Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-10-2018 16:23

Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του Έλληνα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Συμφωνήθηκε η ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών για την προστασία των καταναλωτών από προϊόντα μιμιτισμού

Βιοτεχνίες παραγωγής παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας επισκέφτηκαν σήμερα στον Αγρό και στο Μουσείο Κουμανταρίας στην Ζωοπηγή, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας και ο Κύπριος Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κύπρο ο Έλληνας ομόλογός του.

Κατά τη χθεσινή, πρώτη μέρα της επίσκεψης, ο κ. Κώστας Καδής και ο κ. Αραχωβίτης είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση ενώ παρακάθισαν και σε συνομιλίες, στις οποίες συζητήθηκαν τόσο διμερή θέματα όσο και η ευρύτερη συνεργασία των δύο χωρών ενόψει της διαμόρφωσης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2021-2027. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο Υπουργοί, με αφορμή τις καταγγελίες για «βάφτισμα» πατατών προέλευσης άλλων χωρών ως κυπριακών στην ελληνική αγορά, συμφωνήθηκε η ενδυνάμωση της συνεργασίας για την προστασία των καταναλωτών των δύο χωρών από προϊόντα μιμιτισμού μέσω της κωδικοποίησης των ενεργειών για ανταλλαγή πληροφοριών και διενέργεια συντονισμένων ελέγχων από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ, οι δύο Υπουργοί προχώρησαν στη θέσπιση κοινών θέσεων που αφορούν τη διατήρησή του, αν είναι εφικτό, στα σημερινά επίπεδα.  Συμφώνησαν, επίσης, να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών των δύο Υπουργείων στην κατάρτιση των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων της νέας ΚΑΠ, με σκοπό την αντιμετώπιση της ερημοποίησης και την προσαρμογή της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή.  Στόχος των δύο χωρών είναι η ανάπτυξη στενής συνεργασίας στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων, καθώς αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επηρεάζεται τα τελευταία χρόνια αρνητικά από την κλιματική αλλαγή και είναι επιτακτική η ανάγκη για προσαρμογή των γεωργικών πρακτικών στα νέα δεδομένα.

Ο κ. Καδής είχε, επίσης, την ευκαιρία να ενημερώσει τον Έλληνα ομόλογό του για το έργο και την ευρύτερη πολιτική του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ως προς την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον πρωτογενή τομέα. 

_____________

ΜΑΚ/ΣΧ