Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-10-2024 15:41

Ομιλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων κας Αντωνίας Θεοδοσίου στη συνέντευξη Τύπου για την εκστρατεία καθαρισμού «Let’s Do It! Cyprus! 2024»

Σάς ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ στη συνέντευξη Τύπου για την παγκύπρια εκστρατεία καθαρισμού «Let’s Do It! Cyprus 2024» την οποία, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έχει θέσει υπό την αιγίδα του το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων. Φέτος, η εκστρατεία καθαρισμών πραγματοποιείται κάτω από την ομπρέλα του 1ου Αειφόρου Φεστιβάλ Πεδιαίου, για την εβδομάδα 28 Οκτωβρίου-03 Νοεμβρίου 2024 δίνοντας έτσι έμφαση στις συνέργειες στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών μας προσπαθειών.

Όλοι όσοι στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην εκστρατεία Let’s Do It, μοιραζόμαστε έναν κοινό στόχο: τον σεβασμό μας στο περιβάλλον. Ωστόσο, εστιάζοντας στην κλιματική κρίση που διανύει ο πλανήτης είναι καλά να λαμβάνουμε υπόψη ότι μεταξύ των βασικών συντελεστών της είναι η υπερκατανάλωση ιδιαίτερα των δυτικών κοινωνιών και η παραγωγή απόβλητων. Η γραμμική πρακτική «παράγω- καταναλώνω/χρησιμοποιώ-πετώ» οδηγεί σε μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων που καταλήγουν σε χωματερές, παράγοντας αέρια του θερμοκηπίου. Παράλληλα, η συνεχής ανάγκη για παραγωγή νέων προϊόντων απαιτεί ενέργεια και πρώτες ύλες, εντείνοντας την εκπομπή ρύπων και την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, οι οποίοι δεν είναι απεριόριστοι, ενώ η μη βιώσιμη χρήση τους οδηγεί σε απώλεια βιοποικιλότητας και καταστροφή οικοσυστημάτων.

  • Υπάρχει τρόπος να αλλάξουμε αυτή την εικόνα;
  • Μπορούμε να μετακινηθούμε από το γραμμικό μοντέλο και να περάσουμε σε μια κυκλική οικονομία;

Η κυκλική οικονομία αντικατοπτρίζεται σε πολλούς από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των ΗΕ. Ειδικότερα ο Στόχος 12 αναφέρεται στη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή, στη μείωση της σπατάλης και την ορθολογική διαχείριση των πόρων. Ο Στόχος 13 αναφέρεται στη δράση για το κλίμα, και άλλους στόχους που προάγουν την καθαρή ενέργεια και την υπεύθυνη διαχείριση των υδάτων.

Αυτή η μετάβαση αποτελεί βασικό εργαλείο για να διασφαλίσουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συμβαδίζει με την περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο συνδυασμός όλων αυτών μάς δείχνει τον δρόμο για την επίτευξη βιώσιμου παρόντος και μέλλοντος. Διαφορετικά, κάθε άλλη προσπάθειά μας για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα είναι αναποτελεσματική.

Σήμερα είμαστε εδώ για τη μεγαλύτερη εκστρατεία καθαρισμού παγκοσμίως στην οποία μετέχει και η Κύπρος για πάνω από μια δεκαετία. Η πρωτοβουλία Let’s Do It μάς ενώνει εδώ και πολλά χρόνια στον κοινό μας στόχο, τη διαχείριση των απορριμμάτων μας.

Θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου προς τους διοργανωτές στην Κύπρο Together Cyprus, Let’s Do It Cyprus, τους εταίρους, και, κυρίως, προς τους εθελοντές, φορείς και οργανώσεις, άτομα όλων των ηλικιών. Μέσα από την αφοσίωση και τη συνεισφορά τους, έχουν συλλεγεί τόνοι απορριμμάτων από παραλίες, δάση και πόλεις, αποδεικνύοντας τη δύναμη του συλλογικού έργου. Φυσικά αυτό είναι από τη μια ευχάριστο αλλά να μην ξεχνάμε ότι επιδίωξή μας είναι τα απορρίμματα που συλλέγουμε από τους υπαίθριους χώρους και τη φύση να εκμηδενιστούν πολύ σύντομα και η κίνηση «Let’s Do It» να μεταλλάξει την αποστολή της. Η απόλυτη επιτυχία θα είναι όταν η δική μας νοοτροπία που καθοδηγεί το σύστημα, θα αποτρέπει τη δημιουργία απορριμμάτων και αποβλήτων και άρα θα καταστήσει τις εκστρατείες καθαρισμού άνευ αντικειμένου και το Let’s Do It να αποτελεί μόνο μια πλατφόρμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, αφιερωμένη στην ενημέρωση και την ενδυνάμωση της κοινωνίας, με επίκεντρο την αποφυγή της ρύπανσης, την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, και την υιοθέτηση αειφόρων πρακτικών σε όλα τα επίπεδα, από τις επιχειρήσεις, τους δημόσιους φορείς, τους πολίτες.

Η παρούσα εκστρατεία σήμερα αποτελεί ένα μόνο μέρος μιας μεγαλύτερης αποστολής στον δρόμο προς τη βιωσιμότητα και είμαι βέβαιη ότι το «Let’s Do It Cyprus» θα συνεχίσει με επιτυχία να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις κοινές μας προσπάθειές για τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης και πρακτικών και προς τούτο έχει την πλήρη στήριξή μας.

Κλείνοντας, καλώ όλους τους πολίτες, οργανωμένα σύνολα και φορείς να συμμετάσχουν και να στηρίξουν έμπρακτα αυτήν την προσπάθεια.

------

Σημείωση: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους της κας Επιτρόπου, η Λειτουργός στο Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος κα Φιλιώ Ιουλιανού.

(ΑΣΠ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα