Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-10-2024 10:55

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα επικαιρότητας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος σήμερα στο συνέδριο του Πανεπιστημίου Κύπρου «1974-2024. Πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο», απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή δήλωσε: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε συνεργασία όχι μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και με τα γειτονικά κράτη, με τα οποία είμαστε σε συνεχή επαφή. Θέλω να επαναλάβω ότι την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε μια κρίσιμη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, που αντιλαμβάνεστε, λόγω των εξελίξεων των θεμάτων της Μέσης Ανατολής, είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει, και περισσότερο πως μπορούμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβουμε κάποιες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση της κατάστασης.» Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνεστε ότι ο τερματισμός των όσων γίνονται είναι ο πρωταρχικός στόχος, ώστε να δοθεί χρόνος στη διπλωματία, για να μπορεί να βρεθεί μια διπλωματική διέξοδος και να τερματιστούν όλα αυτά που βλέπουμε καθημερινά.»

Ερωτηθείς για το θέμα της ακρίβειας, καθώς και για τα αιτήματα των συνταξιούχων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Από την αρχή της διακυβέρνησής μας αυτούς τους 19 μήνες έχουμε κατ' επανάληψη, μέσα από συγκεκριμένες στοχευμένες αποφάσεις της κυβέρνησης, αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο θέμα. Βλέπω, ακούω και μελετώ προσεκτικά τα αιτήματα των συνταξιούχων και των πολυτέκνων και των μονογονιών. Υπάρχουν αρκετές προκλήσεις, και για αυτόν τον λόγο, επαναλαμβάνω, οι αποφάσεις μας είναι πάντοτε στοχευμένες, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις των συγκεκριμένων ομάδων. Ακούω, για παράδειγμα, χθες ένα αίτημα το οποίο ως κυβέρνηση εξετάζουμε, σε σχέση με το 12% της αποκοπής στο θέμα των συντάξεων. Ξέρετε, είναι καλό να δούμε ποιος αποφάσισε αυτή την αποκοπή του 12% των συντάξεων –γιατί ακούω και κάποιες δηλώσεις– πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι έλαβαν αυτές τις αποφάσεις. Επαναλαμβάνω, η Κυβέρνηση μέσα από μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, που αποδεικνύεται και μέσα από τις συνεχείς αναβαθμίσεις, μάς επιτρέπει να έχουμε στοχευμένη –είναι πολύ σημαντικό να το επαναλάβω αυτό– κοινωνική πολιτική.»

(ΑΦ/ΝΓιαν)