Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-10-2024 10:13

Επιμνημόσυνος λόγος της Υφυπουργού Ναυτιλίας κας Μαρίνας Χατζημανώλη κατά το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Δημήτρη Χαραλάμπους από τον Λιμνάτη, χθες

Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, εδώ στο Λιμνάτι, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, για να εκφωνήσω τον επιμνημόσυνο λόγο του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 Δημήτρη Χαραλάμπους.

Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που παρευρίσκομαι στο ετήσιο μνημόσυνο του Ήρωα της Κοινότητάς σας.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λίγο διαφορετικά τον επιμνημόσυνο λόγο σήμερα, με το ποίημα που δημοσιεύτηκε στην «Αγωγή των Νέων», το παράνομο περιοδικό της ΕΟΚΑ, για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων.

Ώ! Της Κύπρου νεκροί τιμημένοι!

Την αγίαν σας μνήμη τιμώ

κι η φτωχή μου η μούσα θλιμμένη

ένα δάκρυ σάς χύνει θερμό.

Με το θείο και άγιο σας αίμα

τιμημένοι, ανδρείοι νεκροί,

στην Πατρίδα εβάλατε στέμμα

και στο Έθνος κορώνα χρυσή.

Η Πατρίς μας ευγνώμων σας βάνει,

αντρειωμένα της Κύπρου παιδιά,

στο κεφάλι από δάφνη στεφάνι

και το μνήμα φιλεί Λευτεριά.

Κοιμηθήτε, αδέλφια σφαγμένα,

κοιμηθήτε με ύπνο γλυκύ,

της Πατρίδας παιδιά τιμημένα

εις της Κύπρου την άγια τη γη.

Ένας από αυτούς τους τιμημένους ήρωες είναι και ο Δημήτρης Χαραλάμπους, υιός του Χαράλαμπου Αναστάση και της Διαμαντούς Παπαπέτρου, σύζυγος της Αρτέμιδος Δημητρίου και πατέρας του Μιλτιάδη και της Ηρούλας. Ο Δημήτρης σκοτώθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1958. Σήμερα μαζευτήκαμε εδώ, για να τιμήσουμε τη ζωή και τον ηρωικό θάνατό του στα 33 του χρόνια.

Ο Δημήτρης Χαραλάμπους γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Λιμνάτης της επαρχίας Λεμεσού. Οικοδόμος στο επάγγελμα, εντάχθηκε στον Αγώνα το 1956 και συνδέθηκε αμέσως με την ανταρτική ομάδα της περιοχής του, με την οποία πήρε μέρος σε ενέδρες εναντίον των Άγγλων στο δρόμο Λεμεσού-Αμιάντου.

Στις 2 Φεβρουαρίου 1957 κρύφτηκε κατά τη διάρκεια ερευνών από Άγγλους στρατιώτες, οι οποίοι συνοδεύονταν από προδότη. Πολλά από τα τοπικά στελέχη του χωριού του κρατήθηκαν στα κρατητήρια. Ο ίδιος συνελήφθη λίγες μέρες μετά και κρατήθηκε για 17 μέρες. Μετά την απόλυσή του ορίστηκε υπεύθυνος της ΕΟΚΑ Λιμνάτη και δρούσε με αντάρτες της περιοχής του που διέμεναν στο «Σπήλαιο του Κουταλιανού» και άλλα κρησφύγετα στα γύρω περιβόλια, ως ημιαντάρτης.

Η σύζυγος του Άρτεμις, συνοδοιπόρος στη ζωή και τον Αγώνα, ετοίμαζε φαγητό για τους αντάρτες και έπλενε τα ρούχα τους, ενώ στο σπίτι τους συχνά γινόταν ετοιμασία ναρκών για ανατινάξεις.

Στις 13 Οκτωβρίου 1958, αφού συνεννοήθηκε με τη γυναίκα του να τον αντιπροσωπεύσει σε συγγενικό τους γάμο, επιλέγοντας γι’ αυτή και το φόρεμά της που του άρεσε, πήγε να συνοδεύσει τον τομεάρχη του σε περιοδεία από το Λιμνάτη στη Λάνια. Στην περιοχή Κοκκινόγια έπεσαν σε ενέδρα των Άγγλων, με τους οποίους αντάλλαξαν πυρά, από τα οποία ο Δημήτρης Χαραλάμπους πληγώθηκε θανάσιμα.

Είναι με εκείνο το φόρεμα που τον συνόδευσε η Άρτεμις, αδάκρυτη, στο τελευταίο αντίο. Να μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω τα λόγια της ίδιας:

«Όταν μου φέρανε νεκρό τον άντρα μου, το πρόσωπό του ήταν γελαστό. Αυτή είναι η παρηγοριά μου. Με κανένα τρόπο δεν θέλησα να βγάλω τα ρούχα μου που φορούσα στον γάμο, αυτά που άρεσαν στον Δημήτρη μου. Με τα καλά μου τον συνόδεψα στην κηδεία του, ενώ το δάκρυ μου είχε στερέψει.»

Κυρίες και κύριοι,

Είναι θυσίες σαν του Δημήτρη που σχημάτισαν το μέλλον της Κύπρου μας. Είναι με την ηρωική στάση του ιδίου και πολλών άλλων που μπορούμε σήμερα εμείς να υπάρχουμε με το κεφάλι ψηλά και να γιορτάζουμε την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και λόγω αυτού, είναι καθήκον μας προς τον Δημήτρη και όλους τους άλλους που έδωσαν τη ζωή τους, να επανενώσουμε την πατρίδα μας και να διασφαλίσουμε το μέλλον της και το μέλλον των πολιτών της.

Αγαπητοί παρευρισκόμενοι,

Εκ της αναλήψεως της Προεδρίας από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, η προώθηση της λύσης του Κυπριακού ήταν και παραμένει βασική του προτεραιότητα, γεγονός που αντικατοπτρίζεται από όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο ίδιος έχει επανειλημμένως εκφράσει την ετοιμότητα του να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επαναρχίσει τις συνομιλίες από το σημείο που σταμάτησαν στο Crans-Montana. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει να καταβάλλει όλες τις προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού.  Και βεβαίως τώρα είναι απολύτως έτοιμος για την πολύ σημαντική συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας στη Νέα Υόρκη με έναν και μοναδικό στόχο: να δημιουργηθούν οι συνθήκες έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος, πάντα στο συμφωνημένο πλαίσιο, και επιτέλους να οδηγηθούμε στην απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας.

Αυτή είναι η στιγμή να κοιτάξουμε προς το μέλλον. Για τον Μιλτιάδη και την Ηρούλα, και για όλα τα παιδιά που ζουν σε μια μοιρασμένη πατρίδα. Για όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας μας που περιμένουν και για όλους του ήρωες που θυσιάστηκαν. Είναι γι’ αυτούς που συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση και προσήλωση στην προσπάθεια που καταβάλλουμε. Και είναι γι’ αυτούς που θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ενίσχυση και θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το χρωστάμε στον Δημήτρη και σε όλους τους Ήρωες που αγωνίσθηκαν και έπεσαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα.

Αιωνία ας είναι η μνήμη σου, Ήρωα Δημήτρη Χαραλάμπους.

(ΝΓιαν/ΑΦ)