Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-10-2024 13:39

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα τον χαιρετισμό της μαθητικής/φοιτητικής παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μπροστά από το οίκημα της Πρεσβείας της Ελλάδας.

Μετά την παρέλαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είπε: «Χρόνια πολλά στους απανταχού Έλληνες. Είμαστε περήφανοι για τη σημερινή μέρα και για τους αγώνες των Ελλήνων. Έναν αγώνα με οικουμενικές διαστάσεις, γιατί ο αγώνας των Ελλήνων ήταν η απαρχή του τέλους για τον φασισμό, για τον ναζισμό στην Ευρώπη. Ήταν η αρχή του τέλους της αποικιοκρατίας. Από εκεί και πέρα δεν πρέπει, όπως κατ’ επανάληψη έχω αναφέρει, να μένουμε στους εορτασμούς, στις δοξολογίες, στις παρελάσεις.

Το πιο σημαντικό, αν θέλουμε να τιμάμε πραγματικά τέτοιες επετείους, είναι [να το κάνουμε] μέσα από τον καθημερινό μας αγώνα, ειδικότερα στην πατρίδα μας που φέτος συμπληρώθηκαν δυστυχώς 50 χρόνια –μισός αιώνας– από την τουρκική εισβολή. Πενήντα χρόνια συνεχιζόμενης κατοχής.

Θέλω σήμερα, με την ευκαιρία αυτή, να επαναλάβω ότι παρά τα προβλήματα, τις προκλήσεις, τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, για μας ο στόχος είναι ένας και μοναδικός· ο τερματισμός της κατοχής, η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας.

Είναι ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο που, από την πρώτη μέρα ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου, εργαζόμαστε στη βάση συγκεκριμένου πλάνου, συγκεκριμένου σχεδιασμού. Ένας σχεδιασμός, ένα πλάνο που άρχισε να φέρνει αποτελέσματα. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, αλλά σίγουρα θα είμαι σε θέση να εκφράσω σαφώς μεγαλύτερη ικανοποίηση και μεγαλύτερη χαρά όταν επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για  επίλυση του Κυπριακού, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Επαναλαμβάνω, το έχουμε δείξει όλο αυτό το διάστημα: Θα συνεχίσουμε με πράξεις, και όχι με λόγια και δηλώσεις, να αποδεικνύουμε και να δείχνουμε σε όλους την ετοιμότητά μας. Χαίρομαι γιατί τόσο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και γενικότερα η διεθνής κοινότητα, τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζουν τη δική μας προσπάθεια και τη στηρίζουν ουσιαστικά. Χρόνια πολλά, να είστε όλοι καλά.»

Ερωτηθείς για τη μετάβασή του στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) μεθαύριο, 30 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Αναμένουμε σήμερα τις επίσημες ανακοινώσεις. Η πρόσκληση έρχεται σε συνέχεια κάποιων άλλων σημαντικών εξελίξεων που αποδεικνύουν την ενίσχυση του περιφερειακού και του διεθνούς αποτυπώματος της χώρας μας, κάτι για το οποίο εργαζόμαστε μεθοδικά, συγκεκριμένα. Έχετε δει τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε η Κυπριακή Δημοκρατία το τελευταίο διάστημα, πρωτοβουλίες που αναγνωρίζονται και χαιρετίζονται από τη διεθνή κοινότητα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και η διμερής διάσταση. Από την πρώτη μέρα έχουμε τοποθετηθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Υπάρχουν αρκετά θέματα, υπήρξαν θετικές εξελίξεις, εργαζόμαστε και σύντομα θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες, είτε αυτές αφορούν στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας είτε αφορούν στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων, στον τομέα της τεχνολογίας. Υπάρχουν αρκετοί τομείς, για τους οποίους εργαζόμαστε, για να έχουμε –και θα έχουμε πολύ σύντομα– θετικές ανακοινώσεις.

Την ίδια στιγμή, όλη αυτή η ενίσχυση του αποτυπώματος της χώρας μας ενισχύει και τις προσπάθειές μας για επίτευξη του υπ’ αριθμόν ένα στόχου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποδεικνύουμε καθημερινά ότι δεν είμαστε μέρος του προβλήματος. Η Κυπριακή Δημοκρατία, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, μπορεί να προσφέρει λύσεις, λύσεις [σε θέματα] που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα και, σε αυτό το πλαίσιο, να ενισχύουμε και τη δική μας προσπάθεια, έτσι ώστε να απελευθερώσουμε τον τόπο μας.»

(ΡΜ/ΑΦ/ΜΣ)