Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-10-2024 14:34

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε την Πρέσβη της Σερβίας στην Κύπρο

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα την νέα Πρέσβη της Σερβίας στην Κύπρο κ. Suzana Bošković-Prodanović.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ειλικρινή εκτίμησή της για τη διαχρονική στάση αρχών της Σερβίας στο Κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες επίλυσής του. Η κ. Δημητρίου επισήμανε, επίσης, ότι στόχος της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Τόνισε επίσης ότι η τουρκική αξίωση για λύση «δύο κρατών» δεν πρόκειται ποτέ  να γίνει αποδεκτή καθότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Η κ. Δημητρίου επαναβεβαίωσε επίσης τη σταθερή στήριξη της Κύπρου σε θέματα μείζονος σημασίας για τη Σερβία, περιλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου.

Η κ. Bošković-Prodanović εξέφρασε τις θερμές της  ευχαριστίες για τη στήριξη της Κύπρου στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου καθώς και στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ. Ταυτόχρονα επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της χώρας της υπέρ της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκαν εξάλλου οι άριστες σχέσεις Κύπρου-Σερβίας, οι οποίες εδράζονται στη βάση της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού και των παραδοσιακά ισχυρών ιστορικών  δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Τονίστηκε εκατέρωθεν η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυσή τους, με ειδικότερη αναφορά στη στενή συνεργασία μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Σερβίας.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)