15-10-2024 15:03
Συνέντευξη Τύπου του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων για την παρουσίαση του «1ου Αειφόρου Φεστιβάλ Πεδιαίου»
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, η Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων μαζί με εκπροσώπους συνεργαζόμενων φορέων παρουσίασαν το «1ο Αειφόρο Φεστιβάλ Πεδιαίου… ροή ζωής», μια εκδήλωση που συνδυάζει τη φύση, τον πολιτισμό και τη βιωσιμότητα, που θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Οκτωβρίου μέχρι τις 3 Νοεμβρίου.
Η κα Θεοδοσίου στην ομιλία της ανέφερε ότι η ανάγκη και η επιθυμία των κατοίκων για επαφή με τη φύση, την άθληση, και την κοινωνικοποίηση στο ύπαιθρο αποτυπώνεται στη δημοτικότητα χρήσης του γραμμικού πάρκου στον Πεδιαίο. Πρόσθεσε, όμως, ότι ο Πεδιαίος δεν περιορίζεται στο γραμμικό πάρκο αλλά αποτελεί τον μεγαλύτερο χείμαρρο της Κύπρου που πηγάζει από το δάσος του Μαχαιρά και εκβάλλει στον κόλπο της Αμμοχώστου, με ιδιαίτερη σημασία για το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η κα Θεοδοσίου τόνισε ότι «παρόλο που τμήμα του βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές, ο Πεδιαίος παραμένει ενιαίο και διασυνδεδεμένο οικοσύστημα, όπως ακριβώς ενιαίο οικοσύστημα αποτελούν και τα δάση μας, οι ακτές μας, τα βουνά και οι πεδιάδες μας» και ότι παρά τη συνεχιζόμενη κατοχή «η κυπριακή φύση στην ολότητά της απαιτεί ενιαία διαχείριση».
Το φεστιβάλ, ανέφερε, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI), στοχεύει να φέρει τους πολίτες πιο κοντά στον Πεδιαίο και να αναδείξει την αξία του ως φυσικού οικοσυστήματος και πνεύμονα πρασίνου όσο και ως πολιτιστικού τοπόσημου, με πλούσια βιοποικιλότητα, σπάνια είδη χλωρίδας, άγρια και ήμερη πανίδα, καθώς και αρχαιολογικά κατάλοιπα που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστα στο ευρύ κοινό.
Στόχος του φεστιβάλ είναι να γνωρίσουν από κοντά οι πολίτες τον Πεδιαίο και να ανακαλύψουν ξανά την ομορφιά και τη σημασία του. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην έννοια της αειφορίας, την οποία η Επίτροπος περιέγραψε ως κάτι που μπορεί ο καθένας να εφαρμόσει στην καθημερινή του ζωή, μέσα από απλές δράσεις όπως η μείωση της κατανάλωσης νερού, η αποφυγή των πλαστικών, η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών και η υποστήριξη επιχειρήσεων που προάγουν τη βιωσιμότητα.
Η Επίτροπος ανέφερε ότι το Γραφείο της είχε συντονιστικό ρόλο στην υλοποίηση του φεστιβάλ, ενώ η προσπάθεια αυτή αποτελεί αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και συνεργασίας με κρατικές υπηρεσίες, τοπικές αρχές, ΜΚΟ, ιδιωτικούς φορείς και άτομα.
«Όραμά μας είναι το Αειφόρο Φεστιβάλ Πεδιαίου να αποτελέσει αφετηρία για την καθημερινή βιώσιμη δράση των πολιτών και πλατφόρμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Επιθυμία μας είναι να καταστεί θεσμός που θα ενισχύει τη σύνδεση της κοινότητας με το περιβάλλον και τον πολιτισμό», ανέφερε καταληκτικά η Επίτροπος.
Η Δήμαρχος Λακατάμειας Δρ Φωτούλα Χατζήπαπα, εκπροσωπώντας και τους Δήμους Λευκωσίας και Στροβόλου, ανέφερε ότι ο Πεδιαίος Ποταμός συνδέει τους τρεις Δήμους, αποτελώντας «έναν πολύτιμο φυσικό πόρο και δημόσιο αστικό πάρκο, έναν διάδρομο άγριας ζωής με εξαιρετικά σημαντική βιοποικιλότητα». Στο πλαίσιο της προστασίας και ανάδειξης του Πεδιαίου, οι τρεις Δήμοι προχώρησαν σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για ανάπλασή του μέσω της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης. Αναφερόμενη στις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί σε όλους τους Δήμους για το 1ο Αειφόρο Φεστιβάλ Πεδιαίου, είπε ότι σε αυτές περιλαμβάνονται καθαρισμοί, δεντροφυτεύσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε συνεργασία με διάφορους φορείς και σχολεία.
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό της η κα Χατζήπαπα κάλεσε το κοινό να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, ευχόμενη «να αποτελέσει την αρχή για έναν νέο θεσμό που θα προάγει τη διατήρηση του περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση των πολιτών».
