Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-10-2024 13:44

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Μάριου Χαρτσιώτη στην παρουσίαση της διαφωτιστικής εκστρατείας για προβολή και ανάδειξη του θεσμού της Οικογενειακής Διαμεσολάβησης στην Κύπρο

Σας καλωσορίζω στη σημερινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη που διοργανώνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, με στόχο την παρουσίαση της διαφωτιστικής εκστρατείας που προωθεί για προβολή και ανάδειξη του θεσμού της Οικογενειακής Διαμεσολάβησης στην Κύπρο. Στενοί συνεργάτες στην προσπάθεια αυτή ήταν το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και το διαφημιστικό γραφείο Contact, προς τους οποίους εκφράζω με αυτήν την ευκαιρία τις θερμές μου ευχαριστίες.

Η διαφωτιστική εκστρατεία που ετοιμάστηκε έχει ως στόχο να ενημερώσει και να διαφωτίσει την κοινωνία των πολιτών γύρω από τον ιδιαίτερα σημαντικό θεσμό της διαμεσολάβησης σε οικογενειακές διαφορές, καθώς και για τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίησή του, για όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της οικογένειας.

Πρόκειται για ένα σχετικά καινούριο θεσμό, ο οποίος εισήχθη στην κυπριακή κοινωνία το 2023, μετά την ψήφιση σχετικού τροποποιητικού νόμου, ο οποίος συνέβαλε στην ενεργοποίηση των προνοιών του βασικού Νόμου για τη Διαμεσολάβηση σε Οικογενειακές Διαφορές του 2019 και των οικείων Κανονισμών του 2022.

Ο Νόμος για την Οικογενειακή Διαμεσολάβηση αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο νομικό εργαλείο, το οποίο δύναται να συμβάλει θετικά στην εξωδικαστική επίλυση οικογενειακών διαφορών, βελτιώνοντας σημαντικά την επικοινωνία και τις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας μετά το διαζύγιο.

Τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, η διαμεσολάβηση ως διαδικασία επίλυσης διαφορών έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική και επωφελής, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις διαζυγίων. Οι διαφορές αυτές μπορεί να εκτείνονται από τη ρύθμιση θεμάτων που άπτονται της γονικής μέριμνας και της διατροφής των παιδιών, μέχρι και θεμάτων που αφορούν στη διατροφή των συζύγων ή των συμβίων, καθώς και τις μεταξύ τους περιουσιακές σχέσεις.

Αναμφίβολα, ο θεσμός της οικογενειακής διαμεσολάβησης ως εναλλακτικού μηχανισμού επίλυσης των διαφορών συνιστά ένα ιδιαίτερα σημαντικό εκσυγχρονιστικό μέτρο στον τομέα του Οικογενειακού Δικαίου. Και τούτο διότι αναμένεται να δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες συμπολίτες μας να επιλύσουν τις διαφορές τους σε ένα πιο φιλικό και πιο ανθρώπινο πλαίσιο, μακριά από τις δικαστικές αίθουσες και τις δικαστικές διαδικασίες, που είναι κατά κανόνα πιο χρονοβόρες, πιο ψυχοφθόρες και πιο δαπανηρές.

Αυτό είναι, άλλωστε, και το κεντρικό μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας, η οποία ξεκινά σήμερα και θα έχει διάρκεια μέχρι και το τέλος του μήνα: ότι δηλαδή η διαδικασία της διαμεσολάβησης είναι μια διαδικασία με καθαρά ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, η οποία διεξάγεται γρήγορα, οικονομικά, εμπιστευτικά, χωρίς συγκρούσεις, φθορά και οικογενειακά τραύματα.

Είναι μία διαδικασία που επιδιώκει την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων σε κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας, με στόχο τον περιορισμό των συγκρούσεων και των αντιπαλοτήτων, και τη διατήρηση όσο το δυνατόν πιο υγιών και πιο λειτουργικών σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας, και ιδιαίτερα μεταξύ των γονέων και των παιδιών τους. Ας μη διαφεύγει ότι, ανεξαρτήτως της έκβασης ενός γάμου ή μιας σχέσης μεταξύ ενηλίκων, οι δεσμοί με τα παιδιά δεν αποκόπτονται επ’ ουδενί λόγο, αλλά αντίθετα, αυτό που επιδιώκεται είναι η διατήρηση της ομαλότητας και η ενίσχυση των σχέσεων αυτών.

