταση, έχοντας ως στόχο την επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και την έναρξη κοινωνικού διαλόγου για εφαρμογή εθνικού κατώτατου μισθού.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συμμετέχει ενεργά στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ελαχίστου Εισοδήματος, με παρουσία τόσο στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και ως αρχικό μέλος στην Καθοδηγητική Επιτροπή που έχει συσταθεί για τη δημιουργία της επίσημης πλατφόρμας Εγγυημένου Εισοδήματος. Μέσω της συμμετοχής της στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ελάχιστου Εισοδήματος, η Κύπρος έχει στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με τις οποίες ανταλλάσσει πληροφορίες σχετικά με τη βελτίωση των υφιστάμενων διαδικασιών και τη δημιουργία νέων τεχνολογιών, ενώ ενημερώνει, αλλά και ενημερώνεται από τις εμπειρίες και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν οι άλλες χώρες. Επιτυγχάνεται έτσι η βελτίωση του συστήματος του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος το οποίο θεωρείται, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σχεδόν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ακρογωνιαίος λίθος των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας.  

Αγαπητοί φίλοι,

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας και να σας διαβεβαιώσω για τη δέσμευση της Κυβέρνησης για αποτελεσματική συμβολή στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, τη διασφάλιση της αλληλεγγύης μεταξύ του λαού και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους της κας Υπουργού, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας κα Βαθούλα Παναγή – Αντωνιάδου.

(ΜΠ/ΑΧ/ΕΙ)