Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-10-2024 12:23

Συμμετοχή της βουλεύτριας κ. Αλεξάνδρας Ατταλίδου στις εργασίες της 149ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2024

Άρχισαν σήμερα στη Γενεύη οι εργασίες της 149ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης. Η βουλεύτρια κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου συμμετείχε σήμερα σε συζήτηση στη Μόνιμη Επιτροπή για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σε παρέμβασή της για το θέμα «Οι επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου», η κ. Ατταλίδου υπογράμμισε ότι παρόλο που η εισαγωγή νέων συστημάτων ΤΝ προσφέρει πολλές ευκαιρίες, εντούτοις αυξάνει τους πιθανούς κινδύνους, ιδιαίτερα στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Πέραν τούτου, η Κύπρια βουλεύτρια επισήμανε την ανάγκη για διεθνή συνεργασία προκειμένου οι τεχνολογίες αυτές, σε πλαίσια διαφάνειας και λογοδοσίας, να μη διευρύνουν περαιτέρω το χάσμα ανάμεσα στον Παγκόσμιο Βορρά και στον Παγκόσμιο Νότο.

Αναφερόμενη στην ανάγκη θέσπισης ενός ευέλικτου νομικού πλαισίου, το οποίο θα βασίζεται σε αρχές και στη δημόσια συμμετοχή, θα προσαρμόζεται στην ταχεία εξέλιξη των τεχνολογιών αιχμής, ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που προκύπτουν, η κ. Ατταλίδου σημείωσε την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την ΤΝ. Ο Κανονισμός της ΕΕ για την ΤΝ όπως επισήμανε αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο που συνδυάζει την ανάπτυξη της ΤΝ και την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφέρθηκε συναφώς στην Εθνική Στρατηγική ΤΝ της Κύπρου, η οποία ευθυγραμμίζεται με το ευρωπαϊκό συντονισμένο σχέδιο δράσης.

Εξάλλου, η κ. Ατταλίδου συμμετείχε χθες σε συνεδρία του Φόρουμ Γυναικών Βουλευτών του Οργανισμού. Κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα «Η πρόσβαση στη δικαιοσύνη και η ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών» η κ. Ατταλίδου επισήμανε ότι ειδικά σε εμπόλεμες ζώνες, τα ζητήματα αυτά αποτελούν θεμελιώδεις προκλήσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και ουσιαστικά. Μιλώντας για την επίτευξη της έμφυλης ισότητας στον τομέα της δικαιοσύνης, τόνισε τη σημασία της καθιέρωσης της συμμετοχής των γυναικών σε ειρηνευτικές διαδικασίες, στη λήψη αποφάσεων αλλά και σε διαπραγματευτικές ομάδες και  διερευνητικές επιτροπές. Όσον δε αφορά την έμφυλη βία, η κ. Ατταλίδου επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο των γυναικών βουλευτών στη θεσμοθέτηση της συμπερίληψης της γυναικείας προοπτικής σε επιτροπές και όργανα που εξετάζουν συναφή θέματα. Πρέπει να επιδιώξουμε ένα μέλλον όπου η ειρήνη και η δικαιοσύνη για τις γυναίκες και τα κορίτσια θα είναι ταυτόσημες έννοιες και οι γυναίκες θα απολαμβάνουν την αναγνώριση και τη στήριξη που τους αξίζει, κατέληξε.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)