Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-10-2024 11:22

Η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο

Η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα Μαριλένα Ραουνά θα συμμετάσχει αύριο Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στο Λουξεμβούργο.

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις επί του σχεδίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17-18 Οκτωβρίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει, μεταξύ άλλων, τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ υπό το φως της πρόσφατα δημοσιευθείσας έκθεσης Draghi, με θέμα «Το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας». Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται, επίσης, να έχουν συζήτηση για το θέμα της μετανάστευσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει, επίσης, την πορεία των προετοιμασιών για τις συνόδους της COP29 σχετικά με την κλιματική αλλαγή και της COP16 σχετικά με τη βιολογική ποικιλότητα. Ανάλογα με τις εξελίξεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενδέχεται να ασχοληθεί και με άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στη Γεωργία και στη Μολδαβία.

Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων βρίσκονται, επίσης, οι σχέσεις ΕΕ-Ελβετίας, η έγκριση της δήλωσης για τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, και η επακολούθηση των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιπρόσθετα, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα κληθεί να εγκρίνει τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις σχετικά με τις οικονομικές, κοινωνικές, διαρθρωτικές και δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών για την απασχόληση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2024.

Η Υφυπουργός θα συμμετάσχει επίσης στη 2η διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ-Αλβανίας, που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στο Λουξεμβούργο, ενώ το βράδυ θα εκπροσωπήσει τον Υπουργό Εξωτερικών σε δείπνο εργασίας ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) στις Βρυξέλλες, ενόψει της πρώτης Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΣΣΚ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 16 Οκτωβρίου.

(ΕΝ/ΝΓιαν/ΑΦ)