Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-10-2024 12:14

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην τελετή εγκαινίων της Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που εγκαινιάσαμε σήμερα, μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη φίλη Ursula von der Leyen, τη νέα υπερσύγχρονη Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα  σημαντικότατο έργο που θα συνεισφέρει καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής εκατοντάδων συμπολιτών μας.

Η Μονάδα, η οποία λειτουργεί με επιτυχία τους τελευταίους μήνες από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, είναι ένα έργο συνολικού κόστους πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Έγινε πραγματικότητα χάρη στο Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Next Generation EU, του Σχεδίου που έθεσε σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνοντας άμεσα αντανακλαστικά, ώστε να βγει ισχυρότερη από την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση του κορωνοϊού.

Στο σημείο αυτό οφείλω να εξάρω την απόφαση που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση για συμπερίληψη αυτού του σημαντικότατου έργου στο εν λόγω Σχέδιο. 

Κυρίες και Κύριοι,

Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια που εφαρμόστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναμφίβολα, η λειτουργία της μονάδας που εγκαινιάσαμε σήμερα αποτελεί απτή απόδειξη του πόσο σημαντική είναι η συνένωση δυνάμεων, πόσο σπουδαία είναι η ιδέα της αλληλεγγύης και πόσο πιο ελπιδοφόρο είναι το μέλλον μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν θεμελιώνεται στη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη, με κοινές αρχές, με κοινές αξίες, για αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και επίτευξη κοινών στόχων.

Είναι για αυτόν τον λόγο που με μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ σήμερα μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επειδή θέλουμε μαζί να στείλουμε το μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εδώ. Θέλουμε να δηλώσουμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο μια ασαφής ή γενική ιδέα, μια γενική έννοια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το σπίτι μας. Φέτος συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την μεγαλύτερη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας από ιδρύσεώς της. Την Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι ένας οργανισμός, ο οποίος γίνεται όλο και ισχυρότερος –ειδικότερα κάτω από την ηγεσία της αγαπητής μου Ursula– λόγω της ενότητας των κρατών μελών της για να συνεισφέρουν ενεργά, ουσιαστικά και αποφασιστικά στη βελτίωση όλων των πτυχών της καθημερινότητας των Ευρωπαίων πολιτών και ειδικότερα σε τομείς που αγγίζουν την καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη.

Με τη σημερινή ευκαιρία και ενώπιον της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να αναφερθώ σε ακόμα δύο συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν την ενεργή και ουσιαστική παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει. Το πρώτο είναι το Σύμφωνο για τη Μεσόγειο και η δημιουργία, η απόφαση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ξεχωριστού χαρτοφυλακίου για τη Μεσόγειο. Πρόκειται για δύο απτά παραδείγματα που αποδεικνύουν το αυξημένο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσωπικώς της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για όσα απασχολούν τις χώρες της περιοχής μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η χώρα μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εκπληρώσει την αποστολή της ως δημιουργικός και ωφέλιμος εταίρος και ως μέρος, πάντοτε, της προσπάθειας για εξεύρεση λύσεων. Και είναι ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο που η χώρα μας φιλοξενεί σήμερα, στην όμορφη πόλη της Πάφου, με την πλούσια ιστορία και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, το MED9, τη Σύνοδο των εννιά Μεσογειακών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ατζέντα της Συνόδου, στην οποία, πέραν των αρχηγών κρατών των Μεσογειακών Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα τιμήσει με την παρουσία του και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, χώρα με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη περιοχή μας. Είναι επίκαιρη όσο ποτέ, καθώς θα ασχοληθεί με τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε ενώπιών μας.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η ανάγκη αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, οι μεταναστευτικές πιέσεις, η ενέργεια, η ανταγωνιστικότητα, η κλιματική αλλαγή είναι μερικά από τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων.

Είμαι βέβαιος ότι η Σύνοδος θα είναι παραγωγική και θα συμβάλει αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση της αναζήτησης διεξόδων, της αναζήτησης δημιουργικών και αποτελεσματικών  λύσεων.

Μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε μαίνεται ένας πόλεμος. Έχουμε όλοι ευθύνη για ανάληψη ηγετικής δράσης ώστε να δοθεί ένα τέλος στο ανθρώπινο δράμα και να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το πλησιέστερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, ως ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, θα συνεχίσει να διαδραματίζει γεφυροποιό ρόλο ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας.

Η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας μέσω της πρωτοβουλίας μας, την οποία η φίλη Πρόεδρος στήριξε από την πρώτη στιγμή, καθώς επίσης η ασφαλής φιλοξενία και ο επαναπατρισμός αμάχων που απομακρύνονται από την εμπόλεμη περιοχή, αποτελούν βασικές μας προτεραιότητες.

Φίλες και Φίλοι,

Η στρατηγική σχέση της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσπόζουσα σημασία για όλους μας, ειδικά σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Οι γειτονικοί μας λαοί και τα κράτη μπορούν να στηρίζονται στην αλληλεγγύη της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακριβώς, όπως και εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία, επενδύουμε στη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων μας, που είμαι βέβαιος ότι αναγνωρίζουν τις τεράστιες, ίσως και προκλήσεις και τις πολλές φορές ασύμμετρες προκλήσεις, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως ένα κράτος μέλος της πρώτης γραμμής. Ένα κράτος, το οποίο την ίδια στιγμή προσπαθεί εδώ και πενήντα χρόνια να απαλλαγεί από την κατοχή, από την παράνομη παρουσία τουρκικών δυνάμεων.

Με αυτά τα λίγα λόγια, αγαπητή Ursula σε καλωσορίζω και πάλι στη Κύπρο.

Σας ευχαριστώ.

(ΝΓιαν/ΑΦ)