Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-10-2024 20:13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης του βιβλίου του Χαράλαμπου Κασκάνη «Ζέτα Αιμιλιανίδου 1954-2022»

Είναι πραγματικά με αισθήματα ιδιαίτερης συγκίνησης και ταυτόχρονα μεγάλης τιμής που φιλοξενούμε απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο αυτή την εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στη μακαριστή και πεφιλημένη Ζέτα Αιμιλιανίδου.  Επιτρέψτε μου, λοιπόν, πριν όποιας άλλης αναφοράς να συγχαρώ θερμά τον Πάμπο Κασκάνη για τη συγγραφή και την επιμέλεια του βιβλίου που παρουσιάζουμε απόψε.

 Η Ζέτα Αιμιλιανίδου είναι η πολιτικός που, ομολογουμένως, τύγχανε αναγνώρισης, σεβασμού και αποδοχής, χωρίς καμία δόση υπερβολής, από όλο τον κόσμο. Είναι η πολιτικός που κέρδισε με τη δουλειά της την εμπιστοσύνη και την αγάπη σχεδόν όλων των πολιτών της χώρας μας. Υπήρξε άνθρωπος ακέραιος, συνεπής, ειλικρινής, εργασιομανής, πάνω από όλα, και ευσυνείδητος. Η Ζέτα, όπως την ξέραμε όλοι, ποτέ δεν φειδόταν χρόνου και κόπου και πολλές φορές, εις βάρος της οικογένειάς της, προσέγγιζε το κάθε θέμα με πνεύμα προσφοράς, θυσίας, αλτρουισμού και ενσυναίσθησης. Υπήρξε ο πολιτικός εργάτης του 24ώρου, επτά μέρες τη βδομάδα.

Είναι καταγεγραμμένο, υπάρχουν πολλά παραδείγματα, ότι η υπηρεσία της στις δύσκολες, κρίσιμες περιόδους της χώρας μας, όπως η περίοδος της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, ήταν υποδειγματική έως και μεγαλειώδης. Με γνώμονα πάντα το συμφέρον και του τελευταίου πολίτη αυτής της χώρας, ειδικά των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, εργαζόταν μανιωδώς και άοκνα μαζί με τους συνεργάτες της για εξεύρεση τρόπων βοήθειας, εξυπηρέτησης και προώθησης μεταρρυθμίσεων και πολιτικών αποφάσεων. Ένιωθε μέσα της έντονα την ευθύνη απέναντι στην υπηρεσία και στον πολίτη και αντιμετώπιζε την ιδιότητά της ως λειτούργημα. Ενδεικτικός του σεβασμού και της αγάπης προς το πρόσωπό της είναι και ο πρωτόγνωρος αυθόρμητος συγκλονισμός των απλών πολιτών και σύσσωμου του κυπριακού λαού στο άκουσμα της ξαφνικής ασθένειάς της και της μετέπειτα εκδημίας της.

Υπήρξε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, την πιο κατάλληλη στιγμή,  ο πολιτικός που υπερέβαινε κομματικές διαφορές και αγκυλώσεις, που έβλεπε την πολιτική ως προσφορά παρά ως καριέρα, πόσω μάλλον σαν εξουσία. Υπήρξε ο πολιτικός που ο κάθε Πρόεδρος θα ήθελε στο κυβερνητικό σχήμα. Ένας πολύτιμος συνεργάτης που ενέπνεε ασφάλεια και σιγουριά σε προϊσταμένους και υφιστάμενους.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη συνεργασία και τη σχέση που είχαμε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και αργότερα ως Υπουργός Εξωτερικών.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις «μάχες» της στο Υπουργικό Συμβούλιο για τα θέματα που αφορούσαν το Υπουργείο της σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση για τη χώρα μας.  Δεν θα ξεχάσω ποτέ που σε πολλά θέματα και άλλων Υπουργών η Ζέτα ήταν το άτομο που θα αποτινόμασταν για θέματα κανονισμών, διαδικασιών και νομοθεσίας, αφού χωρίς υπερβολή τα γνώριζε όλα λόγω και των προηγούμενων ιδιοτήτων στη Δημόσια Υπηρεσία που έφτασε μέχρι τη θέση του Γενικού Διευθυντή. Δεν θα ξεχάσω ποτέ στη μεγάλη κρίση με τους εκπαιδευτικούς μετά το 2018, σε μια συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, μετά από πολύωρες συζητήσεις, ότι η Ζέτα ήταν αυτή που είχε βρει και πάλι τη λύση.

