Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-10-2024 15:03

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας Τζόζης Χριστοδούλου, στη συνέντευξη Τύπου της εταιρείας Unicars για την έναρξη της εκστρατείας «Γυναίκα και Αθλητισμός»

Όταν συζητούσα με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρείας Unicars, φίλη Χριστιάννα Διογένους, την ιδέα για μια εκστρατεία με σκοπό την ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής στον αθλητισμό, αισθάνθηκα αισιοδοξία. Ο λόγος είναι διότι αυτή η ιδέα, που σήμερα υλοποιείται, αντανακλά στο γεγονός πως η ισότητα των φύλων είναι θέμα που αφορά όλες και όλους μας, κράτος και ιδιωτικό τομέα, και πως είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες επιτυχίας αν η προσπάθεια είναι συλλογική.

Είναι, λοιπόν, χαρά για μένα που η εκστρατεία της εταιρείας Unicars «Γυναίκα και Αθλητισμός» τίθεται υπό την αιγίδα μου. Το Γραφείο μας ενθαρρύνει και στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, που αποτελούν παραδείγματα κοινωνικής ευαισθησίας και υπευθυνότητας.

Φίλες και φίλοι,

Ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή αφετηρία για την ενδυνάμωση των κοριτσιών και την προώθηση της ισότητας των φύλων. Γνωρίζουμε όλοι και όλες πολύ καλά πως οι αρχές και οι αξίες του προωθούν, μεταξύ άλλων, την αριστεία, το σεβασμό και τη φιλία. Σε ατομικό επίπεδο ενισχύουν τις ηγετικές ικανότητες, την αυτοπεποίθηση και την ενδυνάμωση.

Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους η ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή κοριτσιών και αγοριών, γυναικών και αντρών στον αθλητισμό είναι αναγκαία, έτσι ώστε στην κοινωνία μας να έχουμε πιο ενδυναμωμένους νέους και νέες.

Ο δρόμος προς την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό είναι ακόμα μακρύς. Στα ατομικά αθλήματα παρατηρείται πιο ισόρροπη συμμετοχή και πρόσβαση όπως και ισότιμη κατανομή των πόρων σε σύγκριση με τα ομαδικά. Ακόμα και ευρύτερα ως κοινωνία δεν θεωρούμε, δυστυχώς, τον γυναικείο αθλητισμό ισότιμο με τον ανδρικό.

Η υποτίμηση της γυναίκας μέσα από σεξιστικές εκφράσεις τύπου «κλωτσάει σαν κορίτσι» ή άλλα σχόλια –δεν μου επιτρέπει ούτε η θέση μου, ούτε η ηθική μου να χρησιμοποιήσω τα γνωστά επίθετα που συνοδεύουν συνήθως τέτοιες φράσεις– μεταφράζεται σε χάσμα αμοιβών, συνοδευόμενο από το επιχείρημα ότι ο γυναικείος αθλητισμός δεν είναι το ίδιο κερδοφόρος, οπότε η επένδυση σε αυτόν είναι περιορισμένη. Όλα αλληλένδετα και όλα αναχρονιστικά, αφού όταν επενδύσουμε ενδεχομένως να έχουμε και κέρδη. Ο σεξισμός, οι ανισότητες και διακρίσεις είναι απότοκα στερεοτύπων, της βαθιάς ριζωμένης πατριαρχίας, τα οποία εργαζόμαστε μέσα από πολιτικές και δράσεις να ανατρέψουμε.

Φίλες και φίλοι,

Στην προσπάθειά μας να πετύχουμε την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό έχουμε στη διάθεσή μας ένα σημαντικό εργαλείο, τον Νόμο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, ο οποίος το 2023 έτυχε μιας σημαντικής τροποποίησης.

Προστέθηκε ρητή αναφορά στη διασφάλιση και προώθηση της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό, στην καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων και στην προσφορά από τις Ομοσπονδίες ίσων ευκαιριών και ίσων παροχών μεταξύ ανδρών και γυναικών στις εθνικές ομάδες.

Για την επίτευξη του στόχου χρειάζεται η συμβολή όλων: κράτους, ιδιωτικού τομέα, Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), αθλητικών ομοσπονδιών, σωματείων, ακαδημιών. Σημαντική στην προώθηση της ισότιμης συμμετοχής είναι επίσης η συμβολή των μέσων ενημέρωσης, τα οποία καλούνται –και καλώ και σήμερα από το βήμα αυτό– να προβάλλουν τα επιτεύγματα και τις διακρίσεις αθλητριών με τον ίδιο τρόπο, ποσοτικά και ποιοτικά, όπως εκείνα των αθλητών.

Στην Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων, που διαμόρφωσε και υλοποιεί το Γραφείο μας σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία καθώς και με εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς, όπως και ο ΚΟΑ, υπάρχει, για πρώτη φορά, ενότητα αφιερωμένη στη γυναίκα και τον αθλητισμό.

Οι σχετικές δράσεις αφορούν επιμορφωτικά προγράμματα για στελέχη αθλητικών ομοσπονδιών με στόχο την προώθηση της ισόρροπης συμμετοχής γυναικών και ανδρών στον αθλητισμό, αλλά και της ισότιμης εκπροσώπησης στις θέσεις λήψης αποφάσεων. Επίσης, προωθούμε τη θεσμοθέτηση, ανά διετία, Πρέσβειρας για την ισότητα στον αθλητισμό, που θα λειτουργήσει ως πρότυπο και ως κανάλι, μέσω του οποίου αθλήτριες όλων των ηλικιών θα μπορούν να μεταφέρουν τυχόν εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην βάση του φύλου τους, και θέματα που τις απασχολούν.

Φίλες και φίλοι,

Η εκστρατεία «Γυναίκα και Αθλητισμός» που ανακοινώνεται σήμερα συνάδει πλήρως με τον κύριο στόχο μας, την επίτευξη ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, και συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξή του. Συγχαίρω και πάλι την Unicars για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία.

Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλω να εκφράσω και στις διακριθείσες αθλήτριες, τα πρότυπά μας, που πρόθυμα αποδέχτηκαν την πρόσκληση να είναι μέρος της εκστρατείας. Η συμμετοχή σας συνιστά σημαντική κοινωνική προσφορά. Ενθαρρύνετε και ενδυναμώνετε τα κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Με το παράδειγμά σας τους δίνετε κίνητρο και ενισχύετε την αυτοπεποίθησή τους.

Σας ευχαριστώ.

(ΕΑθ/ΑΦ)