Η διαμεσολάβηση γίνεται με τη συνδρομή ενός ανεξάρτητου, τρίτου προς τα εμπλεκόμενα μέρη επαγγελματία, του διαμεσολαβητή. Οι διαμεσολαβητές και διαμεσολαβήτριες είναι άρτια καταρτισμένοι επαγγελματίες, προερχόμενοι από τα επιστημονικά πεδία της νομικής, της ψυχολογίας και της κοινωνικής εργασίας, και έχουν ως στόχο να διευκολύνουν την όλη διαδικασία διευθέτησης των οικογενειακών διαφορών.

Μέχρι στιγμής, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών που τηρεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως περίπου 50 ειδικά εκπαιδευμένοι Διαμεσολαβητές, οι οποίοι βρίσκονται στη διάθεση του κοινού, προκειμένου να συμβάλουν εποικοδομητικά στη διευθέτηση και επίλυση οικογενειακών διαφορών.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η διαμεσολάβηση στηρίζεται στην εθελούσια συμμετοχή των μερών στη διαδικασία και σε καμία περίπτωση δεν επιχειρεί να επιβάλει λύσεις. Η διαμεσολάβηση επιδιώκει να προτείνει αμοιβαία αποδεκτές λύσεις και να καθοδηγήσει τα μέρη να λάβουν όσο το δυνατό πιο επωφελείς αποφάσεις για την ευημερία και το καλώς νοούμενο συμφέρον των ιδίων, μα προπάντων, των παιδιών τους.

Άλλωστε, στον πυρήνα του προστατευτικού πλαισίου της μεταρρυθμιστικής αυτής προσπάθειας βρίσκεται το παιδί και το βέλτιστο συμφέρον του. Την ίδια στιγμή, ενθαρρύνεται η ισότιμη αντιμετώπιση ανδρών και γυναικών και η ανάληψη της κοινής γονικής ευθύνης για τη φροντίδα και ευημερία των παιδιών τους.

Κυρίες και κύριοι,

Έχω την πεποίθηση ότι η οικογενειακή διαμεσολάβηση θα δώσει τη δυνατότητα στα μέλη της οικογένειας να εξετάσουν καλύτερα και από κοινού τις ανάγκες, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους για καίρια και ουσιαστικά ζητήματα που τους απασχολούν. Ας μη διαφεύγει ότι οι λύσεις που επιτυγχάνονται μέσω διαδικασιών διαμεσολάβησης είναι συχνά πιο βιώσιμες και πιο αποτελεσματικές και μπορούν να αποτρέψουν την επανάληψη παρόμοιας φύσης αντιπαραθέσεων στο μέλλον.

Κυρίες και κύριοι,

Τα οφέλη που προκύπτουν από τον εναλλακτικό αυτό τρόπο επίλυσης των οικογενειακών διαφορών είναι σαφώς πολυάριθμα. Ο κόσμος χρειάζεται να έρθει σε επαφή με το θεσμό της οικογενειακής διαμεσολάβησης και να τον γνωρίσει καλύτερα, προκειμένου να τον αξιοποιήσει προς όφελός του.

Στο πλαίσιο της διαφωτιστικής εκστρατείας που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, έχει ετοιμαστεί πλούσιο διαφωτιστικό υλικό, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ραδιοφωνικό σποτ, βίντεο, ψηφιακές αφίσες, γραφικά, έντυπα με χρήσιμες πληροφορίες και υλικό, το οποίο θα διαχυθεί μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Το υλικό της εκστρατείας θα προβληθεί μέσω ραδιοφωνικών σταθμών, εφημερίδων, εμπορικών κέντρων, κινηματογραφικών αιθουσών και μέσω του διαδικτύου σε παγκύπρια βάση.

Όπως προανέφερα, η εκστρατεία θα ξεκινήσει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα. Προσβλέπω στη συνεργασία με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία αποτελούν και τη βασική δίοδο, μέσω της οποίας θα διοχετευτούν τα μηνύματα της εκστρατείας στο ευρύ κοινό.

Κυρίες και κύριοι,

Ευχαριστώ θερμά για την εδώ παρουσία σας και καλώ όλες και όλους να στηρίξετε και να αγκαλιάστε την προσπάθεια ανάδειξης και προβολής του θεσμού της οικογενειακής διαμεσολάβησης με κάθε δυνατό τρόπο.

(ΑΣ/ΕΑθ)