Ο κ. Ευγένιος Χατζηευτυχίου, Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πάνω Δευτεράς, εκπροσωπώντας τις Τοπικές Κοινότητες του Πεδιαίου, χαιρέτισε την πρωτοβουλία διοργάνωσης του 1ου Αειφόρου Φεστιβάλ Πεδιαίου, αναφέροντας ότι οι 10 Κοινότητες του Συμπλέγματος Κοινοτικών Υπηρεσιών «Ταμασού», Ανάγυια, Πάνω και Κάτω Δευτερά, Επισκοπειό, Εργάτες, Καμπιά, Καπέδες, Πέρα Ορεινής, Πολιτικό και Ψιμολόφου καθώς και η Κοινότητα Λαζανιά απ’ όπου εκβάλλει ο ποταμός αποδέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση συμμετοχής, θέλοντας να τονίσουν τη σημασία της συμμετοχής των κοινοτήτων στην ανάδειξη αυτού του φυσικού πνεύμονα και της παραδοσιακής τους κληρονομιάς.
Κλείνοντας, ο κ. Χατζηευτυχίου ανέφερε ότι Κοινότητες έχουν προγραμματίσει δικές τους εκδηλώσεις και δράσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, με στόχο την προβολή του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής τους, καθώς και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Ο κ. Φίλιππος Δρουσιώτης, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος, όπως και οι άλλοι συμμετέχοντες φορείς, αναμεσά τους ΜΚΟ, ακαδημαϊκά ιδρύματα και σχολές, στηρίζουν την προσπάθεια για να αναδειχθεί τόσο η περιβαλλοντική όσο και η πολιτιστική αξία του Πεδιαίου.
Στους στόχους του Φεστιβάλ, όπως ανέφερε, περιλαμβάνεται η μείωση αποβλήτων, η προστασία του περιβάλλοντος με δράσεις καθαρισμού, η ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή, η προώθηση βιώσιμων πρακτικών στην καθημερινότητα, ειδικά γύρω από τη μείωση πλαστικών μιας χρήσης και η ανάδειξη της πολιτιστικής πολυμορφίας της Λευκωσίας.
Κλείνοντας ανέφερε ότι το φεστιβάλ αυτό «προβάλλει περιοχές της Λευκωσίας, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην ύπαιθρο, ενισχύοντας τις προσπάθειες του Υφυπουργείου Τουρισμού για να καταστεί η Λευκωσία ένας πραγματικά αειφόρος και υπεύθυνος τουριστικός προορισμός».
Η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με συνοπτική αναφορά στις δράσεις που θα περιλαμβάνει το Φεστιβάλ από τη Λειτουργό τού Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κα Φιλιώ Ιουλιανού, η οποία ανέφερε ότι θα διεξαχθούν 85 δράσεις μικρής κλίμακας, σε διάφορες τοποθεσίες κατά μήκος του ποταμού, για την αποφυγή συνωστισμού, για μειωμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο και για την ενίσχυση της τοπικής προσέγγισης.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεκινά την Τρίτη, 29 Οκτωβρίου, με εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας, ενώ τις ίδιες ημέρες θα διεξάγεται εικαστική παρέμβαση από τη σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αιγαία στην περιοχή του γραμμικού πάρκου στους Άγιους Ομολογητές. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν εκστρατείες καθαριότητας σε διάφορες περιοχές του ποταμού στο πλαίσιο της παγκύπριας εκστρατείας «Let’s do It Cyprus, 2024». Αυτές οι δράσεις συνεχίζονται μέχρι την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, με την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Πέτρα στην Πέτρα» για την τέχνη της ξηρολιθιάς το βράδυ της Τετάρτης, 30 Οκτωβρίου.
Την Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου, συνεχίζονται οι εκστρατείες καθαρισμού, παρουσιάσεις, ξεναγήσεις, εργαστήρια και δενδροφυτεύσεις. Στις 5:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης στον Δήμο Λακατάμειας, στην Πίστα Ποδηλάτων του Δήμου.
Οι δράσεις κορυφώνονται το Σαββατοκύριακο, 2 και 3 Νοεμβρίου, με 68 συνολικά δραστηριότητες, σε διάφορα σημεία κατά μήκος του Πεδιαίου, ξεκινώντας από τον Λαζανιά φτάνοντας μέχρι τον Κόλπο της Αμμοχώστου, στο σημείο εκβολής του ποταμού, όπου θα πραγματοποιηθεί υποβρύχιος καθαρισμός. Η ημέρα θα κλείσει με μουσικές δραστηριότητες σε περιοχή του Δήμου Στροβόλου και με αστροπαρατήρηση στο φράγμα της Ταμασού.
Η εκδήλωση λήξης των δράσεων θα πραγματοποιηθεί στις 3 Νοεμβρίου, στις 4 το απόγευμα στον Δήμο Στροβόλου, με παρουσίαση των συμπερασμάτων από το Φεστιβάλ. Την ίδια μέρα στις 7:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί και η τελετή λήξης του Φεστιβάλ στην Αίθουσα Καστελιώτισσα στον Δήμο Λευκωσίας, όπου θα απονεμηθούν τα βραβεία του φωτογραφικού διαγωνισμού με θέμα «ΠΕΔΙΑΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ: Οικοσύστημα, Άνθρωποι, Κτιστά και Φυσικά Στοιχεία» , και θα ακολουθήσει μουσικοποιητική εκδήλωση και δεξίωση.
Το πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο τις επόμενες ημέρες.
(ΑΣΠ/ΑΦ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα