Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-09-2024 12:34

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Μαριλένας Ευαγγέλου στη Διεθνή Πορεία Αγάπης για την Τρίτη Ηλικία, στο Φοινί

Με αισθήματα βαθιάς εκτίμησης και σεβασμού βρίσκομαι σήμερα στο όμορφο Φοινί, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη για την Πορεία Αγάπης «Περπατώ για την Τρίτη Ηλικία».

Σας μεταφέρω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατό να είναι σήμερα μαζί μας, και τα θερμά του συγχαρητήρια για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.

Κυρίες και κύριοι,

Αναγνωρίζουμε τα σημαντικά οφέλη της μακροζωίας, η οποία χάρη στην ιατρική πρόοδο, τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, την αυξημένη ευημερία και την πρόοδο στη δημόσια υγεία και φροντίδα επιτρέπει στους ηλικιωμένους να παραμείνουν υγιείς και δραστήριοι περισσότερο και να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία.

Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζουμε και τις προκλήσεις που προκύπτουν και αφορούν κυρίως στην προσαρμογή των συστημάτων υγείας, στην ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας, αλλά και των πολιτικών κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί και ως κοινωνίες οφείλουμε να προσαρμοστούμε σε αυτή την αλλαγή. Γι’ αυτό και η συμπερίληψη της διάστασης της γήρανσης πρέπει να είναι οριζόντια στο σύνολο των πολιτικών.

Με αυτό το σκεπτικό το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συντονίζει την πρώτη Εθνική Στρατηγική και Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ενεργό γήρανση, εμπλέκοντας όλους τους αρμόδιους φορείς και την κοινωνία των πολιτών.

Την ίδια στιγμή βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σήμερα ότι κατατίθεται ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου πρόταση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για Σχέδιο Διαμονής και Φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων.

Μέσα από το Σχέδιο επιτυγχάνεται η αύξηση της παροχής για διαμονή σε Στέγες Ηλικιωμένων, ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και στο σημερινό κόστος, αλλά και αύξηση των δικαιούχων τρίτης ηλικίας που χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα.

Επιπλέον, ένας από τους σημαντικούς στόχους του Σχεδίου είναι η ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στις Στέγες Ηλικιωμένων, μέσα από κριτήρια τα οποία θα είναι δεσμευτικά για τον πάροχο υπηρεσιών.

Το Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής και Φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων θα ενταχθεί στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Τρίτη Ηλικία, όπως και άλλες πολιτικές και δράσεις από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία που είτε έχουν υλοποιηθεί είτε βρίσκονται σε στάδιο καταρτισμού.

Η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη εστιάζει στα θέματα που άπτονται της Τρίτης Ηλικίας και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας αναπτύσσει συνεχώς πολιτικές και δράσεις με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον, ενισχύοντας τις δυνατότητές τους και προάγοντας την ανεξαρτησία τους, μέσα από βέλτιστες πρακτικές.

Ήδη, μετά από μελέτη καλών πρακτικών ευρωπαϊκών χωρών, βρισκόμαστε στη διαδικασία επεξεργασίας νέου Σχεδίου, το οποίο αφορά στην ενεργό γήρανση, την ενσωμάτωση και τη φροντίδα ατόμων τρίτης ηλικίας που διαμένουν στην κοινότητα.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι αδιαμφισβήτητα πολύ σημαντικό οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας να γίνουν και να παραμένουν ενεργοί και παραγωγικοί στην κοινωνία.

Τα άτομα τρίτης ηλικίας είναι μια απαραίτητη, ευαίσθητη και αξιοσέβαστη ομάδα των συμπολιτών μας. Έζησαν και δημιούργησαν σε χρόνους δύσκολους, οραματιζόμενοι ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές και γι’ αυτό τους χρωστάμε πολλά.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής είναι μια επιτυχία των σύγχρονων κοινωνιών. Ο σημερινός γηράσκων πληθυσμός διαθέτει βελτιωμένες προοπτικές απασχόλησης και ενεργού συμμετοχής στην κοινωνική ζωή, καθιστώντας την Τρίτη Ηλικία μια περίοδο εξίσου δημιουργική και παραγωγική όπως οποιαδήποτε άλλη ηλικία.

Νιώθω έντονα την ανάγκη να υπογραμμίσω ότι οι στόχοι μας είναι κοινοί και ότι μέσα από τη συνεργασία μας, δηλαδή τη συνεργασία του κράτους, της κοινωνίας των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, μπορούμε καλύτερα να οικοδομήσουμε μια κοινωνία που αναγνωρίζει και σέβεται τα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως.

Προσωπικά θεωρώ όλους τους προαναφερθένετες ως συνεργάτες και συνοδοιπόρους, τόσο του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας όσο και της Κυβέρνησης.

Ευχαριστώ θερμά τους διοργανωτές και όλους εσάς που συμμετέχετε σε αυτή την σημαντική εκδήλωση.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΘ/ΕΑθ/ΑΦ)