Την ίδια στιγμή, όμως, δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι είχε πάντα έντονο ενδιαφέρον για την πορεία των θεμάτων που αφορούσαν το Κυπριακό, τις διαπραγματεύσεις, και πολλές φορές με καλούσε στο τηλέφωνο, για να ενημερωθεί προσωπικά για τις εξελίξεις και να μοιραστεί μαζί μου την αγωνία και τις απόψεις της. Η Ζέτα αγαπούσε την Κύπρο και τους ανθρώπους της, και αυτό ήταν έκδηλο σε κάθε της κουβέντα και σε κάθε συναναστροφή μαζί της.

Μέσα από το  βιβλίο που παρουσιάζουμε απόψε, ο κ. Κασκάνης κατάφερε ακριβώς να συνδυάσει τη γλαφυρότητα της διήγησης με το πολιτικό και εργασιακό αποτύπωμα της Ζέτας. Σκιαγραφεί με σεβασμό και διακριτικότητα τόσο την οικογενειακή της ζωή όσο και την έντονη δράση και ανάμειξή της στα κοινά της χώρας και στο δημόσιο βίο. Φέροντας τα χαρακτηριστικά της βιογραφίας ενός επιφανούς πολιτικού αξιωματούχου, το βιβλίο ισορροπεί άψογα ανάμεσα στην προσωπική και την πολιτική ζωή, χωρίς να ετεροβαρεί, διατηρώντας, την ίδια στιγμή, ένα ανάλαφρο αφηγηματικό ύφος και παραθέτοντας όλα τα γεγονότα που συνθέτουν την προσωπικότητα της αγαπημένης μας Ζέτας. 

Επιτρέψτε μου, όμως, συγχαίροντας ξανά τον κ. Χαραλάμπο Κασκάνη, να σημειώσω ότι το βιβλίο, δεν έχει αξία μόνο ως βιογραφία, αλλά αποτελεί και ένα οδοιπορικό στη σύγχρονη Ιστορία του τόπου μας και τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων. Καταγράφονται με αντικειμενικότητα και σαφήνεια πολιτικά γεγονότα και καταστάσεις που στιγμάτισαν τον τόπο μας τις τελευταίες δεκαετίες, και άξια μπορεί να αποτελέσει ικανό εργαλείο μελέτης και πηγή πληροφοριών ένα εγχειρίδιο γύρω από την πολιτική ζωή της χώρας μας. Και ακριβώς για αυτούς τους λόγους το βιβλίο θα πρέπει να κοσμεί τη βιβλιοθήκη κάθε πολιτικού, αλλά και κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για την πολιτική, και πολύ περισσότερο σε μια περίοδο απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών, για αυτούς που έχουν σκοπό να ασχοληθούν ενεργά με τη δημόσια ζωή του τόπου μας.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση. Συγχαίρω ξανά τους διοργανωτές, τους εκδότες και τον συγγραφέα και εύχομαι το βιβλίο να ταξιδέψει και να καταστήσει ακόμα πιο γνωστή και αγαπητή τη μακαριστή Ζέτα Αιμιλιανίδου, έτσι ώστε το παράδειγμα και η πολιτική της σφραγίδα να εμπνεύσει πολλούς, εντός και εκτός της πολιτικής ζωής του τόπου μας. 

(ΡΜ/ΜΣ/ΝΓιαν)